Bărbatul care a văzut-o pe Smaranda

În sufrageria ei decorată în stil nordic, Smaranda stă în genunchi, pe covor, înconjurată de mai multe numere din revista Campaign, astăzi transformată în proiectul online, Strategic.ro. Răsfoiește paginile publicației care înainte de anul 2010 îi aduna laolaltă pe cei mai pricepuți oameni din publicitate care despicau în patru și-n scris situația domeniului lor de activitate. Acolo a văzut Smaranda, pentru prima dată, niște fotografii care i-au atras atenția. Când le găsește, mi le arată și mie, să văd despre ce este vorba.

Mi-au plăcut foarte mult, mi-a plăcut ce transmiteau, îmi doream să mă vadă și pe mine cineva așa.

Erau fotografii ale unor oameni care lucrau în agenții de publicitate, dar care, la prima vedere, pentru tine sau pentru mine, s-ar putea să nu aibă nimic special. Pentru Smaranda ele au fost însă un semn. În sinea ei își dorea să îl cunoască pe omul care poate să scoată din subiecții care stau în fața aparatului foto stări și expresii pe care Smaranda le identifica în ea însăși, dar pe care nimeni nu reușise vreodată să le surprindă în vreo poză.

sma 3 in business woman

Smaranda fotografiată de soțul ei, Dan Milu, pentru revista Business Woman, în calitate de Creative Director la Hybrid Studio, business care îi aparține.

Smaranda lucra la agenția Leo Burnett și era spre finalul colaborării ei cu echipa de acolo când, într-o zi, în biroul în care lucra a intrat un fotograf mic de înălțime, gras și, după spusele fetei, plin de impresii.

Când l-am văzut pe ăsta în birou, am plecat imediat de acolo.

În următoarele zile, Smaranda a fost invitată de o colegă la o expoziție de fotografie.

Vino să îl cunoști pe noul meu iubit, e fotograf.

Fără prea mult chef, la finalul unei zile de muncă, Smaranda s-a dus la Galeria 115 din strada Mihai Eminescu din București. Acolo o aștepta prietena ei cu noul iubit.

Era grasul care intrase în birou în urmă cu o săptămână. Era cât un dulap. Cu ăsta ți-ai găsit să ieși?

sma 1

Smaranda fotografiată de soțul ei, Dan Milu, pentru revista Femeia.

Tracasată și obosită, Smaranda a început să caște gura prin galerie fără să-și dea seama prea bine despre ce este expoziția.

Și tu vezi tot puli?

Era grasul! Acum îi dădea coate. Ce întrebare e asta?, s-a gândit Smaranda. Dar, când s-a uitat mai atentă la fotografii, și-a dat seama că, într-adevăr, pereții erau plini cu falusuri. Nimerise la o expoziție erotică. A început să râdă împreună cu tipul care, până în acel moment, îi displăcuse profund. În mai puțin de jumătate de oră, Dan a devenit noul ei cel mai bun prieten. Au început să petreacă tot mai mult timp împreună și de fiecare dată când Smaranda avea o nedumerire sau trebuia să ia o decizie, pe el îl suna să se consulte.

Eram prieteni foarte buni. Nu mă uitam la el ca la un partener. Ieșeam împreună, râdeam foarte mult, ne tachinam mereu. Dacă eram la o masă, aveam propriile noastre inside jokes. În plus, îl vedeam, în continuare, drept un bărbat gras, păros și negru. Mie îmi plăceau tipii înalți, atletici și blonzi.

Mai mult, Dan avea o iubită. Smaranda era, la rândul ei, într-o relație. Nici unul nu își pusese problema să fie împreună.

sma 2 making of

Dan își fotografiază soția pentru pictorialul din revista Femeia.

Dan era bărbatul care făcuse fotografiile pentru revista Campaign care îi plăceau Smarandei atât de mult. El era bărbatul care reușea să surprindă în ceilalți trăsăturile care pe fată o fermecaseră. Și-ar fi dorit ca un bărbat să vadă și-n ea la fel de frumos. Dorința ei intimă avea să se împlinească în curând.

Când Dan s-a despărțit de iubita lui, la vreo săptămână, am discutat despre faptul că noi doi ne înțelegem foarte bine și că ar trebui să încercăm să fim un cuplu, să vedem ce iese. Așa că m-am mutat numaidecât la el acasă. Însă a fost ciudat. Noi eram prieteni foarte buni. Dintr-o dată trebuia să începem să facem ce face un cuplu: să ne vedem dezbrăcați, să ne îmbrățișăm, să facem sex. Prima dată când Dan s-a dezbrăcat, era așa gras, că m-am speriat, nu am putut să mă uit la el, i-am spus să se îmbrace. La fel și când am făcut prima dată duș la el acasă. Eram amândoi în baie și el mă privea și îmi spunea cât sunt de frumoasă. I-am răspuns scurt: ”bine, mulțumesc, acum poți să ieși?”

Se înțelegeau perfect din toate punctele de vedere, însă fizic nu păreau să fie pe aceeași lungime de undă. Au trecut aproape trei luni până când au ajuns la un numitor comun, chiar dacă partidele de sex nu erau atât de dese. Smaranda știa din proprie experiență și din poveștile altora că partenerii dintr-un cuplu proaspăt sunt mereu călare unul peste celălalt. Nu era și cazul lor. Cu toate astea, au decis să se căsătorească. Zis și făcut.

sma si dan nunta 2010

Smaranda și Dan s-au căsătorit în anul 2010.

Chiar dacă mai aveau de lucrat din punct de vedere sexual, Smaranda spune că Dan era singurul om pe care putea să-l tolereze în preajma ei permanent.

Este un tip creativ, mereu are câte o idee nouă, nu te plictisești niciodată cu el, nu e repetitiv, în plus crede în mine orice aș face. Se uită la mine ca la bradul de Crăciun. Și eu, acum, mă uit la el la fel.

Primii ani de căsnicie nu au fost ușori, amândoi au rămas fără serviciu, iar afacerea pe care au pus-o pe picioare a început, cu greu, să dea roade și asta numai după ce au bătut împreună țara în lung și-n lat după clienți care, adesea, le-au dat țeapă. Cu toate astea, nimic nu i-a despărțit. Smaranda se referă la un fir argintiu invizibil care i-a ținut împreună indiferent de problemele prin care au trecut și despre care recunoaște că ar fi reprezentat motive suficiente pentru care un orice alt cuplu să se despartă.

sma si dan

Dan și Smaranda la aniversarea de acum câteva luni a 33 de ani a blondei cu părul scurt

Smaranda spune că ceea ce i-a unit, cu adevărat, ca cuplu a fost diagnosticul pe care ea l-a primit în decembrie anul trecut, cancer la plămâni. Asta i-a obligat să mai sape un pic în propriile adâncimi și să mai renunțe la ceea ce fata numește un fel de gunoi, de greutate nenecesară care se afla între ei doi și care, într-un fel, nu le permitea să se vadă cu adevărat, unul pe celălalt.

Am mai renunțat la câteva măști, la câteva șube. Este ca și când amândoi purtam niște paltoane  și arătam astfel lumii și unul altuia proiecții a ceea ce credeam că se așteaptă de la noi. Odată cu cancerul, am început să ne dezbrăcăm de aceste straturi în plus.

Dar și de haine! În mod inexplicabil, atracția sexuală dintre ei a înflorit brusc, la capacitate maximă, ACEA capacitate pe care nu reușeau să o găsească la începutul relației.

Acum suntem ca iepurii, oriunde, oricând.

Smaranda spune că atunci când a aflat că are cancer a simțit, pentru prima dată în mult timp, CEVA.

Pur și simplu nu mai eram eu. Ceea ce arătam lumii era o mască. Eram cu totul o mască și nu știam ce să fac să scot la suprafață cine sunt cu adevărat. În sinea mea eram conștientă cine sunt cu adevărat, dar nu mai știam cum să trăiesc în acord cu natura mea adevărată.

Tratamentul de iradiere a tumorii de pe creier pe care l-a încheiat recent și care i-a făcut cunoștință Smarandei cu dureri care depășesc orice înțelegere a ajutat-o să aibă revelații despre sine și despre lume. Acum, Smaranda se gândește la toate lucrurile astea și încearcă să vadă ce trebuie să înțeleagă din experiența prin care trece. Este o călătorie solitară și foarte personală și, indiferent că îl are alături pe Dan, pe părinți, pe prieteni, drumul acesta îi aparține, de fapt, ei și numai ei. Ca și atunci când o durea creierul, la propriu, și, pur și simplu, trebuia să îndure situația.

Când te doare ceva, evadezi în propria minte și de acolo gestionezi situația. Însă când te doare creierul, nu prea mai ai unde să pleci.

Cu gândul la vindecare și la viața pe care o va avea după aceea, Smaranda ia fiecare zi așa cum vine și se bucură, mai mult ca niciodată, de viața pe care o are. Cu atât mai mult cu cât, oricum ar fi și orice i-ar trece prin minte, știe că este acceptată, iubită și VĂZUTĂ, așa cum își dorea odinioară să se întâmple. Soțul ei, Dan, fotograful care a făcut-o să viseze cu pozele lui perfecte, dar care i-a displăcut complet în carne și oase la primele înttâlniri întâmplătoare, este bărbatul în care a găsit tot ce își dorea.

Un fir argintiu invizibil îi ține împreună.

Smaranda Nemethi Milu are cancer la plămâni. Am fost în vizită la Smaranda săptămâna trecută atunci când mi-a spus povestea pe care tocmai am scris-o. Am vrut să aflu cum arată iubirea adevărată și, pentru mine, acesta este un exemplu.

Later edit: Smaranda a murit pe 13 martie 2019, la vârsta de 37 de ani, după 5 ani de luptă cu cancerul. Drum lin, Smaranda!

3 gânduri despre „Bărbatul care a văzut-o pe Smaranda

Adăugă-le pe ale tale

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat asta: