55% dintre români cred că violul poate fi justificat

Ieri, am văzut videoclipul ăsta pe pagina de Facebook a Adrianei Radu, tipa care are platforma de educație sexuală pentru tineri (și nu numai) numită ”Sexul vs barza”:

Videoclipul ei a venit în contextul în care un studiu recent al UE a arătat că 55% dintre români cred că violul poate fi justificat, iar unul din cinci români și-ar dori ca violul să nu fie ilegal. Pe scurt, în UE, românii sunt pe primul loc ca nație care crede că dacă violezi pe cineva e destul de în regulă. Aoleu!

Pe Adriana o cunosc pentru că în urmă cu aproximativ 2 ani, ea a fost în internship la Digi24, la mine în departament, unde, pe vremea aia, lucram și eu. Azi, ea face un master în Public Health la Facultatea de Medicină Charité Universitätsmedizin din Berlin.

Am vrut să vorbesc cu Adriana despre rezultatele studiului UE pentru că, dacă în privința oamenilor mari e greu să schimbi percepții, în rândul adolescenților și tinerilor, oricând mai e o șansă de a-i pune pe drumul cel bun.

Și tocmai asta face Adriana cu platforma ”Sexul vs barza”, îi învață pe adolescenți și tineri despre sexualitate și aspecte ale vieții de cuplu și intime despre care nu vorbește mai nimeni cu ei. Ea însă spune lucrurilor pe nume.

adriana

Adriana Radu

Care este percepția românilor, bărbați și femei, despre viol în România?

A apărut acum acest studiu la nivel european, un aşa numit Special Eurobarometer, care se uită la situaţia violenţei de gen. Studiul se găseşte aici: https://goo.gl/DxEa6y. Cine are răbdarea să îl răsfoiască și ajunge la pagina 32, o să vadă că România e pe primul loc la o chestie care mie mi se pare foarte nasoală, şi anume justificarea violului. 55% dintre români sunt de părere că, în anumite situaţii, a face sex cu o persoană fără consimţământul acesteia se justifică.

Deci mai mult de jumătate din români consideră că e ok să violezi o persoană în una dintre situaţiile următoare: dacă a băut alcool sau a consumat droguri, dacă a venit de bunăvoie cu tine acasă după ce aţi fost la întâlnire, dacă poartă ceva provocator sau sexi, dacă nu zice clar nu, nu se opune într-un fel fizic clar, dacă înainte de asta a flirtat cu tine, dacă ştii că are mai mulţi parteneri, dacă e singură noaptea pe stradă, dacă persoana care violează nu-şi dă seama de ce face, dacă apoi regretă ce-a făcut, cam astea erau.

Ce înseamnă, explicate pe scurt, aceste cifre din statistici și de ce ar trebui să ne îngrijoreze?

Eu mă bucur că a apărut acest studiu pentru că ne scutură de imaginea agresorului care iese din tufiş şi sare pe-o tipă, pe care 46% dintre români se pare că o au. Nu! Aceste atitudini confirmă ceea ce se ştie deja: că cel mai des, persoana care violează este o persoană apropiată, un partener intim, cineva de la muncă, de la şcoală, cineva pe care îl cunoşti. Cineva pe care îl cunoşti şi care crede că se justifică să te violeze că uite ce fustă scurtă aveai şi ai mai băgat şi o bere în timp ce îi făceai ochi dulci.

rape-2

Ce este, de fapt, violul?

Uite ce spune Codul Penal: Art. 218 care defineşte Violul:

(1) Raportul sexual, actul sexual oral sau anal cu o persoană, săvârşit prin constrângere, punere în imposibilitate de a se apăra ori de a-şi exprima voinţa sau profitând de această stare, se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 10 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

(2) Cu aceeaşi pedeapsă se sancţionează orice alte acte de penetrare vaginală sau anală comise în condiţiile alin. (1).

După cum vezi, e cam centrată pe penetrare ideea asta de viol.

Dar mai există şi Art. 219 care defineşte Agresiunea sexuală (1) Actul de natură sexuală, altul decât cele prevăzute în art. 218, cu o persoană, săvârşit prin constrângere, punere în imposibilitate de a se apăra sau de a-şi exprima voinţa ori profitând de această stare, se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.

Eu nu pot spune cu mâna pe inimă dacă agresiunea sexuală e uneori mai rea ca violul sau invers, de se fac diferenţieri de pedepse. Oricum, ceea ce cred este că agresiunile sexuale pot fi foarte subtile şi ca ele să fie identificate, e nevoie de multă sensibilitate, pe care trebuie să o avem noi şi apoi şi pe care trebuie să o aibă şi reprezentaţi ai statului, ca oamenii din sistemul medical sau din poliţie.

rape-1

Ce putem face noi, bărbați și femei, ca să prevenim contextele în care au loc violurile? 

Face Amy Schumer într-un sketch de-al ei o glumă şi zice „We’ve all been a little raped”(„Toate am fost un picuţ violate”). Nu ştiu dacă e adevărat, dar ştiu că, în medie, 5 femei sunt violate pe zi în România, cel puţin aşa zice PRO TV că zice Poliţia Română. Şi dacă mergem pe firul glumei lui Schumer, înseamnă că fiecare dintre noi are în minte o noapte în care treaba nu a fost „tots consensual”. Şi într-adevăr, cred cu tărie că prevenţia înseamnă educaţie, mai exact educaţie sexuală.

Îmi scriu foarte des fete care îşi fac griji că sunt însărcinate şi din felul în care îmi povestesc că au făcut sex, la unele am senzaţia că sexul e ceva care li se întâmplă, ştii? Nu că e ceva la care ele participă activ pentru că aşa au ele chef, ci pentru că cineva a insistat, s-a rugat, a convins etc. Sau primesc mesaje de la băieţi care îşi fac griji că tipele cu care fac sex sunt însărcinate. Unii sunt cu sinceritate îngrijoraţi şi caută un sfat. Dar la alţii simt aşa, cum să zic, că au aplicat nişte coerciţie sexuală pe o tipă şi că acum nu-şi fac griji pentru ea de fapt, ci pentru ei.

rape 4.jpg

Există multe pe care le putem învăţa şi discuta despre aceste aspecte. Prin educaţie sexuală se pot tematiza întrebări ca: sunt fetele şi băieţii egali în general în societate? Dar când vine vorba de sex? Dar când vine vorba de plăcere? Dacă eu fac sex, de ce fac sex? O fac doar pentru mine, o fac doar pentru partenerul meu? De ce credem că dacă o fată e îmbrăcată în fustă scurtă şi-o cere? De la cine şi-o cere? De ce ne simţim ca băieţi presaţi să le-o dăm fetelor? Care e ideea de masculinitate pe care simţim presiunea să o atingem? Cine pune această presiune pe noi? Ca fete, ce fel de presiune e?

În afară de master la Berlin și platforma ”Sexul vs barza”, ce să mai știm despre tine?

International Parliamentary Fellow la Parlamentul German în 2015. Licenţă de litere moderne și licenţă în germanistică la Université Lumière Lyon 2. Studii de științe sociale și politice la Humboldt Universität zu Berlin. În 2013 am făcut un stagiu de practică la filiala din Karlsruhe, Germania a pro familia, cea mai importantă organizație pentru educație sexuală și sănătate reproductivă din Germania. Ca bursieră e programului Comenius, am lucrat în anul școlar 2011-­2012 ca teaching assistant la o școală din Karlsruhe, unde am predat franceză, engleză și germană şi am văzut pentru prima dată cum se poate face educaţie sexuală cu elevii la şcoală.

 

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat asta: