Vă rugăm să duceți gunoiul la ghenă

De la etajul cinci și până la ghena de gunoi a blocului în care stau e un drum de maxim 5 minute, fie c-o iei pe scări sau cu liftul. Apoi la etajul – 1 se deschide o ușă cu un culoar unde sunt boxele locatarilor în care fiecare își ține ce nu poate încă s-arunce din cauza lui ”și dacă într-o zi o să-mi trebuiască la ceva?”, dar nici nu mai folosește, așa că stă acolo, într-un fel de mormânt al obiectelor inutile, așa cum avem toți.

La capătul culoarului e o altă ușă care dă spre curtea interioară unde sunt, sub lacăt și cheie, ghenele. Explicat drumul de-a fir a păr cum am făcut-o acum, el pare lung și anevoios și, de lene, unii, din clădirile din jur, își aruncă gunoiul menajer în coșurile de gunoi de lângă locul de joacă pentru copii care e în apropiere.

Așa că, pentru a preveni asemenea situații, în blocul meu a apărut un anunț care ne roagă să ducem gunoiul la ghenă, să nu-l mai lăsăm lângă uși de apartament, ușa de la intrarea în bloc ori ușa de la ghenă, unde unii locatari ajung, însă pasul final, de-a deschide ușa cu cheia și de-a ridica sacul ăla plin până la destinația ultimă, nu-l mai fac. Deși locuiesc într-un bloc din centrul orașului, unele lucruri nu se schimbă niciodată. 

Vorbim de lucruri mari, de schimbări de sistem, de statul care-și bate joc de noi, pe banii noștri, de ani de zile. Și dau din cap când citesc știri sau când le aud: ”Da, statul își bate joc, ooo, păi, cât timp ai, mă apuc să înșir aventurile mele cu oricare dintre instituțiile publice cu care am avut de-a face”.

Ce poveste vrei? P-aia când băteam în perete la ANAF Sectorul 1 că așa mi se indicase ca să iasă omul de care aveam nevoie din birou? Sau p-aia cu Spitalul Colentina când mă dusesem la un mare profesor doctor și n-am rezistat pe holurile spitalului decât cinci minute pentru că amestecul de miros de boală, cu spirt și ciorbă mi-a întors mațele pe dos?

Până la grija pentru lucruri mari și importante sunt atâtea mici de care s-avem grijă. Poate părea enervant, ca o placă stricată care sare, ideea că ”schimbarea începe cu fiecare, de la mine, de la tine”, pe care o zic unii, de la oameni ca mine, la premierul Dacian Cioloș, până la urmă ce înseamnă asta?

Înseamnă că primul pas spre ”the greater good” e să-ți duci gunoiul la ghenă, om cu om, apartament cu apartament, cartier cu cartier, dn centru sau periferie.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat asta: