#Câte5, filosofia de shopping a Lianei Popa

O urmăresc pe Liana Popa (avetisiperoz.ro) de suficient timp cât să-i fi înțeles și îndrăgit filosofia de shoppping și, de ce nu, de viață: mai puțin înseamnă mai bun. E mai mult decât trend-ul actual care mizează pe minimalism în loc de opulență și inutilitatea mulțimii: multe haine, mulți pantofi, multe vase etc. E vorba despre o atitudine de-a fi și de-a gândi care se transpune și-n spațiul în care trăim, deci, și-n dulapul nostru cu haine. S-au scris multe articole și cărți pe tema minimalismului (cei mai ”activi” în această filosofie rămân japonezii) și la un simplu Google puteți găsi multe informații despre treaba asta. Eu am vorbit cu Liana despre crezul ei și cum putem și noi să-l punem în aplicare.

Cum ai ajuns la filosofia că “puțin înseamnă mai bun și mai puține bătăi de cap”?

Greu. După ani și ani de cumpărături impulsive (și compulsive), după aruncat banii pe haine pe care nu le purtam și pe care nici măcar nu le prea plăceam. Era ca o relație d-aia dubioasă și disfuncțională în care stăteam și habar nu aveam de ce. Dar, cu cât ieșeam mai mult, cunoșteam și alte haine sau magazine, realizam că, de fapt, îmi doream altceva. Și am ajuns să simplific, să aleg mai înțelept, să îmi doresc mai puțin, mai bun, mai potrivit mie. 

Ce înseamnă pentru tine o garderobă simplificată și cum ai ajuns aici?

Ajungând la înțelepciunea de mai sus, am început să dau/ vând/ donez/ ofer lucruri din dulap, să tai magazine de pe listă și să scormonesc după altele. Să renunț la culori și imprimeuri haotice și să caut croieli simple și materiale de calitate. Să dețin mai puțin și să am mai mult. Chiar am povestit într-un articol pe blog (link: http://avetisiperoz.ro/cum-m-au-cucerit-5-stiluri-vestimentaro-bloggeristice-si-cum-le-am-abandonat/) cum am trecut printr-o groază de stiluri și haine până să ajung să-mi creez propria filozofie: #câte5.

3

La ce se referă filosofia #cate5?

Simplificând foarte mult, la a avea maximum 5 obiecte vestimentare din fiecare. Si nu, asta nu înseamnă 5 rochii de vară, 5 mai groase, 5 negre, 5 cu flori, 5 scurte și 5 de prințesă. Ci 5 rochii. Poate părea imposibil, dar cred că alegând să ai mai puțin, ai parte de mai mult. Și apoi, decât 50 de rochii care zac în dulap (și din care porți, de fapt, doar câteva), mai bine 5 alese cu grija, care au costat cât 20 de rochii alese la impuls. Și de care nu te mai poți despărți.

Ei bine, îți spun cu mândrie că la aproape 2 ani de la adoptarea acestei filosofii, sunt pe acolo. Și deși la încălțările sport îmi dau voie să depășesc numărul (oricum alte încalțări nu prea mai am), la alte obiecte am doar #câte3 sau chiar #câte1.

Te poți îmbraca bine cu bani puțini. Ce înseamnă #BelșugLaPrețRedus și cum putem să avem și noi acces la el?

Culmea, #BelșugLaPrețRedus nu este despre redus, ci despre belșug. Despre cum, alegând mai puțin și mai bun, ai parte de ceva mai valoros. Nu cred în uniforme, trenduri sau reguli vestimenare, cred în combinarea unor obiecte pentru a-ți spune propria poveste. Uite, eu mă simt la fel de eu și într-un kimono luat de la second hand, cu câțiva lei, și purtând ceva ce valorează cât toată marfa de la second hand-ul de mai înainte.

Cât despre acces, eu mereu spun cum și unde vânez. Nu e niciun secret, trebuie doar să îți dorești să găsești acele obiecte valoroase pentru tine și care te reprezintă. Eu scotocesc în online sau la second hand-ul de lângă bloc, în outlet-uri sau în concept store-uri sofisticate, prin târguri de vechituri sau de designeri. Și cum am început să găsesc lucruri valoroase în toate aceste locuri, am început să mă fotografiez purtându-le și să arăt prețul la care am găsit un obiect și cât ar fi făcut el în mod normal. Și m-am bucurat când prietenele, cititoarele sau alte bloggerițe au început să îmi pozeze pentru proiect (link: https://www.facebook.com/avetisiperoz/photos/?tab=album&album_id=744038495693689). Doresc să le mulțumesc iar și aici.

5

Până la urmă, îl face haina pe om sau nu?

Nu. Tot așa cum un halat alb nu te face medic, nici niște chiloți trași peste pantaloni Superman.

În final, câteva cuvinte despre tine: cine ești și ce faci.

Am terminat Istoria Artelor, am lucrat în publicitate, ca și copywriter, peste 10 ani. De un an și jumătate am – împreună cu al meu iubit, partener de echipă, călătorii și creșterea câinelui – un mic atelier de creație ( http://www.elanulgalben.ro/). Adică facem publicitate de la noi, de acasă, pentru clienții aleși de noi și pentru proiectele noastre. Uneori, unele dintre acestea ajung pe blogul meu, avetisiperoz.ro

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat asta: