Vasilie Nikolic: “Importanta este atitudinea fata de cunoastere”

Domnul inginer Nikolic Vasilie, azi in virsta de 82 de ani, este bine cunoscut pentru activitatea sa creativa din industria alimentara si, in particular, din sectorul industriei laptelui, desfasurata timp de peste patru decenii in productie, proiectare si cercetare. Specialist pasionat de inventica, are la activ 32 de inventii si 10 inovatii. Insa povestea domnului Nikolic Vasilie pare desprinsa din alte timpuri…

“Impartirea culturii este o greseala”

Domnul Nikolic Vasilie s-a nascut la Timisoara in 1928. Tatal, de formatie umanista, avea doua doctorate, vorbea mai multe limbi europene si detinea o “biblioteca formidabila”, asa cum isi aduce aminte domnul inginer. Mama e cea care l-a invatat pianul si care il ducea la opera din Timisoara unde teatrul din Cluj se refugiase din pricina ocupatiei austriece. “Asta era conceptia timisoreana, ca trebuie sa fii un om complet si in buna intelegere cu toti din jurul tau”. Despre activitatea sa, Nikolic Vasilie spune ca cel mai important de retinut este atitudinea sa fata de cunoastere. “Un om care doreste sa fie om de stiinta, sa aiba o contributie in asta, nu poate privi stiinta fragmentat, adica numai chimie, sau numai fizica, sau numai tehnica. Toate fac parte dintr-un tablou a lui Mendeleev al cunoasterii in care fiecare casuta isi are locul ei si a gindi stiinta in afara acestui tablou este o greseala si duce la fundaturi. Trebuie sa gindesti totul in corelatie cu tot. Eu asa am invatat”, spune inginerul caruia impartirea culturii intr-una umanista si una realista i se pare o greseala. “Nu exista decit o singura cultura si cine o stie numai pe una e un semidoct. Trebuie sa le stii pe toate pentru ca, de fapt, cultura umanista nu s-ar fi putut crea fara baza materiala creata de cultura stiintifica si tehnica. George Bernard Shaw gasise o butada care a ramas celebra vizavi de tendinta oamenilor de-a se specializa. El spunea ca specialistul viitorului va fi omul care va sti totul despre nimic”.

“Il trimiteam pe tata sa-mi cumpere otravuri de la farmacie”

Curiozitatea lui Nikolic Vasilie pentru lumea tehnicii s-a nascut datorita unchiului sau, despre care spune ca era un inginer de geniu, dar si pentru ca tatal lui “nu era in stare sa repare nicio siguranta”. “S-a nascut aceasta curiozitate a unei lumi in care n-am acces, lumea tehnicii. Am inceput cu chimia fiindca ma atragea foarte mult, cred ca din cauza unui farmacist pe care il cunoscusem si care ma fascina prin faptul ca, amestecind diverse substante, prepara lucruri care ii vindeca pe oameni. Asa am pus mina pe o carte de chimie si m-am apucat sa citesc. Am vazut ca e stiinta despre materie si pentru ca totul e materie in jur mi-am spus ca, daca invat chimie, invat totul”, isi aminteste inginerul. “Cind a vazut ca am inceput sa ma joc de-a chimia si ca am inclinatii, tata m-a ajutat. Prin el luam substantele de la farmacie scriindu-i-le pe o foaie. Cind era vorba de otravuri, scriam direct formula chimica sa nu inteleaga”, ride Nikolic Vasilie.

De la chimie industriala la industrii alimentare

In 1947, a venit in Bucuresti si a intrat la Facultatea de Chimie Industriala din Institutul Politehnic. Primul an de scoala a fost un chin pentru ca regimul politic se schimbase, iar el, fiu de preot si mosier, n-a scapat de eticheta de baiat care provine dintr-o familie bogata, asa ca nu a primit nici camin, nici masa. “Nu aveam nimic. Tata era pe sponci, mama murise déja, iar eu cu sora mea stateam cu chirie in Dudesti. Veneam in fiecare zi de acolo pina la Politehnica si faceam cite 6 kilometri pe jos pentru ca nu aveam bani de bilet de tramvai. A fost cumplit, eram mai mult nemincat”, povesteste domnul Vasilie. Dupa un an, din Facultatea de Chimie Industriala s-a desprins Institutul de Industrii Alimentare pentru ca odata cu nationalizarea din 1948, specialistii din industria alimentara au fost decapitati asa ca nu mai era nimeni care s-o conduca, deci noul regim politic avea nevoie de oameni proprii care sa preia locurile respective. “Am decis sa plec la institut ca ma gindeam ca un loc cu o asemenea denumire are si mincare. Eram lihnit ca un an de zile mincasem din doua in doua zile. Cind iti ghiortaie matele, nu-ti sta gindul la stiinta. Aici am venit cu un mare avantaj pentru ca noul institut era derutant ca titlu asa ca venisera multe fete de la scolile de gospodarie si multi baieti de la scolile industriale. Nu stiau ca e vorba de o stiinta. Dintr-o data am ajuns din sarantoc lider sub raport profesional si am primit camin si masa”, povesteste domnul inginer.

Lapte dietetic pentru sugari

Al treilea post de conducere pe care Nikolic Vasilie l-a ocupat intre 1953 si 1957 a fost cel de inginer-sef la Institutul de Cercetare si Industrializare a Laptelui de la Satu Mare cind a inventat laptele dietetic pentru sugari care, desi a fost brevetat in opt tari, nu a vazut lumina zilei la scara larga niciodata din cauza coruptiei. “Foarte aproape de fabrica era Casa Copilului in care copiii abandonati erau crescuti. Medicul de acolo a venit intr-o zi la mine si mi-a spus ca mor copiii fiindca nu au suficient lapte. Ei recoltau lapte de la femei, aveau un lactariu, insa nu mai era suficient, iar produse ca Eledon, de la Nestle, o mare firma inca de pe atunci, nu contineau materialul nutritiv al laptelui de mama. Am zis ca ma gindesc la ceva si atunci mi-a venit ideea sa transform cazeina (n.red. substantă proteică aflată în lapte si care, coagulindu-se, formează partea componentă principală a brinzeturilor) din laptele de vaca in ceva predigerat si mi-am adus aminte de procesul de topire al brinzei unde se pun saruri de topire care rup moleculele de cazeina astfel incit stomacul unui bebelus sa le poata digera”, povesteste Nikolic Vasilie. “Am facut asta, am dus laptele la Casa Copilului si cinci bebelusi au primit lapte obisnuit si cinci laptele umanizat pe care il inventasem. Dupa trei zile, m-am uitat pe diagramele fiecarui bebelus si rezultatele erau formidabile. Bebelusii care consumasera laptele meu aveau un ritm de crestere mai bun decit ceilalti”. Ministerul Sanatatii l-a trimis si la Cluj ca sa testeze produsul. Rezultatele au fost la fel de bune, insa pe urma a fost trimis si la Bucuresti. “Nu-mi dadeam seama de ce ma tot plimba ca rezultatele erau clare”. In Bucuresti, laptele a fost testat in trei locuri, la Casa de Copii numarul 1 si la sectiile de pediatrie ale spitalelor Emilia Irza si Fundeni. “La Fundeni, doctorul Gheorghe Goldis m-a chemat la el si mi-a zis: <Domnule inginer, produsul dumitale este excelent, chiar am salvat de la moarte doi copii distrofici cu el, insa eu am sa-i fac referat negativ. Eu sint interesat in importul produselor Nestle, iar preparatele dumitale le-ar scoate curind de pe piata>. Am ramas fara cuvinte. El a continuat: <E bun, dar asta nu conteaza. Nu te pune cu giganti ca Nestle. Ai familie, ai copii, oricind ti se poate intimpla un accident. La asta nu te-ai gindit? De altfel, eu sint in Comisia care decide aceste lucruri in Ministerul Sanatatii. Nu ai nicio sansa>. Asa am realizat, intr-un final, de ce fusesem plimbat prin tara atita vreme”, povesteste Nikolic Vasilie. Astfel a murit produsul dupa ce Ministerul Industriei Alimentare, incurajat de rezultatele experimentarilor, l-a brevetat in opt tari. Degeaba!

2 gânduri despre „Vasilie Nikolic: “Importanta este atitudinea fata de cunoastere”

Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat asta: