11 septembrie 2010, ziua de care ne vom aduce aminte ca…

by Andreea

… prima data in care am mancat saorma de la Genin.

Era aproximativ ora 20.30 cand Oana si cu mine, intr-o terasa goala la UNITER, sorbeam o bere la draft, mancam masline din partea casei si ascultam the glorious songs of the 60’s. Cam pe-atunci mi s-a facut foame de ceva greu, de ceva cu mult sos, de ceva care sa cada ca o avalansa in stomacul meu. Febra musculara pe care am facut-o, iar, la picioare si burta a amplificat senzatia de foame care m-a facut sa rostesc, din varful buzelor: “Dau regatul meu pentru o saorma de la Genin”. Oana, mare fana nu doar a saormeriei in cauza, dar si a restaurantului arabesc de la Piata Floreasca, a spus ca daca nu-i acum momentul, nu va fi niciodata, deci sa mergem. Ne-am oprit, mai intai, la Nic pentru beri si apoi, top intr-un taxi. Oana i-a spus soferului cu gravitate in voce: “La Genin, va rog” si s-a uitat inspre mine ca si cand eu eram cazul grav pentru care se infaptuieste sacrificiul deplasarii via taxi pe o distanta de doar 5 lei.

*

Stau in Floreasca de 25 de ani si Genin, dupa cum mi s-a spus, exista de peste 5. Habar n-aveam despre istoria acestui brand saormaresc care a ajutat kilometri de clubberi, de oameni de paza, de medici de la Spitalul de Urgenta de peste drum si de alte categorii sociale sa-si potoleasca foamea. Stiam doar ca acolo unde, odata, pe cand mergeam eu la meditatii la limba germana, era restaurantul Dealu Mare, acum se-nvarte puiu-n rotisor si barbati in halate albe, cu tichii de chefs pe cap, servesc, pe banda rulanta, batonul cu carne si mirodenii.

*

“Ceri una mica de pui cu de toate fara cartofi si picanta, da?”. Oana n-a vrut sa ceara pentru mine. A zis ca trebuie s-o fac, pana la capat, singura. “Buna seara. Vreau si eu o saorma mica fara cartofi cu de toate si putin picanta, va rog”. “De puuuui”, striga Oana langa mine. “De puuuui”, strig si eu spre saormar care nici nu-si intoarce privirea. Cred ca stie ca, de obicei, fetele, in finetea lor, mananca pui, nu alte carnuri grele. Mi-a intins-o in punga ca am luat-o la pachet si-am pornit cateva sute de metri mai sus spre gradina casei in care lucreaza Tudor, prietenul Oanei, la ora aceea, 10 si ceva, inca la munca.

*

Oana spune ca domnul Genin e mai mereu la restaurantul de la Piata Floreasca supraveghindu-si afacerea. Face conversatie cu clientii, isi binedispune prietenii arabi cu ceai si tigari, iar, cateodata, are ansamblu muzical care interpreteaza melodii de la el, de acasa.

*

Am desfacut, stangaci, ambalajul de la saorma dupa ce Tudor mi-a facut o serie de poze ca sa-mi surprinda emotia primei imbucaturi geniniste (pozele vor fi curand disponibile). Carnea de pui, nemultumita in stransoarea-i de lipie, dadea pe afara asa ca, numaidecat, am luat o imbucatura. Foarte bun. Fata de alte saorme mancate, ultima in urma cu vreo doi ani, ceea ce am simtit a fost gustul unei carni fragede, bine rumenite, fara zgarci. Pe urma, sosurile se intrepatrundeau foarte bine si usturoiul cu sosul usor picant faceau carnea si mai gustoasa. Cred ca am mancat-o, pe toata, cam in 30 de minute, cu pauze de cate o gura de bere. Altfel, am inteles ca, in mod obisnuit, nu prea poti s-o mananci pe toata, chiar si saorma mica fiind, pentru ca e grea. Eu cred ca, fara cartofi, a mers mai usor. Dublat gestul infulecarii de faptul ca ultima masa o luasem cu noua ore in urma.

0 comment

You may also like

0 comment

Cosmin September 13, 2010 - 10:49 am

De intrat a intrat bine, dar de iesit? 🙂

Reply
Andreea September 13, 2010 - 10:51 am

aaa…

Reply
the dude September 14, 2010 - 6:27 am

speechless, priceless :))

Reply
Cosmin September 13, 2010 - 11:03 am

Come on, don’t be shy 😀

Reply
Ana September 14, 2010 - 6:32 am

Felicitari! La mine s-a petrecut evenimentul, in premiera, sambata! Pe 12.09.2010! Iar aseara l-am repetat! Bun, bun! Lui Ghinda ii place! cu tot cu cartofi prajiti :))

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: