Uncategorized

Humans of New York: puterea comunității

brandon stanton book hony

Humans of New York este proiectul foto pe care americanul Brandon Stanton l-a început în anul 2010. Obiectivul lui? Să facă 10.000 de portrete ale unor new yorkezi obișnuiți. Doar că planul lui a luat o întorsătură neașteptată.

Pe 19 ianuarie, Brandon Stanton, autorul site-ului Humans of New York, i-a făcut o poză lui Vidal Chastanet, un tânăr de 13 ani din Brownsville, o zonă din New York cu o rată crescută a criminalității și care e, deci, considerat unul dintre cele mai periculoase cartiere ale orașului. Brandon l-a întrebat pe Vidal cine este cea mai puternică influență din viața lui și tipul a spus că doamna Lopez, directoarea școlii Mott Hall Bridges Academy, este persoana care l-a făcut să înțeleagă că și el are aceleași drepturi ca oricare alt copil să reușească în viață. Mediul în care s-a născut și a crescut nu ar trebui să fie un obstacol în calea succesului și Vidal spune că asta este o credință pe care doamna Lopez o împărtășește cu toții copiii din școala pe care o conduce.

vidal cum a inceput 1.1

Vidal Chastanet l-a întâlnit pe Brandon Stanton de la HONY într-o zi obișnuită și răspunsul lui la o întrebare simplă a dat naștere la o mișcare națională în Statele Unite ale Americii unde oamenii au donat bani astfel încât copiii de la școala Mott Hall Bridges Academy să aibă fondurile necesare pentru programe de studiu care să continue și pe perioada verii.

Brandon Stanton nu a lăsat lucrurile așa și în următoarele două săptămâni a vorbit cu doamna Lopez, cu colegi de școală de-a lui Vidal și cu alți profesori în încercarea de a crea un profil al comunității respective. Cel mai important a fost că fotograful a aflat care sunt valorile în care acei oameni cred și tocmai intențiile bune ale profesorilor și feedback-ul pozitiv al elevilor în ceea ce îi privește a dat naștere la o mișcare națională în care lumea a înțeles pur și simplu că educația este cea care te ajută să crești și să devii un om mai bun. Nu a fost vorba doar despre o școală dintr-un cartier sărac și periculos, ci despre energia unor oameni care cred că în niște condiții vitrege pot reuși să fie la fel de buni ca oricine. O mână de profesori dedicați conduși de un lider cu o viziune a reușit să inspire copii crescuți în familii care o duc greu în cartiere rău famate că stă în puterea lor să reușească în ciuda condițiilor de viață.

ms.lopez

Doamna Lopez este directoarea școlii Mott Hall Bridges Academy din Brownsville, New York. Viziunea ei despre educație i-a inspirat pe elevii din școală. Întâlnirea lui Vidal cu Brandon a fost momentul în care nu doar o țară, dar o lume întreagă a avut ocazia să cunoască spiritul generos și constructiv al doamnei Lopez și credința ei că orice copil poate reuși în viață, indiferent de mediul din care vine.

Doamna Lopez i-a explicat lui Bradon Stanton că își dorește să finanțeze un program pentru copii astfel încât vara aceștia să poată învăța și călători. Ea a spus că mediul periculos în care acești copii trăiesc face ca vara să fie o perioadă moartă în care dezvoltarea lor este pusă pe pauză. Pentru că zona Brownsville e marcată de criminalitate, copiii își petrec zilele în casă. Așa că dorința ei este să strângă 40.000 de dolari și să facă acest program. Oamenii au reacționat imediat și, în numai câteva zile, suma strânsă din donații a ajuns la 1.2 milioane de dolari.

brandon stanton hony

Brandon Stanton a pornit în 2010 proiectul Humans of New York. Deși inițial plănuia să facă fotografii ale oamenilor din oraș, pe parcurs a început să adauge fotografiilor citate sau scurte fragmente din poveștile oamenilor pe care îi prindea pe aparat. Împărtășirea acestor povești a creat un sentiment de unitate și apartenență oamenilor din lumea întreagă. Azi, site-ul lui e urmărit de peste 8 milioane de oameni la nivel internațional.

Campania inițiată de Brandon Stanton a devenit subiect de presă, iar doamna Lopez și Vidal au fost principalii factori de imagine ai acesteia. În numele unei școli și-a unei credințe, ei au început să fie invitați la show-urile televiziunilor americane unde au vorbit despre lucrurile în care cred și despre schimbările pe care educația le poate aduce într-un sistem.

de generes

Show-ul lui Ellen DeGeneres este una dintre aparițiile TV ale lui Vidal și doamnei Lopez, unde aceștia au vorbit despre școala lor și importanța educației.

Credința dintotdeauna a doamnei Lopez a fost că elevii ei pot face față oricărui mediu și nu există niciun context în care ei să nu-și găsească locul. Așa se face că Brandon, Vidal și doamna Lopez au ajuns în biroul lui Barack Obama, la Casa Albă.

obama

Vidal și doamna Lopez alături de președintele Statelor Unite ale Americii, Barack Obama. Întâlnirea lui Vidal cu Brandon într-o zi banală de iarnă a schimbat, în numai două săptămâni, soarta unei comunități și-a creat premisele pentru replicarea unei astfel de inițiative. Secretul reușitei? Oamenii se simt inspirați de oameni și, atunci când sunt motivați să-i ajute pe alții, se simt ca și când, în egală măsură, s-ar ajuta pe ei.

Standard

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s