Ce este bucătăria comunitară educativă?

Văd cel puțin o dată pe zi câte un om care caută în gunoaie. Ai putea spune că este vorba despre oamenii străzii. Însă nu sunt doar ei. Am văzut oameni de toate vârstele care caută în gunoaie, tineri și bătrâni, cu casă sau fără. Tuturor le este foame și mulți n-au bani să-și cumpere nici măcar strictul necesar care să-i sature de pe o zi pe alta. Nu știu cât anume îi trebuie cuiva să se simtă sătul. Dar știu că statisticile arată cifre îngrijorătoare.

În România, 6000 de tone de mâncare ajung ZILNIC la coșul de gunoi, iar unele produse nici măcar nu sunt scoase din ambalaj.

În U.E., 89, 2 milioane de tone de alimente sunt aruncate anual, iar românii ocupă locul al 9-lea în acest top, cu un procent de 2,55% (2,2 milioane de tone de alimente aruncate anual).

food

Studiul „Bunăstarea copiilor din mediul rural” (realizat de World Vision) arată că mai puţin de o treime dintre familiile cu copii sub cinci ani (28%) reuşesc să le asigure trei mese pe zi, suplimentate de gustări și că 72% dintre familiile din mediul rural nu le pot asigura copiilor sub 5 ani o dietă minim acceptabilă.

Global (conform ONU) hrana aruncată la gunoi ocupă în mod inutil ocupă o suprafaţă de 1,4 miliarde hectare, echivalentul Chinei, alături de Mongolia şi Kazahstan.

Global (conform ONU) cca 750 miliarde de dolari înseamnă mâncare aruncată, ceea ce reprezintă de șase ori suma cheltuită pe ajutorul acordat la nivel mondial pentru dezvoltare, iar risipa alimentară generează de două ori mai multă încălzire globală decât tot traficul aerian la nivel mondial.

Potrivit estimărilor Organizaţiei pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite, la nivel mondial se aruncă anual 1,3 miliarde de tone de alimente.

garb.jpeg

Toate aceste informații le știu de la echipa proiectului ”Bucate reAlese”. Ana, Alina, Cristina și prietenii lor, oameni cu experiență în domeniul ONG și culinar, interesați de educația tuturor în vederea unei alimentații sănătoase, dezvoltarea practicilor de gătit și reducerea risipei de alimente, au pornit în aprilie 2016 workshop-uri educative, seri de gătit și seri de film despre reducerea risipei de alimente, hrana sănătoasă, stilul de viață sănătos sau consumul responsabil pentru persoanele de toate vârstele. Totul a avut loc pe parcursul a 5 luni.

În seara asta, echipa și prietenii de la ”Bucate reAlese” se reunesc din nou, de la ora 19.00, la Vișini HUB, să încerce să răspundă la întrebarea ”Unde ajunge mâncarea rămasă în farfurii? Dar cea nevândută?”. Participarea este gratuită și dacă te interesează problema asta și ce anume poți să faci tu ca să reduci risipa din propria casă, la ei s-ar putea să afli unele dintre răspunsuri.

left

Despre risipa de alimente și legistlația europeană pe această temă, dar și despre cea din România, votată, dar nepusă în practică încă, am mai scris aici.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat asta: