Cu placa de surf pe vulcan


În Leon, Nicaragua, sportul ăsta are tot mai multi adepți.

Știu că orice se poate. Atâta vreme cât există oameni care să se întrebe “cum ar fi dacă”, lumea este plină de posibilități, cu toate că, la prima vedere, multe dintre ele pot să pară absurde și, uneori, stupide.

De pildă, să te dai cu o placă special construită pe un munte vulcanic. Am citit prima dată despre asta pe site-ul Trip Advisor, acolo unde turiștii de diverse naționalități povesteau cu încântare despre experiența extremă pe care au avut-o în Leon, Nicaragua, unde-au făcut surf neobișnuit pe Cerro Negro, Dealul Negru, căci ăsta e numele vulcanului activ care-a devenit, prin anul 2004, prilej de distracție ieșită din comun. Atunci, un tip pe nume Arny, un fel de legendă locală, care acum are propria firmă, “Mas Adventures”, și care se ocupă cu sportul ăsta, a avut ideea să-și facă o placă din lemn cu fund de metal și să goneasca cu ea, la vale, pe suprafața neagră, plină cu cenușă și pietricele vulcanice. Și asta a fost tot, așa a început nebunia!

Cursa, care are loc pe o distanță de 728 metri, durează aproximativ 45 de secunde, în vreme ce urcarea de aproape un kilometru ia până la o oră, dacă o faci pe jos. Riderii, îmbrăcați în costume de protecție dintr-o bucată, își iau placa în spate și încep ascensiunea pe Dealul Negru unde li se recomandă să nu grăbească pasul pentru că priveliștea îți taie respirația și, în plus, la coborâre oricum n-o să mai vezi nimic pentru că trebuie să fii concentrat la drum și, mai ales, trebuie să fii atent să nu cazi. Așa cum spun mărturiile celor care au încercat deja aventura asta, să pici pe cenușă vulcanică e de 1000 de ori mai dureros decât să pici cu placa de snowboard pe zăpadă. De fapt, situațiile sunt, cumva, incomparabile pentru că în primul caz, daca vei cădea,  loviturile și juliturile vor fi nelipsite. Am văzut niște fotografii destul de neplăcute cu astfel de accidente, mai ales că cei pățiți spun că roca vulcanică, deși mărunțită de timp, și vreme, și … lavă, este rigidă și te poți tăia în ea.

vulc1

Poți să cobori vulcanul în două feluri, în picioare sau în șezut și majoritatea recomandărilor este pentru a doua variantă pentru că așa prinzi viteză mai mare și, în plus, poți să controlezi mai bine placa pe un traseu plin cu denivelări. În poziția asta însă, ochelarii de protecție sunt obligatorii pentru că pietricelele vulcanice vor sări ca boabele de porumb în cuptorul cu microunde. De fapt, ele sunt atât de imprevizibil de periculoase că unii adepți ai sportului ăsta povestesc că-n ciuda costumelor de protecție, pietricelele au reușit să rupă materialul și să le faca răni direct pe piele. Deci, când vine vorba de siguranță, nimic nu e prea mult.

O astfel de experiență costă în jur de 30 de dolari și practicantii spun că după ce te-ai dat o dată, vei vrea încă o dată, și încă o dată, și încă o dată. Bani să ai!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat asta: