#Spersăcrăpi, mic studiu de caz

CAZUL

Ieri, un editor Hotnews.ro a scris din greșeală pe pagina Facebook a publicației ”Sper să crăpi, Victor Ponta” atunci când a dat share la un articol în care Victor Ponta făcea o trimitere la mama lui Dacian Cioloș. Editorul dorea, de fapt, să dea share și comentariul în cauză pe propria pagină de Facebook, însă a încurcat paginile. Urmarea? Omul a fost dat afară, iar Hotnews.ro a publicat un mesaj prin care își cere scuze că numele său a fost asociat cu o astfel de gafă.

spc

MUNCA ÎN SOCIAL MEDIA

Când job-ul tău e să reprezinți diverse mărci și persoane în spațiul virtual, deci ai acces la o serie de pagini Facebook cu care, de-a lungul unei zile, jonglezi neîncetat, riscul unor astfel de erori e crescut. Mi s-a întâmplat și mie să postez în nume personal cu pagina de Facebook a unei mărci sau persoane. Din fericire, nu am scris niciodată în cazurile astea opinii categorice ori jignitoare, așa că atunci când mi-am dat seama de greșeală, am șters și am scris din nou mesajul în nume propriu. Situațiile astea se pot întâmpla oricui, tocmai de aceea e bine să fii foarte atent.

CÂT DE GRAVĂ E EROAREA EDITORULUI HOTNEWS.RO?

Precum sarea în bucate și măsura ei, totul e o chestiune de gust/interpretare. În esență, omul a greșit când a făcut ce a făcut și faptul că a fost dat afară spune, pe scurt, că Hotnews.ro, chiar dacă înțelege eroarea, nu tolerează ceea ce un mesaj de tipul ”Sper să crăpi, Victor Ponta” transmite. Adică să-i dorești cuiva moartea.

În plus, prin decizia luată, Hotnews.ro mai spune că, din punct de vedere deontologic, se detașează de astfel de practici care nu țin de echidistanța în analiză și exprimare pentru că, de exemplu, ei nu sunt Antena 3, acolo unde poziția publică a postului și oamenilor care lucrează în acea redacție e recunoscută (în privința oamenilor, asumarea vine doar în cazul celor care-s vocali mereu; sunt de acord că p-acolo sunt și oameni care au o chirie de plătit, deci tac și fac, asta e viața).

În mod ideal, jurnalismul nu dă sentințe directe și nici nu face urări, prin intermediul său se prezintă fapte, situații, oameni. E de datoria cititorului să-și extragă concluziile.

social-media

PÂNĂ LA URMĂ, TREBUIA DAT AFARĂ EDITORUL?

Discuția e aici nuanțată. Având în vedere că avem de-a face cu o eroare, în situația asta de criză pentru Hotnews.ro, ei puteau ieși numai cu scuzele de rigoare pentru nefericita întâmplare și reiterarea faptului că nu așa gândesc, că nu asta e politica redacției și așa mai departe. Însă, pentru că greșeala e greașeală și se plătește, editorul Hotnews.ro a trebuit să-și ducă crucea până la capăt. Hotnews. ro a făcut alegerea cea mai bună pentru propria imagine și credibilitate.

Cu ocazia asta, mi-am adus aminte de o situație asemănătoare la Digi24. Când lucram acolo, un om a fost dat afară pentru că a exprimat pe contul personal o opinie dură vizavi de un personaj politic, parcă tot despre Victor Ponta era vorba. Era un om care apărea și pe micul ecran, deci un lider de opinie. Pentru că Digi24 se identifica drept un post de știri imparțial și neutru politic, decizia conducerii a fost să-l dea afară pe respectiv, motivând că imaginea Digi24 a fost afectată din cauza opiniilor lui, exprimate pe contul propriu.

Atunci, datorită acestei situații, a apărut și-n codul de etică a lui Digi24, scris negru pe alb, că angajații postului nu au voie să facă publice opiniile lor politice, iar dacă aleg să facă asta, să nu apară la profil că sunt angajați Digi24. Pe scurt, orice ar crede omul ăla, părerea lui să nu-l ducă pe cititor spre a face legătura cu Digi24 și, deci, spre a afecta marca sau credibilitatea mărcii.

free-speech

E ÎMPIEDICATĂ, ASTFEL, LIBERA EXPRIMARE SAU NU?

Pe fondul că Victor Ponta nu e un politician agreat în multe cercuri care cred în anumite valori, eroarea editorului Hotnews.ro a fost privită cu umor. Unii l-au aplaudat chiar și-au spus că el a dat glas sentimentului pe care mulți îl au, că Victor Ponta ar trebui să dispară. Sigur, e vorba de o dispariție simbolică, de pe scena politică, mă gândesc că nu vrea nimeni cu adevărat ca oamenii din jurul lor, indiferent de caracterul lor dificil sau opiniile diferite/eronate/exagerate, să crape. Mulți au spus că era libertatea de exprimare a editorului și că să fi dat afară pentru asta e cenzură.

Lucrurile însă nu stau chiar așa! Sunt pur și simplu locuri sau meserii în care trebuie să ai grijă ce scoți pe gură sau ce scrii. Argumentul ”liberei exprimări” nu funcționează întotdeauna așa cum ne imaginăm, într-un fel romantic de-a vorbi despre asta, că zici ce vrei, când vrei. Adică, tu poți să faci asta, dar s-ar putea să existe consecințe. De pildă, revin la ideea că jurnalismul înseamnă să ai atitudine echidistantă în exprmarea opiniilor și să lași faptele, situațiile, argumentele logice pe care le găsești, ca jurnalist, să vorbească.

Revin, oricine ar da exemplu Antena 3 ca reprezentând bună practică în sensul libertății de exprimare, pentru că acolo se spune orice, despre oricine, e într-o eroare de judecată a lucrurilor. Ei nu sunt un exemplu de ”așa da”, ci unul de ”așa nu”, însă acolo misiunea lor e una asumată de ani buni de zile.

rep

CONCLUZIA

Hotnews.ro e percepută, de când citesc eu platforma asta de știri, ca o sursă echidistantă de analiză și informare. Când l-au dat afară pe editor, ei au încercat să-și protejeze buna lor imagine și reputația clădită în ani de zile. Poate că-n cadrul redacției, în discuțiile lor de ieri, până la luarea deciziei, au zis: Băi, da, o eroare regretabilă, dar de dragul imaginii și valorilor pe care le-am cultivat în toți anii ăștia, trebuie să-ți zicem pa!

Sigur că Hotnews.ro ar fi putut să nu-l dea pe om afară, dar poate asta ar fi creat un precedent periculos în care și alte viitoare asemenea greșeli să fie iertate public printr-un mesaj cu scuze și-un ”viața merge mai departe”. Căci, așa cum zice vorba, ”it takes 20 years to build a reputation and 5 minutes to ruin it”. Și, poate, fix la asta s-a gândit și Hotnews.ro când a luat decizia.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat asta: