Uncategorized

Legenda lui Toma Coconea şi cum s-au plecat munţii Alpi înaintea paşilor lui

Birds flying high/ You know how I feel – Toma Coconea, vicecampion Red Bull X-Alps, cea mai dură competiţie de adventure din lume

Una dintre legende spune că Toma Coconea era la Braşov când un prieten i-a propus să meargă, cu treabă, la Sibiu. Toma a spus „bine”, dar a completat:

-Tu mergi cu maşina, eu vin cu parapanta şi ne vedem acolo!

Ceea ce, legenda spune, s-a şi întâmplat.

*

Pe 17 iulie, 30 de sportivi din 22 de ţări au luat startul la Salzburg în cea mai dură competiţie de adventure din lume, Red Bull X-Alps. Cu parapanta şi pe jos, ei au avut de traversat munţii Alpi pe o distanţă, în linie dreaptă, de 864 km până la Monaco. În periplul lor au trebuit să atingă 8 vârfuri: Gaisberg (1288 m), Dachstein (2653 m), Grossglocker (3798 m), Tre Crime (2999 m), Piz Pame (3901 m), Matterhorn (4478 m), Mont Blanc (4792 m) şi Mont Geos.

*

Toma Coconea a urcat pe podium ca vicecampion, pentru a doua oară în cele 5 participări la competiţie. Instructor de parapantă, Toma a zburat peste 800 de km şi a mers, pe jos, 1000! Astfel, Toma deţine recordul competiţiei la mers pe jos. De la el am învăţat că, pentru a evita başicile (mereu îmi dau bătăi de cap), trebuie să speli picioarele foarte bine (ceea ce fac, dar tot am băşici şi bătături).

Succesul din 2011 a lui Toma înseamnă 10 ani de antrenamente, peste 150 de ore de mers pe jos, peste 25 de ore de zbor şi 5 perechi de pantofi sport. Bănuiesc că la astea se adaugă un cocktail de voinţă, rezistenţă, îndârjire, putere a minţii asupra corpului, vorbit frumos – „corpule, te simt slăbit şi obosit, dar ţi se pare, nu mă lăsa, că destinaţia e departe şi muntele înalt”.

*

Elveţianul Christian Maurer a ajuns primul la Monaco. El a mai câştigat competiţia şi-n 2009. Pe locul 3, după Toma, a ajuns austriacul Paul Guschlbauer.

*

După ce Maurer a ajuns la Monaco, ceilalţi concurenţi mai aveau 48 de ore timp să ajungă la destinaţie. Toma Coconea a mers pe jos, în cea de-a 14-a zi, şi ultima, 80 de km.

Toma, în ziua a 14-a, în timpul celor 80 de km de mers pe jos

Mereu să-ţi faci timp pentru puţină dragoste


Toma ajunge la Monaco

Standard

2 gânduri despre „Legenda lui Toma Coconea şi cum s-au plecat munţii Alpi înaintea paşilor lui

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s