Anca Bucur a devenit vicecampioană mondială la fitness și urcă astfel în topul celor mai buni sportivi români în anul 2014, alături de Simona Halep [interviu în EXCLUSIVITATE]

Aseară, în Las Vegas, au avut loc Campionatele Mondiale de Fitness, unde Anca Bucur a câștigat locul al II-lea. Astfel, din punctul de vedere al performanței sportive, ea se alătură altor nume mari care-au făcut istorie în sport anul acesta. Ce-a reușit Anca în fitness-ul mondial e echivalentul a ceea ce a reușit Simona Halep în tenis. Am vorbit, în exclusivitate, cu Anca despre cea mai proaspătă victorie a ei.

foto1

Anca Bucur, imediat după câștigarea locului al II-lea la Campionatele Mondiale de Fitness din SUA

Ai câștigat locul al II-lea la la Campionatele Mondiale de Fitness din SUA, la categoria ”profesioniști”. Ce înseamnă o astfel de performanță pentru un sportiv în cadrul industriei internaționale de fitness?

Este în primul rând o împlinire personală. Înseamnă multă muncă și satisfacția că pot deveni ceea ce îmi doresc. Aceste concursuri de fitness au expunere media foarte mare și fiecare apariție îți poate aduce un proiect bun. 

În luna iunie ai câștigat locul al II-lea la Miss Fitness Universe, iar anul trecut locul I la aceeași competiție. Cât de dură este cocurența la astfel de concursuri și ce înseamnă pentru tine să fii cu un pas înaintea celorlalți?

La categoria mea, profesioniști, concurența e foarte strânsă, iar gradul de dificultate e foarte ridicat. În această divizie se califică doar fete care au câștigat aceaste competiții și înainte, la categoria open. În urmă cu doi ani, s-a introdus această divizie, din dorința de a-i aduna laolaltă pe cei mai buni sportivi din lume și de a-i răsplăti pentru ceea ce facem cu titularura de profesionist. Astfel devine și mai greu pentru cei din juriu să ne departajeze. E un sentiment plăcut să faci parte dintr-un grup de top.

Un aspect special în ceea ce te privește este faptul că te pregătești singură pentru competiții – de la alimentație, până la ideea costumului de scenă și-al spectacolului pe care îl faci pe scenă, totul e producție proprie. De ce nu ai o echipă în spate și cum știi că alegerile pe care le faci sunt potrivite pentru niște competiții care au loc, literalmente, peste mări și țări?

În primul rând, să ai o echipă atât de mare în spate, costă. Pot să spun că la primele concursuri făceam totul singură pentru a face economii. Am încercat și câteva colaborări în anii trecuți, însă am simțit că mă descurc mai bine singură. Deși practic fitness-ul la un nivel înalt, el este o pasiune pentru mine. Pe primul loc e jobul meu. În prezent sunt instructor de aerobic la World Class. Eu îmi cunosc corpul și îl pregătesc așa cum consider că e mai bine. Nu îmi e ușor, dar nici nu mă neglijez. Experiența pe care am avut-o în anii de balet și gimnastică aerobică m-a ajutat foarte mult să aplic ce știu și în fitness. Cu ocazia asta îi mulțumesc, din nou, fostei antrenoare Adriana Chiriliuc. Poate că am ”ochiul format”, cum s-ar zice. Cred că e cel mai important să știi ce ți se potrivește, iar tot ceea ce fac ma reprezintă 100%.

foto2

Este al doilea an consecutiv când Anca Bucur participă în competițiile internaționale la divizia de profesioniști și reușește să urce pe podium.

Ești deja în al doilea an de competiție internațională în țara cu cel mai puternic background în industria de fitness, SUA. Care sunt îmbunătățirile pe care le observi la tine din punctul de vedere al fizicului și mentalului în ultimul an?

Este al doilea an competițional la categoria profesioniștilor. Îmi cunosc corpul mai bine, îl alimentez mult mai corect, am luat în serios fiecare detaliu. Mi-am îmbunătățit forma musculaturii, dificultatea exercițiului și prezența pe scenă la proba costumului de baie. Sunt mult mai atentă la ceea ce așteaptă juriul și mă compar cu cei mai buni pentru a-mi îmbunătăți prestația. Ma bucur de moment și am învățat să fiu mai optimistă, fericită și relaxată.

Pregătirea pentru astfel de competiții seamănă cu milităria, chiar dacă pentru tine sportul e un stil de viață pentru că asta e profesia ta. De ce merită pentru tine să te dedici unui asemenea regim dur de viață?

De mică i-am zis mamei că vreau să fiu o stea. Am avut noroc să am parte de o familie care m-a îndrumat să merg pe acest drum. Deși aveam o situație modestă, părinții mei au făcut tot posibilul să îmi îndeplinească visul. În timp, peste ani, am reușit să transform acest vis în realitate. Această experiență m-a făcut un om mai bun, mai matur si mai puternic. Am întâlnit aici povești uimitoare, transformări spectaculoase, oameni dedicați și minunați. E o provocare pe care am acceptat-o pentru că m-am redescoperit. Sunt un rac ambițios și sensibil. Îmi place să călătoresc, să descopăr, să mă autodepășesc, să lupt pentru momentele care îmi aduc bucurie și împlinire.

Din punctul meu de vedere, performanța pe care continui să o faci e pe picior de egalitate cu ce reușește să facă Simona Halep în tenis, deci nu mi-e teamă să spun că ești în liga națională și internațională a sportivilor spre care se îndreaptă toată atenția. Ce înseamnă pentru tine că ai ajuns la un asemenea nivel și care ai spune că sunt atributele pe care le ai și care te-au adus în poziția în care ești azi?

Îți mulțumesc pentru cuvintele mari. Simona Halep este o mândrie pentru Romania și o admir! Nu aș putea să mă compar vreodată cu ea sau cu rezultatele ei, deși recunosc că am mai avut mesaje similare cu al tău, care m-au flatat. În tenis este altă lume, alți sponsori, altă recunoaștere, dar probabil că avem aceiași ani de muncă, de antrenamente și sacrificii, de momente în care vrei să renunți și, în același timp, de dorința de a reuși. Am parcurs un drum frumos, pe care l-am început la vârsta de 3 ani. Azi am 27 de ani, dar încă mă gândesc cu entuziasm la următoarea victorie.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat asta: