Oameni

Deschide, gropare, mormântul

Mi-l și imaginez pe Ed Whitlock, canadianul de 85 de ani care a stabilit săptămâna trecută un nou record pentru grupa lui de vârstă la alergare, 85-89 ani, terminând maratonul de la Toronto în sub 4 ore, că fredonează cântecul ăsta când se antrenează.

Zic asta fiindcă, pe lângă mărturiile despre cum s-a reapucat de sportul ăsta la 40 de ani și de atunci nici că s-a mai oprit, Ed a spus că unul dintre locurile preferate unde aleargă este cimitirul. Deși mi-ar părea un loc ciudat în alt context, pentru un om la 85 de ani mi se pare ales cu cap și, desigur, cu mult umor.

ed-whitlock-2

Probabil că unul dintre subiectele pe care le evităm cel mai mult în viața asta este discuția despre moarte care ne indispune și care, la o adică, ni se pare inutilă: ce sens are să vorbim despre un aspect care pare la ani lumină depărtare de unde suntem acum și despre care, în esență, nu știm nimic. Cum să atingem subiectul dispariției permanente?

Însă Ed Whitlock știe că o vârstă înaintată ca a lui nu e un dat de la sine, e o bucurie, o victorie, un moment pe care să-l tratezi cu recunoștință și, de ce nu, cu umilință. Deși i-ar putea râde în nas morții, ”uite, măi, moarte, ce departe am ajuns și mai particip și la maratoane”, faptul că el revine într-un mediu poate morbid pentru unii, sugerează conștientizare sau acceptare sau poate doar un exercițiu al obișnuinței că într-o zi cursa se va încheia și pentru el, definitiv, și nu va mai conta al câtelea ești la acea linia de sosire pe care scrie … pentru totdeauna.

ed-whitlock-3

Standard

Un gând despre „Deschide, gropare, mormântul

  1. Tare imi plac oamenii astia care fac lucruri la varste inaintate sau se apuca chiar mai tarziu de hobby-uri noi. Nu gasesc scuze, cum o fac majoritatea dintre noi si nici nu se plang. Ei chiar traiesc viata cu pasiune. Astia is oamenii ideali cu care trebuie sa iti petreci timpul liber.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s