12 ani

Nu mai ţin minte numărul autobuzului. Ştiu doar că pe el scria Piaţa Operei şi mi-a atras atenţia că avea geamurile închise, deci aer condiţionat înăuntru. Aşa că am urcat şi am ocupat un scaun la mijloc. Cartierul Militari e lung cât o zi de post şi arată ca o staţiune la mare datorită magazinelor mici şi înghesuite, care vând fel de fel. Niciunde nu am văzut atâtea pe care să scrie „orice produs la 10 lei„.

*

El stătea undeva în spate. Avea puţin peste 40 de ani şi arăta obişnuit şi ca îmbrăcăminte, şi ca aspect. Ca majoritatea românilor, după o zi de muncă, deşi suspectez că aşa arăta şi înainte ca munca să înceapă: posomorât, abătut, într-un cuvânt, nemulţumit.

*

A venit la prima uşă undeva aproape de Leu, în Cotroceni. A bătut în geamul despărţitor dintre cabina şoferului şi restul autobuzului şi a zis:

-Deschideţi uşa aici!

Şoferul nu a deschis şi el a continuat să bată în geam, tot mai tare şi să ceară să i se deschidă uşa. Linişte!

-Tu-ţi morţii mă-tii, tu-ţi gura mă-tii etc!

Şoferul se uită absent în oglinda retrovizoare să vadă cine e ăla nervosul de dă cu pumnii în geamul lui şi-i urlă de tot felul. Noi, restul pasagerilor, ne uităm la el ca la maimuţă: e caraghios, deşi vrea să pară dur, e neconvingător, deşi priceput în invectivele care îi curg şiroi, cum ne curge nouă transpiraţia de pe frunte, pe ochi, pe nas, pe bărbie şi-apoi, lac, pe podea.

– Am făcut 12 ani de puşcărie, mai fac 12, tu-ţi gura mă-tii, că te omor!

*

Uşa s-a deschis şi nefericitul a coborât. Apoi s-a aşezat la uşa şoferului şi-a continuat să-l înjure. Şoferul se uita când la el, când pe geam. S-a pus verde şi-am înaintat o vreme, dar am prins din nou stopul. Curând, nemulţumitul, care se grăbea nevoie mare când era în autobuz, a apărut iar la uşa şoferului şi-a început să gesticuleze şi să ţipe. Şoferul s-a uitat pe geam până s-a pus verde.

*

În urmă a rămas doar un om roşu de furie şi pregătit să mai facă 12 ani de pârnaie pentru că un şofer de autobuz nu voise să-l lase să coboare între staţii.

Un gând despre „12 ani

Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat asta: