Uncategorized

Puterea luminii

Niels Finsen

Îmi iau des oferte de pe Fun Deal şi Get a Deal atâta vreme cât ele sunt în zona în care locuiesc. Îmi iau mai ales oferte care au legătură cu zona cosmetică pentru că, de obicei, ele au legătură cu vreun tratament sau produs nou pe care centrul respectiv încearcă să-l promoveze. Aşa am aflat săptămâna trecută de tratamentul facial cu Bioptron Zepter. Pentru 5 sedinţe am plătit doar 20 de lei. Ieri am fost la prima şi a durat 12 minute timp în care, pe faţă, mi-a fost propulsată o lumină rece pentru că Bioptronul este un aparat care lucrează pe unde de lumină, ca soarele, fără să conţină însă nocivele raze UV despre care citim în mai toate revistele şi motivul pentru care ni se recomandă să stăm, de la an la an, din ce în ce mai puţin la soare.

*

Am ajuns acasă şi am căutat Bioptron-ul pe net ca să aflu că, la baza lui, stă inventatorul din insulele Feroe, Niels Ryberg Finsen care în 1903 a câştigat premiul Nobel în Medicină pentru teoria şi aplicaţiile privind fototerapia. Cu tratamentul fototerapiei, Finsen a reuşit, la începutul secolului XX, să vindece pacienţi cu un soi de tuberculoză a pielii. Teoria fototerapiei susţine, pe scurt, că anumite raze de lumină pot avea efecte medicale benefice. Finsen, despre care mulţi spun că este danez pentru că s-a stabilit la Copenhaga, după absolvirea facultăţii de medicină, a avut trei lucrări importante care au fostr traduse în germană şi franceză imediat după publicarea lor în limba daneză: „On the effects of light on the skin” (1893), „The use of concentrated chemical light rays in medicine” (1896) şi „An accumulation of salt in the organism”, ultima având legătură cu observaţiile lui Finsen asupra utilizării reduse a sării în dietă.

Finsen a fost primul scandinav care a câştigat Nobelul în Medicină şi singurul locuitor al Insulelor Feroe care a luat Nobelul până în prezent. Finsen a murit la doar 43 de ani din cauza unor probleme la inimă şi a unui sistem imunitar în general slăbit.

*

Aparatul Bioptron există azi în 3 dimensiuni, cel mai mic fiind folosit în saloanele de cosmetică şi cel mai mare în spitale. Razele de lumină ajută pielea să se regenereze – acnee, cuperoze etc., iar în medicină grăbeşte procesul de vindecare al cicatricilor – cusături după operaţie etc.

Standard

Un gând despre „Puterea luminii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s