Păpuși

Nu este aici momentul să vorbim despre salariile acestor oameni”, spune Iuliana Ciugulea la un moment dat în materialul despre Teatrul Țăndărică ce a apărut aseară, de la 20.10, la Conversații esențiale pe Digi24. Oamenii la care se referă sunt angajații Teatrului Țăndărică. Unii dintre ei lucrează acolo de-o viață. Însă dragostea pentru meserie și bucuria că, indiferent de vârstă, au rămas în lumea copilăriei i-a făcut să treacă cu vederea lipsurile. Coordonatorul departamentului de producție, de pildă, care lucrează în teatru din 1986, are un salariu de numai 1000 lei pe lună. Imaginați-vă deci cât iau un strungar, un sculptor sau un costumier, toți fiind responsabili pentru cum arată și pentru cum se mișcă păpușile din teatru.

*

Am lăsat această realitate însă deoparte atunci când am spus povestea Teatrului Țăndărică, un teatru premiat internațional, un teatru în continuă dezvoltare atât din punct de vedere artistic, cât și administrativ. I-am arătat pe fiecare dintre oamenii care, cumva, pun umărul la animația din România, care cred în povești și-n ceea ce fac ele pentru spiritul și imaginația copiilor: îi ajută să crească frumos.

*

Regizorul Gavriil Pinte spune la un moment dat că pentru copii nu contează jucăriile de azi, că majoritatea sunt jucării care se joacă singure, cu care copilul nu interacționează mai deloc și-atunci n-are niciun interes să se joace cu lucruri care nu-i pun mintea la contribuție. Că, pentru un copil, o bucată de lemn sau o piatră pot fi de o mie de ori mai amuzante pentru că cel mic poate să proiecteze asupra lor ce povești vrea și că-n asta stă mirajul copilăriei: imaginația.

*

Povestea Teatrului Țăndărică poate fi urmărită on-line AICI.

Ca să fiți primii care află ce subiecte pregătim, dați LIKE paginii noastre de Facebook.

 

Magazia cu păpuși a Teatrului Țăndărică adună personaje din cele mai vechi timpuri. Cu toate astea, chipul lor rămâne mereu tânăr.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat asta: