Jumătate

”Când faci lucrurile cu dragoste, primești dragoste”, declară personajul din interviul la care am lucrat astăzi.

*

”Ei, nu-i deloc așa”, i-am răspuns, din fața calculatorului, având în minte câteva exemple când dărnicia asta în iubire fie pentru cineva, fie pentru ceva nu a dus prea departe. Dar apoi m-am oprit. ”Ia stai mă”, mi-am zis, ”poate te pripești, poate tu ai crezut că dai iubire cuiva sau faci ceva cu iubire, dar de fapt …”. N-am dus ideea din minte la capăt, deși știam ce urma să spun. Că, de fapt, iubirea mea era, cum spune englezul, half harted. Adică cu jumătate de inimă.

*

Să iubești pe cineva cu jumătate de inimă sau să faci lucruri iubindu-le cu jumătate de inimă înseamnă că n-ai curajul să te lași dus de val. Recunosc, sunt multe situațiile în care, pentru autoprotecție, ceea ce am crezut că e cu inima deplină găsesc, acum, în retrospectivă, că au fost făcute cu jumătate de inimă. Pentru că mi-a fost frică să mă las dusă de oameni și lucruri care mi-au plăcut atât de mult că dezamăgirea unui eventual final ar fi fost prea mare dacă, cuprinsă cu totul de sentiment, aș fi uitat de scepticism.

*

Scepticismul l-am ținut mereu, ca pe un copil pe care nu-l lași să crească, ca pe o pătură pe care s-o tragi peste tine în caz că iese prost. Chiar dacă am negat prezența lui, inconștient el a fost acolo, așa cum e și acum, așa cum îl aveți mulți, ca pe un semnal de alarmă pe care sunteți gata să-l trageți dacă nu iese cum vreți numai pentru ca, la final, să exclamați: Știam că așa va fi!

*

Mie îmi pare rău pentru mine că-s așa și aș vrea să renunț la asta și să mă las cu totul cuprinsă de iubirea pentru cineva sau pentru ceva până într-acolo unde, de se va termina, să zic că a fost bine că s-a întâmplat, chiar dacă arde și doare și se lasă cu suspine.

*

Ca un câine de pază! Așa stau inimile noastre în așteptarea celor mai frumoase lucruri. Urlăm, în noi, că le vrem, că le așteptăm, că-n fața lor suntem deschiși, numai să vină, să ne lovească. În realitate, speriați de ce ne-ar putea face, stăm de veghe și măsurăm orice perspectivă roz care se apropie cu gustul amărui indus că ar fi prea frumos să fie adevărat!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat asta: