Uncategorized

Din noroi până la stele: Ștefania Gabriela Iaciu

stefania

Femeia din fotografie se numește Ștefania Gabriela Iaciu și locuiește într-un sat de lângă orașul Slănic din județul Prahova. Are 39 de ani și a avut o viață grea. O mamă care a crescut singură cinci fete, o soră care s-a sinucis, o tinerețe marcată de violență și abuz sexual. Povestea Ștefaniei poate să fie povestea de groază a atâtor alți oameni din lumea asta ale căror vieți par să fie un prilej continuu de chinuri și durere.

apentatlon bacau

Gabriela în timpul Pentatlonului de la Bacău

Însă în urmă cu 10 luni de zile, pe ulița satului, un bărbat a văzut-o pe Ștefania și s-a îndrăgostit de ea. Bogdan Adrian Mihai este numele lui și este un fost sportiv de performanță și scriitor (sub pseudonimul Ben Ami a scris romanul de ficțiune Suspendați într-o rază de soare). El a intuit potențialul sportiv al Gabrielei și, după ce a reușit să intre în vorbă cu ea și s-a creat o legătură între cei doi, Bogdan a convins-o să alerge. Așa a început Gabriela să câștige recorduri după recorduri și premii la competiții. Este ceea ce mulți numesc un talent înnăscut!

nationale

Gabriela la Naționalele din iarna trecută

În timpul acesta scurt, Gabriela a acumulat următoarele titluri: două titluri de campioană balcanică (400m garduri și 2000 obstacole), două de vicecampioană balcanică (înălțime și triplusalt), două titluri de campioană națională outdoor (suliță și disc) și două de vicecampioană (400m și greutate), două titluri de campioană națională indoor (400m și 800m) și cinci de vicecampioană (60m, 60m garduri, lungime, înălțime și pentatlon). Deci 4 medalii balcanice, 11 medalii naționale, un record balcanic (2000m obstacole) și două recorduri naționale (400m garduri și 2000m obstacole).

balcaniada

Gabriela la Balcaniada de la București din 2014

Datorită acestor rezultate spectaculoase, Gabriela s-a înscris la cel mai greu concurs din lume, Dublu Decathlon, o competiție cu 20 de probe sportive într-o singură zi! Sunt vacante recordurile mondiale de la Dublu Decathlon ONE-DAY, tetradecathlon ONE-DAY, decathlon ONE-DAY si heptathlon ONE-DAY, așa că cine reușește să termine Dublu Decathlonul are acces la toate aceste recorduri. Până acum, la categoria W35, n-a reușit nicio pământeancă, în 34 de ani de când există acest tip de concursuri, să termine măcar un tetradecathlon ONE-DAY (adică doar 14 probe).

balc

Gabriela (în dreapta) la Balcaniada de la București de anul trecut

Gabriela este un om care a reușit să construiască din nimic atât de mult! Este un sportiv înnăscut pe care doar talentul și voința l-au ajutat să facă performanță într-un timp atât de scurt că pentru noi, restul, ceea ce ea poate să facă apare ca supraomenesc. Gabriela nu are NIMIC din ceea ce ar presupune o pregătire sportivă: are o singură pereche de adidași cumpărați cu chiu, cu vai și se hrănește cu terciuri făcute din urzici, pâine și ouă. Însă pentru competiția care va avea loc în Olanda, la Heiloo, pe 27 iunie, Gabriela are nevoie de susținere financiară și pregătire ca la carte: are nevoie de echipament bun și de mâncare sănătoasă care să îi susțină efortul imens! Deocamdată, Gabriela nu are nimic din toate acestea și nici măcar biletele de avion cumpărate ori cazarea asigurată în Heiloo. Nici ea, nici Bogdan nu au ieșit niciodată din România.

Gabriela în iarna aceasta la Naționale unde a obținut locul al II-lea la 800 de metri. Primul loc a fost ocupat de Marin Florina, campioană europeană la pentatlon. Despre performanța ei în această probă, Bogdan spune:

Pentru Gabriela, aceasta a fost cea de-a 7-a probă din acest concurs. Nu dormise noaptea de dinainte și, din cauza asta, nici eu, nici gazda la care înnoptasem nu am dormit. În ziua competiției, doctorii din sală i-au dat de 4 ori sa inhaleze ceva, nu știu ce. Mi-au zis ca are ASTM, așa, hodoronc-tronc. Dar ea a băut nu mai puțin de 15 cafele de la dozator și a terminat probele! Așa e ea. Doamne ferește să-i schimbi programul din ziua aia. Capacitatea ei de a suferi este inumană!

Pentru competiția din Olanda, unde Gabriela poate să devină recordman mondial, Bogdan i-a făcut rost de suliță de 600 gr printr-un medic român care urmează să i-o trimită după ce a comandat-o din străinătate, iar pentru proba de garduri, cu ajutorul unui vecin din sat, i-a construit 10 astfel de bucăți din fier, pe care le înfige în pământ, astfel încât Gabriela să poată să își facă antrenamentul. Pentru proba în înălțime, Gabriela sare … într-o căpiță din fân. Cu acest antrenament improvizat și rudimentar, Gabriela a făcut o repetiție generală pentru 10 dintre probele care vor fi și în concursul din Olanda și rezultatele ei au fost după cum urmează: timp general, 3 ore si 3 minute cu 15.4 pe 100m, 3.88 la lungime, 35.9 pe 200 garduri, 5.90 la bilă, 25.06 pe 5000, 3.03 pe 800, 1.20 la înălțime, 78,8 pe 400, 14.20 la ciocan și 15.54 pe 3000 obstacole.

Pentru a supraviețui, Gabriela muncește pe unde apucă. Cu câteva zile în urmă, Ștefania a câștigat 9 lei și un sendviș după ce a grădinărit 4 ore în curtea unei vecine. Apoi a alergat 11 kilometri, apoi a mai ”câștigat” două ouă fierte pe care le-a primit după ce a săpat câteva brazde în altă grădină.

lungime

Gabriela la Pentatlonul de la Bacău

Gabriela are nevoie de tot ajutorul pe care îl poate primi! Pentru mine, să reușim ca această femeie să devină ceea ce ea este cu adevărat, ar fi un vis împlinit. Este exact omul la care ne uităm cu admirație în zecile de videoclipuri motivaționale în care vedem sportivi care se antrenează day in/ day out și ne întrebăm cum au forța să facă așa ceva. Gabriela însă este un om cât se poate de real, e aici, lângă noi, o poveste care își așteaptă finalul fericit și noi putem să i-l oferim, chiar am încredere că putem să facem asta!

Așa că vă rog să spuneți povestea ei mai departe, orice semnal de alarmă este pentru ea o șansă în plus să-și facă o viață, să se țină de sport, să ajungă în Olanda, un potențial recordman mondial se antrenează acum pe dealuri și-n căpițe într-un sat oarecare din România și nu știe absolut nimeni despre ea.

Dacă aveți idei, dacă vreți să o ajutați în nume personal, dacă știți companii care o pot sponsoriza, orice vă trece prin cap, îmi puteți scrie sau mă puteți suna și vă pot îndruma către toate informațiile necesare.

Contul în care puteți dona pentru Ștefania Iaciu este RO 91 CECEC001946337647911, filiala Slănic Prahova. Contul este în lei și este pe numele ei.

Din noroi și până la stele e doar UN PAS!

Anunțuri
Standard

21 de gânduri despre „Din noroi până la stele: Ștefania Gabriela Iaciu

 1. Andreea zice:

  Nu are. Bogdan insa este prietenul ei, este cel care o antreneaza si, de aceea, am dat contul lui, acolo am donat si eu. Povestea este scrisa asa cum am aflat-o si am vorbit-o cu el, la telefon.

 2. Pingback: Ștefania Gabriela Iaciu

 3. Pingback: Să strigăm până când vom fi auziţi! | Iubesc Viaţa

 4. Andreea zice:

  Dana, oferta ta este peste masura de generoasa! Acum astept raspuns de la paravion.ro asa ca biletele sunt putin pe hold. Pentru echipament, revin intr-un mail cu nr de telefon al lui Bogdan, care locuieste cu Gabi, sa vorbesti direct cu el si sa iti zica ce i-ar fi de folos lui Gabi. Iti multumesc inca o data foarte mult!

 5. incredibil! Un articol incredibil de frumos si asta pentru ca protagonista e cat se poate de reala. Sa speram ca articolul asta ajunge sa fie citit de multi binevoitori.

 6. Bogdan zice:

  Cum putem lua legatura cu ea? Cautam un caz de genul acesta pentru o actiune sociala pe care o organizam.

 7. Delia zice:

  Draga Andreea, este un lucru extraordinar ceea ce faci! Vreau sa o ajut si eu pe Gabriela, printr -o mica donatie, dupa posibilitatile mele. Te rog sa-mi ceri amicitia pe Facebook , daca se poate .Asa putem sa vorbim mai multe : Elena Delia Dumitricā

 8. Dumitru George zice:

  Buna,eu o cunosc personal pe Gabriela .Ea este foarte muncitoare si chiar povestea ei este foarte adevarata .Ea este vecina mea .

 9. Andreea zice:

  multumesc ca ai scris! o sa pun mesajul tau pe pagina de Facebook, astfel de mesaje sunt foarte binevenite, pentru ca vin de la oameni care o cunosc. 🙂

 10. Andreea zice:

  Andreea Vasile, doar sa identificati corect poza, ca suntem multe care purtam numele asta.

 11. Jorj T. zice:

  La Presedintele Federatiei Romane de Atletismv, d-l Sandu Ion , ati incercat sa ajungeti ? Eu cred ca d-lui ar putea deasemenea sa va sprijine si material si cu sfaturi ….D-na Gabriela este un simbol si o dovada ca in acest popor roman exista in permanenta potential ,chiar daca generatii si stafete de guvernanti si functionari de nimic au impins acest popor spre mizerie in ultimii 25 de ani , tocmai cand reusisem sa ne organizam si sa fim puternici ca popor in aceasta lume , atat in sport , cat si in export…

 12. Andreea zice:

  multumesc pentru mesaj! in text, la final, exista un nr de cont unde puteti dona. pentru alimente ori daca doriti si banii sa ii oferiti personal, va pot da nr de telefon al lui Bogdan, iubitul lui Gabi, vorbiti si aranjati direct cu el ce si cum. pentru nr lui de telefon, imi puteti scrie la vasile.andreea.ioana@gmail.com. va multumesc!

 13. Pingback: Gabriela-o femeie pentru care imposibilul e doar un cuvant | Despre iubire in toate felurile

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s