Oameni pentru oameni

Îi vedeam și-n alți ani, dar acum îi văd mai mult ca oricând și mă deranjează mai mult ca oricând: oamenii care caută în gunoaie și oamenii care, pe vremea asta, dorm afară. Cu cât mă preocupă mai mult acest gând, cu atât parcă acești oameni îmi apar la fiecare colț de stradă. Cu siguranță știți sentimentul: când vă doriți o mașină, vedeți peste tot mașina dorită sau când vă doriți un copil, parcă toți bebelușii vă fac cu mâna din cărucioarele care vă ies în față. În ceea ce mă privește, în afară de constatare, nu știu ce să fac să ajut.

E, poate, unul dintre motivele pentru care am mers ieri la Gala ”Oameni pentru Oameni”, a 13-a ediție, în care au fost premiate campanii și oameni cu inimă mare, care fac strângere de fonduri pentru a ajuta, pe baza unor planuri foarte bine puse la punct, pe cei care au nevoie, într-un fel sau altul, de o viață mai bună. Mie strângerea de fonduri, că vine din partea unui specialist care se ocupă cu asta sau din partea tinerilor care ne opresc pe stradă în centrul Bucureștiului, spre disperarea unora, mi se pare una dintre cele mai grele meserii. Nu numai fiindcă trebuie să-ți faci auzit mesajul foarte bine, ci și pentru că trebuie să ceri bani.

pic-1

Am vrut să văd cine-s oamenii care fac lucruri bune, cine-s oamenii cu ”capinimă”, așa cum a zis conceptul galei din anul acesta, adică oamenii care nu investesc doar emoțional, ci mai ales strategic. Am aflat povești extraordinare despre campanii făcute de companii și oameni, pe cont propriu și știu sigur, din ceea ce cunosc, că ele sunt doar o mică parte din binele pe care mulți îl fac și-n București, și-n orașele din țară.

Mi-a rămas în minte ce a spus Mihaela Gînju, director ERUDIO și unul dintre membrii juriului, că să facem bine însemnă să avem încredere unii în ceilalți. De aceea, momentul fundariserului individual mi s-a părut binevenit. În cadrul lui au fost numiți 170 de oameni, propuși de alții pe platforma online, care în 2016 au făcut lucruri bune pentru comunitatea lor. Și-n acest caz, că m-am uitat pe listă, știu bine că li s-ar fi putut alătura și alții. Și mi s-a părut grozav să am în minte și mai mulți oameni de bine.

Homeless Young Man Sleeping

Domeniile în care s-au făcut cele mai multe investiții și proiecte, așa cum putut evalua rapid aseară, au fost educația și sănătatea. Mi-a rămas în minte un proiect (nu mai știu numele companiei), care a pus pe roate un cabinet medical mobil pentru comunitățile de oameni din munții Apuseni, unde în 2016 s-au făcut peste 1000 de consultații medicale. Sunt oameni în acele comunități care nu merseseră NICIODATĂ la medic și unora dintre ei și s-au descoperit boli grave, despre care habar n-aveau.

Mi-a mai plăcut foarte mult proiectul ”Școala de Valori”. Cu un buget disponibil de 2 milioane de euro, echipa a realizat peste 58.000 de proiecte în 100 de școli din România. Ce mi s-a părut mișto aici e că profesorii, părinții și copiii au trebuit să-și unească puterile ca să scrie planuri de proiecte fezabile, de la obiective, la buget. De la sine înțeles că nimeni nu mai făcuse așa ceva și, totuși, oportunitatea de neratat te învață. Oamenii au scos-o cu brio la capăt!

pic3

Pentru mine, anul ăsta a stat sub semnul schimbării de drum. Încă nu l-am schimbat propriu-zis, acum sunt confuză, dar știu că mi-ar plăcea să pot să fac ceva în zona aceasta de ajutor concret dat oamenilor. E ceva ce simt foarte puternic în mine, dar deocamdată nu știu de unde să apuc povestea. Cred că atuul meu e faptul că, de obicei, înțeleg la ce mă uit și, deci, pot comunica evenimentele și întâmplările din jurul meu cu destul de multă acuratețe. Poate că finalul ăsta de an îmi va da răspunsul pe care îl aștept, cert este însă că, mai mult decât până acum, mâna de ajutor pe care ne-o întindem unii altora devine din ce în ce mai importantă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat asta: