Uncategorized

Anca Tînc face pâine în Norvegia: ”E foarte fain să hrănești sute de persoane zilnic și să primești câte un mulțumesc de la fiecare”

Anca Tînc este o tipă de 28 de ani care s-a mutat în Norvegia cu soțul ei, fotograful Alex Conu. Toată aventura asta a început de la un vis mai vechi: Alex voia să fotografieze Aurora Boreală, așa că au plecat amândoi în 2013 în insulele Lofoten, deasupra Cercului Polar. Din una în alta, locul le-a plăcut foarte mult așa că în martie anul acesta au spus ”pa” României și duși au fost. Între timp, Anca face senzație pe Facebook cu imagini cu pâini care mai de care mai apetisante care ies din mâinile ei și-ajung pe buzele localnicilor și turiștilor care sunt prin zonă. Am vrut să aflu povestea Ancăi și-a lui Alex, doi oameni care, fără prea mare tam tam, și-au făcut bagajul și-au plecat să trăiască cum le place.

IMG_0872

Anca Tînc în brutăria care aparține de The Norwegian Fishing Village Museum.

Cum ați ajuns în Norvegia?

Am plecat in Norvegia in martie, anul acesta, alaturi de sotul meu, Alex Conu. Mutarea in nordul Norvegiei, in Insulele Lofoten, deasupra Cercului Polar, a venit ca o consecinta a doua excursii facute acolo, in 2013.

In martie 2013, am vizitat Insulele Lofoten, in cautarea Aurorei Boreale (Alex, care este fotograf profesionist si pasionat de astronomie, voia sa vada Aurora, iar eu visam sa vad Aurora dintr-un loc in care nu as ingheta in primele 5 minute de stat afara). Intamplarea a facut ca aceste insule sa prezinte cea mai mare anomalie termica pozitiva corelata cu latitudinea, astfel ca, iarna, temperaturile nu coboara sub -10 grade Celsius. Aerul este uscat, iar senzatia de frig este cu mult redusa. “De vina” este Gulf Stream-ul, care se plimba din Golful Mexic pana mai sus de Cercul Polar si incalzeste Arhipelagul Lofoten.

Inainte de a pleca in Lofoten, am lansat www.doipeglob.ro, un blog de travel, unde povestim pe unde ne plimbam si ce facem. La intoarcerea in Romania, am primit mesaje de la alti pasionati de foto care voiau sa viziteze insulele. In septembrie 2013, ne-am intors la pozat Aurora Boreala, insotiti de 8 fotografi amatori. Feedback-ul a fost pozitiv, am planificat a doua tura pentru martie 2014 si atunci am decis sa ne mutam. Unul dintre factorii importanti in luarea deciziei de a ne muta in Lofoten a fost legatura pe care am stabilit-o cu cativa locuitori de pe insula. Cei care administreaza resortul care ne-a gazduit in cele doua excursii au fost foarte deschisi si interesati de noi, asa ca ne-au intrebat daca ne-ar placea sa lucram, in viitor, impreuna. Evident, raspunsul a fost pozitiv, iar in martie, dupa terminarea turei foto, am ramas aici. In timp, am cunoscut mai multi localnici, astfel ca am ajuns sa primim oferte de joburi din foarte multe directii.

IMG_1102

”Dulcegării” din insulele Lofoten

Cum te-ai apucat de … brutărit?

Jobul de la brutarie a aparut in mai, cand persoana care administreaza Norsk Fiskeværsmuseum (The Norwegian Fishing Village Museum) a auzit ca imi cam place sa ma joc in bucatarie si s-a gandit ca poate descopera vreun talent in mine :). Muzeul detine mai multe cladiri specifice satului de pescuit, printre care se afla si o brutarie construita in 1844. Pana in anii ’60, brutaria a functionat zilnic pentru cei aproximativ 60 de localnici din localitatea Å. Din 1963 pana in 1989, brutaria a fost inchisa. Din ’89, a fost preluata de Museum Nord, si deschisa exclusiv in perioada iunie – august, adica in sezonul turistic.

In iunie, am participat la un curs de facut paine, tinut la muzeu de un brutar foarte cunoscut in zona asta, venit tocmai de la Tromsø. Experienta mea de brutarit era destul de redusa, eu fiind pasionata mai mult de zona de patiserie. Dar, in scurt timp, am inceput sa invat cum sa lucrez cu aluatul, am inceput sa inteleg cum se comporta tipurile de faina atunci cand le combini si, cel mai important, m-am lamurit cum sta treaba cu maiaua si de ce painea cu maia e mai aromata si mai buna decat painea facuta cu drojdie.

Partea foarte faina a jobului din brutarie a fost ca am facut parte dintr-o echipa internationala. Am lucrat cu un spaniol, un finlandez, un mexican, un tip din Kirgistan stabilit in Suedia, o rusoaica, o poloneza, un norvegian si un francez. Cu ocazia asta, am putut sa imi exersez spaniola si franceza si sa leg niste prietenii frumoase.

Brutaria din Å este una dintre atractiile insulelor datorita melcilor cu scortisoara, desertul preferat al scandinavilor. In consecinta, in high season, cand vasele de croaziera apareau ca ciupercile dupa ploaie, ne vizitau in jur de 1000 de persoane/zi.

IMG_1045

Pâine rumenă și-apetisantă

Cine sunt cei care cumpără pâine de la tine?

De la americani la argentinieni, scandinavi, italieni, francezi, nemti, spanioli, romani, thailandezi, rusi, chinezi, australieni si neozeelandezi. Din toate categoriile sociale, educati sau nu, backpackeri, amatori de croaziera sau de rulota. Dincolo de toate clasificarile astea, sentimentul de bine pe care il aveam cand ii vedeam fericiti mancand painea facuta de mine si de colegii mei era extraordinar. E foarte fain sa hranesti sute de persoane zilnic si sa primesti cate un zambet si-un “multumesc” de la fiecare.

Turistii erau extrem de entuziasmati cand auzeau povestea cuptorului de la 1844 si vedeau ca inca facem paine dupa retete traditionale. Multi dintre ei veneau, zilnic, de doua-trei ori, sa cumpere melci cu scortisoara sau paine. M-a bucurat foarte tare feedback-ul primit de la localnici, care erau extrem de fericiti ca, in sfarsit, muzeul a gasit pe cineva care reuseste sa faca bine mai multe tipuri de paine. Comunitatea locala a devenit prietenoasa dupa prima saptamana de activitate in brutarie si ne sugereaza sa venim sa lucram aici si sezonul viitor.

Ce știu oamenii de acolo despre cine ești și despre țara din care vii?

Localnicii stiu foarte multe lucruri despre mine, chiar daca unii dintre ei nu m-au cunoscut personal. Ca si in Romania, functioneaza radio-santul, asadar e destul sa faci cunostinta cu cineva. Intr-o saptamana, te vor cunoaste cu totii 🙂

IMG_1150

Anca Tînc este omul pe care comunitatea din Lofoten îl aștepta să facă brutărie ca la carte

Cum arată o zi de muncă în brutărie?

Ce inseamna sa pregatesti mai bine de 800 de melci cu scortisoara si vreo patru – cinci tipuri de paine in fiecare zi? E simplu: te trezesti la 5 dimineata, ajungi la 6 in bucataria brutariei si faci aluaturile (unele din ele se pregatesc in doi pasi: dupa-amiaza se amesteca doar faina cu apa, iar a doua zi, de dimineata, se completeaza cu restul ingredientelor). In acelasi timp, celalalt brutar sta in brutarie, incinge cuptorul si face cafeaua. La 9, ies din cuptor painea cu maia si secara, painea cu ovaz, focaccia, baghetele frantuzesti, painea cu maia, nuci si stafide si, bineinteles, melcii cu scortisoara. De multe ori, nici nu apucam sa vad bine ce puneam pe tejghea, pentru ca turistii, inghesuiti in brutarie, faceau ca totul sa dispara. In mod normal, programul de lucru se termina la ora 14, dar asta nu s-a intamplat de prea multe ori. Cu toate astea, experienta din brutarie mi-a deschis apetitul pentru facut paine. In noiembrie voi pleca la Paris si la Parma pentru niste cursuri de brutarie si patiserie:)

Care sunt ingredientele pentru o pâine bună?

Ingredientele pentru o paine buna sunt apa, sarea si faina de calitate. Daca inlocuiesti drojdia cu maia, ai sanse foarte mari sa obtii o paine aromata si interesanta. E simplu sa faci paine, asta e concluzia la care am ajuns dupa aproape trei luni de brutarit 6 zile din 7.

Painea mea preferata este cea cu maia, stafide si nuci. Are o aroma foarte speciala si se pastreaza bine aproape o saptamana. O mananc la micul dejun, cu crema de branza, afine si miere.

Cum arată viața ta din Norvegia?

Noua mea viata in Norvegia e linistita si frumoasa. M-am mutat la capatul lumii alaturi de jumatatea mea mai buna, ne plimbam prin munti, facem baie in fiorduri, ne minunam cand apare Aurora Boreala, descoperim plaje salbatice, ne lasam creativitatea sa zburde si suntem rasplatiti pentru asta. Urmeaza sa lansam cateva proiecte frumoase alaturi de oamenii de aici. Ne lipsesc parintii si prietenii, dar tinem legatura si ne vedem cat de des cu putinta.

Standard

7 gânduri despre „Anca Tînc face pâine în Norvegia: ”E foarte fain să hrănești sute de persoane zilnic și să primești câte un mulțumesc de la fiecare”

  1. Pingback: Cum a ajuns o româncă să facă pâine într-un muzeu din Norvegia | Pagina de agricultură | Parte din familia RV

  2. Anca era mega-misto si in facultate, de cand o stiu eu. Asa m-am bucurat cand am auzit ca s-au casatorit… si apoi ca au plecat. Mi-ai facut dor de duca (si de melci cu scortisoara, ofc!) 😀 Multu!

  3. Andreea, multumesc pentru ideea de a scrie despre Alex si Anca in Norvegia, mi-a placut mult articolul tau. l-am cunoscut pe Alex in 2009, de la el am aflat de Facebook :-))). Ma bucur pentru el si Anca. Ce bucurie sa fii bine intr-un loc, sa primesti aprecieri si sa poti imparti asta cu oamenii.

  4. Andreea zice:

    cu placere, intre timp Anca a facut paine si pentru familia regala a Norvegiei, dar voi reveni cu info despre asta intr-un viitor interviu 🙂

  5. Bogdan zice:

    Sunt surprins ca nu a spus nimic despre workshop-urile de fotografie pe care le organizeaza acolo. Probabil din aceeasi modestie. Am fost in Martie 2014 in Lofoten intr-o tura foto cu Alex si Anca si mi-a ramas o parte din inima acolo, intre fiorduri si alaturi de ei.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s