Uncategorized

Interviul lui Guran

guran

La finalul emisiunii în care Claudiu Lucaci, director al ştirilor TVR şi Moise Guran, realizator al emisunii Biziday l-au intervievat pe prim ministrul Victor Ponta, Iepurele mizantrop a pus această poză pe pagina lui de Facebook şi a titrat:

Breaking News-ul zilei în România: un jurnalist TVR îşi face meseria şi transformă pentru câteva minute televiziunea naţională într-un fel de BBC. Cu respect, politicos, rece, argumentat, intransigent.

E putin ridicolă bucuria unui moment de normalitate, însă e reconfortant că televiziunea naţională poate exista.

*

Au început să curgă like-urile şi comentariile de bine şi am fost la fel de entuziastă. Însă mai era ceva, o stare pe care am avut-o pe tot parcursul interviului şi, la final, mi-am dat seama despre ce e vorba. Era stupefacţie! Că, pe lângă treaba mişto făcută de Moise Guran, am văzut un om fără frică: fără frica de a contesta, fără frica de a pune sub semnul întrebării, fără frica lui „dacă merg prea departe, oare ce mi se va întâmpla”?

*

Mai departe de un interviu deştept, Moise Guran ne-a mai făcut un bine aseară când ne-a reamintit că nu trebuie să ne fie frică să contestăm şi să fim contestaţi. M-a făcut să mă gândesc la toate dăţile în care eu, ori oameni din jurul meu, aveam un punct de vedere pertinent în faţa unei autorităţi – cineva cu mai multă putere legitimă decât noi – şi totuşi am tăcut dintr-un calcul simplu, dar laş: că n-are rost să ne legăm la cap.

*

Ba uite că, uneori, e bine să ne legăm la cap! E bine să arătăm că ceva nasol se întâmplă, la fel cum e bine să ni se arate când facem ceva nasol.

You need to be called out on your bullshit from time to time. It’s healthy!

*

E poate mai dificil să spui lucrurilor pe nume pentru că lumii îi place să îşi audă numele strigat când e totul roz şi doar atunci. Însă Moise Guran e un tip înţelept: ştie că sunt momente în care să provoci, să deranjezi şi să scoţi pe cineva din zona de confort e singurul drum spre adevăr.

Standard

Un gând despre „Interviul lui Guran

  1. Andrei zice:

    Cum pot exista politicieni atat de ipocriti si lipsiti de viziune? De ce ocupa functii de conducere oameni atat parsivi? Nu ii este rusine Domnului Ponta sa se eschiveze de la abordarea adevarului? Sa nu-mi zica ca nu e in cunostinta de cauza… s-a tradat singur

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s