Cum să faci un festival de punk

Prima ediție a festivalului de muzică punk Porcul de Aur a avut loc în iunie, la Timișoara

Când Timișoara s-a înscris în cursa pentru titlul de capitală europeană în 2020, jurnalistul bănățean Flavius Băican a avut o întrebare: ce înseamnă, pentru Timișoara, cultura? El pleacă de la premisa că în orașul lui lipsesc două lucruri fundamentale: aerul curat, dar pentru asta nu poate el să facă mare lucru și punkiștii, pe care se hotărăște să-i caute, să-i găsească și să-i aducă la Timișoara.

*

Flavius zice că, atunci când e vorba de cultură, Timișoara se oprește la Connect-R și ”Vara nu dorm”. Pe participanții la festivalurile moca de prin oraș îi numește karaokari și cam toți 30 de mii de deținători de buletin de Timișoara participă la adunările astea atunci când ele au loc. Flavius merge să cunoască acest public și, când o face, e decis ca în competiția pentru Timișoara capitală europeană să intre și el cu un proiect: festivalul de muzică punk, Porcul de Aur.

*

În construcția proiectului, Flavius pleacă prin Europa să vadă ce e cultura underground la alții. Ajunge la Viena și la Geneva și înțelege că acolo situația punkului e roz: dacă în Viena ei sunt ajutați să existe prin legitimarea unor squaturi în care unii punkeri trăiesc și de 7 ani, la Geneva face cunoștință cu singura trupă din lume care e formată exclusiv din membri cu sindromul Down.

*

În căutările lui, Flavius are tot felul de peripeții care fac documentarul ”Navetistul bănățean goes punk”, împărțit în cinci episoade a câte jumătate de oră fiecare, absolut delicios. “Minunatele povestiri ale navetistului bănățean” este o emisiune cu tradiție în Timișoara, iar acum ea poate fi urmărită pe Digi24 Timișoara întrucât Analog TV s-a transformat în Digi24.

*

Porcul de Aur a avut loc în luna iunie iar documentarul prezintă povestea devenirii lui.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat asta: