Curaj cât trebuie

Cheryl Strayed e scriitoarea americană pe care o cunoști poate datorită lui ”Wild”, cartea devenită celebră odată cu ecranizarea ei, în regia lui Reese Witherspoon, în 2014. În plus, despre ”Wild” am mai scris și eu săptămânile trecute, cu ocazia lui The Power of Storytelling, unde Cheryl Strayed a fost unul dintre speakeri.

Dar eu am ratat-o fiindcă n-am fost în oraș. Cu toate astea, trimisul meu la fața locului mi-a luat cartea pe care o doream, ”Curaj cât trebuie”, cu tot cu autograf de la ea. Am terminat-o de citit în numai 2 zile (pentru cine are timp se poate da gata în maxim 3 ore), dar abia acum m-am adunat să scriu despre ea.

curaj

Autograful pe care l-am primit de la Cheryl: ”Be brave in your writing and life.”

”Curaj cât trebuie” e o culgere de citate din tot ce a scris Cheryl până acum, cărți și articole, momente și schițe. E unul dintre motivele pentru care se citește foarte ușor. La prima vedere ar putea părea genul ăla de carte cu motivaționale și, parțial, asta și e. Însă, în același timp, e mai mult de-atât, fiindcă tot ce scrie acolo are la bază experiența de viață a lui Cheryl. Cine a văzut/va vedea ”Wild”, va înțelege că tipa asta a fost până la fundul pământului. Și-a venit înapoi de-acolo.

cheryl

Cheryl Strayed.

Foto: adweek.com.

Mie cartea ei mi-a plăcut datorită sincerității și chestiilor elementare care sunt scrise acolo. Faza e că despre majoritatea oamenilor care scriu chestii mișto ai putea exclama: ce îndemnuri/ observații banale! Însă, dacă crezi că ”common sense” e ceva la îndemâna oricui, uită-te în jurul tău și-o să înțelegi de ce ”la mintea cocoșului” nu e chiar ușor de găsit în oameni. Da, poate că lucrurile scrise de Cheryl apar unora drept banale, dar ca să schimbi ceva, în tine, cu adevărat, dacă vrei asta, pașii ăștia mici, banali, sunt cei pe care să-i faci: să nu te mai gândești urât la vecinul de deasupra, să-ți speli farfuria după ce ai mâncat supă fără să mai aștepți să facă mama asta, să duci gunoiul la ghenă în drum spre alte treburi pe care le ai.

OBC,SSS, Promised Land

Cheryl Strayed și Oprah.

Foto: oprah.com.

”Curaj cât trebuie” e despre pașii mici pe care să-i faci și despre răbdare, e despre tona de înjurături pe care-ți vine s-o răspândești de fiecare dată când ceva ți se pare greu și e ok să fie așa, e despre a-ți asculta intuiția când toți ceilalți zic că n-ar trebui să faci ce vrei să faci, e despre a-ți verifica, când și când, planul și intențiile, revizia propriei persoane e necesară, nimeni nu rămâne același o viață, dacă nu te șlefuiești tu pe tine, cine s-o facă?

Găsești cartea la editura Publica, e 35 de lei.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat asta: