Uncategorized

Doina nu ştie unde a deschis ochii prima dată

Când era fetiţă şi nu era mama mea, Doina nu şi-a pus întrebările esenţiale: când şi unde s-a născut?

Doina (maică-mea) nu ştia la ce oră s-a născut şi nici în ce maternitate. Gherghina (bunică-mea şi mama mamei) nu mai trăieşte ca să o poată întreba. Însă există cineva care cunoaşte răspunsurile la aceste întrebări.

*

Înainte de anul 1996, când Gherghina trăia, i-a spus Doinei, arătând înspre o femeie care trecea pe stradă: „Am stat împreună cu ea în salon la maternitate. Ea a născut înainte de ora 12.” Asta înseamnă că băiatul femeii respective se născuse pe 26 august 1959. Mama, pe 27.

*

Ani mai târziu, după ce bunica a murit, mama a revăzut-o pe femeia respectivă pe stradă, s-a dus la ea şi i-a spus cine e. „Îmi amintesc de tine”, i-a replicat femeia mamei. „După ce soţul meu a murit, mama ta m-a sfătuit să îmi depun actele pentru pensia de veteran. Şi azi am parte de beneficii pentru că soţul meu a luptat în al Doilea Război Mondial.” Aşa a aflat mama că s-a născut între ora 12 şi 1 noaptea.

*

Azi, mama a reîntâlnit-o pe femeie. S-a dus la ea, a salutat-o şi femeia, acum în vârstă de peste 80 de ani, i-a spus: „Arăţi tânără pentru vârsta ta. Băiatul meu a albit complet”.

*

Mama nu ştie însă la ce maternitate a venit pe lume. Am întrebat-o şi n-a ştiut să-mi zică. Sper că se va reîntâlni cu femeia cu care bunica a împărţit salonul de la maternitate cu mai bine de 50 de ani în urmă ca să afle toate lucrurile pe care nu le-a aflat când Gherghina trăia.

Standard

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s