Uncategorized

Chris Jones, jurnalist la Esquire US: Mai întâi trebuie să ne cucerim pe noi înşine

chris-jones.399.600.s

Chris Jones, jurnalist la revista Esquire US, a venit în România cu ocazia conferinţei anuale The Power of Storytelling, organizată de publicaţia Decât O Revistă, care are loc azi şi mâine, pe 17 şi 18 octombrie, la hotelul Pullman World Trade Center din Bucureşti. Conferinţa este sold out, deci textul ăsta pe care urmează să îl citeşti este the closest you will get to the conference and to its vibe, dacă nu eşti printre spectatori. Eu l-am văzut şi ascultat pe Chris Jones la întâlnirea organizată pe 16 octombrie  la sediul băncii Unicredit Ţiriac. Am ajuns acolo pentru că sunt unul dintre cei 40 de tineri cu vârsta până în 30 de ani, care au fost selectaţi, la nivel naţional, să se perfecţioneze toamna asta în cadrul semestrului Eurobest la The Alternative School of Creative Thinking, singurul program educaţional din România, echivalent al unui MBA, specializat în marketing, brand management, PR, design, media şi strategie. Absolvenţi din cadrul şcolii sunt printre câştigătorii de medalii, inclusiv aur, la unele dintre cele mai cunoscute şi importante festivaluri de creativitate din lume, Eurobest, respectiv Cannes Lions.

Sunt două zile de când o toxiinfecţie alimentară combinată cu febră mă fac să delirez: că toţi oamenii dragi din jurul meu vor dispărea într-o zi şi voi fi complet singură, că tot ce mi-am imaginat că voi face cu mine în viaţa asta nu se va întâmpla pentru că nu am curaj, că sunt inconstantă şi leneşă pentru că îmi ia mult timp să scriu texte (cu toate că, în realitate, ştiu că este nevoie de timp, dar foarte puţini oameni par să înţeleagă că timpul este, poate, cea mai importantă resursă atunci când creezi ceva), că faptul că cred în lucruri, aiurea, fără să am vreo explicaţie pentru asta, mi se pare de cele mai multe ori suficient pentru orice îmi propun. Cu toate astea, mă mobilizez şi ajung la prezentarea lui Chris Jones, în parte pentru că este o ocazie rară să asculţi un jurnalist de la o publicaţie mare cum îşi împărtăşeşte experienţa profesională, în parte pentru că am nevoie de semne care să mă ajute să-mi bag minţile în cap şi să nu mai fiu atât de severă cu mine (if only I could love myself more).

*

HOW DO YOU BECOME A HERO?

De la întrebarea asta a plecat Chris când a început să documenteze povestea lui Scott Kelly, astronautul american ales de NASA în noiembrie 2012 să plece în prima misiune în spaţiu care va dura un an de zile şi care va fi lansată în primăvara lui 2015 în Kazakhstan, de la baza Baikonur Cosmodrome.  Americanul în vârstă de 50 de ani, fost puşcaş marin şi pilot ultra antrenat, va merge împreună cu rusul Mikhail Korniyenko, ales de ROSCOSMOS, Agenţia Federală Spaţială a Rusiei. Misiunea are ca scop să determine cum se comportă corpul uman în spaţiu pe o perioadă atât de lungă de timp şi cam care ar fi riscurile la care sunt supuşi astronauţii, mai ales că NASA plănuieşte o serie de trei misiuni în perioada următoare: una în jurul lunii, una în jurul unui asteroid şi ultima, şi cea mai importantă, prima aterizare pe Marte, eveniment despre care americanii cred că se va întâmpla undeva prin anul 2034. Chris urmăreşte povestea asta de jumătate de an şi s-a plimbat peste tot prin lume ca să adune toate datele pentru textul lui. Ne introduce în subiectul lui cu imagini ale rachetei Soyuz la cosmodromul Baikonur din Kazakhstan.

APTOPIX Kazakhstan Space Landing

2011, Kazakhstan. Astronautul Scott Kelly se odihneşte într-un elicopter de salvare rusesc imediat după venirea dintr-o misiune în spaţiu.

1) Fii onest cu privire la slăbiciunile tale

Chris spune că-l place pe Scott atât de mult pentru că, în ciuda experienţei vaste, astronautul recunoaşte că îi este frică. „Curajul adevărat”, explică jurnalistul de la Esquire, „înseamnă să poţi să spui nu sunt suficient de bun la treaba asta, trebuie să devin mai bun„. Să îţi recunoşti slăbiciunile este un prim pas ca să poţi să ajungi unde îţi propui.

2) Dar sărbătoreşte-ţi calităţile

Poate că mai sunt aspecte care pot fi îmbunătăţite, dar cu siguranţă există atribute pe care le ai şi la care eşti foarte bun şi, de aceea, merită să te feliciţi pentru ele.

3) Învaţă să asculţi

Kelly este un profesionist şi ştie asta. Cu toate acestea, el primeşte sfaturi de la toată lumea. Nu poţi să ştii niciodată de unde vine îndrumarea care poate să te inspire. „Să asculţi”, spune Jones, „înseamnă să înţelegi că orice om poate avea un insight valoros şi, deci, e important să rămâi cu urechile ciulite. Kelly e un astfel de om”.

4) Trebuie să CREZI

„N-are importanţă de ce crezi sau în ce crezi atâta vreme cât această credinţă pe care o ai te face să mergi înainte”, spune Jones, care a făcut o paralelă foarte amuzantă legată de faptul că înainte de o lansare din Kazakhstan, preoţii ortodocşi au sfinţit nava Soyuz. „Sper că nu de apa sfinţită depinde ridicarea cu succes a navei în spaţiu”, a spus jurnalistul spre amuzamentul tuturor, căci, evident, noi, în România, suntem obişnuiţi cu astfel de practici. Ceea ce a vrut însă Jones să spună este că fiecare om are propriile ritualuri de credinţă şi că dacă ele sunt necesare astfel încât treaba să meargă cu succes mai departe, atunci ele sunt binevenite, oricât de absurde ar putea să pară.

5) Putem să avem îndoieli

Îndoiala ne ajută să ne adaptăm. Când avem îndoieli înseamnă că vrem să căutăm să fie mai bine. În cazul lui Kelly, oricât de pregătit ai fi, nu eşti niciodată, de fapt, suficient de pregătit. Să trăieşti cu sentimentul că mai ai multe de învăţat te ajută să fii pregătit pentru orice te-ar putea lua prin surprindere.

6) Fii onest

Spune ce crezi, spune ce simţi. Adevărul te face să te simţi inconfortabil? Foarte bine! Nu există niciun fundament mai solid de la care să pleci decât onestitatea.

7) Iubeşte ceea ce faci

Îndemnul ăsta merge mână în mână cu credinţa. Atunci când iubeşti ceea ce faci, ai capacitatea să crezi orbeşte că totul duce undeva chiar dacă, deocamdată, faptele întârzie să susţină ceea ce crezi. Jones ne-a dat minunatul exemplu al inginerului Sergei Korolev, cel care a gândit racheta Soyuz. Americanul ne-a spus că a vizitat muzeul aerospaţial de la Moscova unde se găseşte şi biroul lui Korolev care a fost conservat perfect. Biroul lui a însemnat o masă, un scaun şi o lampă. În locul acela a inventat şi desenat nava Soyuz.

*

L-am întrebat pe Chris Jones de ce îl interesează Scott Kelly şi povestea lui.

Am o minte care refuză să creadă în lucruri în aparenţă imposibile. Când am început să lucrez la povestea asta, eram sigur că nu se poate să ajungem pe Marte pentru că există atâtea necunoscute şi pericole. Degeaba pui un om pe Marte dacă nu există şanse ca omul ăla să se întoarcă sau, dacă se întoarce, să fie orb ori să aibă cancer (n.r. acestea sunt două dintre pericolele iminente care există la ora actuală în legătură cu zborul pe Marte). Dar pe măsură ce înaintez cu documentarea, credinţa lui Kelly mă face şi pe mine să cred că se poate. Sunt un egoist, povestea asta mă interesează în primul rând pe mine. Jurnaliştii care spun că scriu o poveste pentru public, pentru că asta vor cititorii, mint. O fac pentru ei.

*

Povestea despre Scott Kelly va apărea în Esquire US.

 

Standard

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s