Oameni, Timp liber

Molly Sweeney vede

Sunt 40 de ani de când Molly Sweeney s-a născut și 40 de ani de când ea nu vede. Lumea ei a fost mereu una tactilă, așa a cunoscut-o și numai asta îi e familiar. Însă acum Molly are șansa să vadă pentru prima dată în viața ei datorită domnului Rice, un medic oftalmolog, odată mult lăudat, dar intrat apoi într-un con de umbră din punct de vedere profesional și care acum are ocazia să arate din nou ce poate.

Noua viață care o așteaptă pe Molly îl încântă în egală măsură și pe Frank, soțul ei, un om care face de toate și nimic, un tip care crede că oricine poate fi cunoscut cu ajutorul cărților, dar care, în realitate, trăiește evenimentele la suprafața lor, fără să înțeleagă vreodată, cu adevărat, ce se petrece în jurul lui.

mihaela-trofimov

Mihaela Trofimov în rolul lui Molly Sweeney.

Am văzut piesa ”Molly Sweeney” la unteatru în urmă cu o lună de zile când era prezentată drept o avanpremieră surpriză, știai că mergi la teatru, dar nu știai ce piesă urmează să vezi decât la fața locului, când deveneai spectator. Mihaela Trofimov joacă rolul blondei nevăzătoare care se pregătește pentru noua ei viață. A jucat impecabil și, adesea, pe parcursul celor 2 ore și jumătate cât ține piesa, m-am simțit fizic inconfortabil și am simțit durerea pe care și personajul ei îl simțea.

liviu

Liviu Pintileasa în rolul lui Frank.

Liviu Pintileasa (pe care l-am văzut și-n piesa ”Frig”, tot la unteatru) e soțul lui Molly, Frank, un tip grijuliu, dar insipid, pentru care nicio situație de viață nu poate fi luată ca atare. Pentru el, totul e un proiect, o temă de căutare, un prilej de-a bate lumea sau biblioteca în căutare de răspunsuri.

La prima vedere, el poate părea un tip care-și dorește să cunoască viața și aspectele ei în cele mai mici detalii, cu ajutorul instrumentelor teoretice care-i stau la dispoziție, de la cărți, la domenii precum psihologia sau antropologia și până la a se duce în cele mai ciudate locuri de pe planetă ca să vadă cu ochii lui cum stau lucrurile. În realitate, e un om care nu știe ce vrea, fără adâncime, dar cu sentimentul că are toate răspunsurile și poate să le obțină când vrea.

ctin-cojocaru

Constantin Cojocaru în rolul medicului Rice.

Medicul oftalmolog Rice, pe de cealaltă parte, interpretat de Constantin Cojocaru, e interesat de situația lui Molly mai ales prin prisma faptului că e șansa lui de-a dovedi că e, în continuare, un medic grozav. După ce soția l-a părăsit pentru un coleg de breaslă, viața medicului Rice, atât cea personală, cât și cea profesională, a însemnat declin: a ajuns într-un oraș uitat de lume, la o clinică de stat, un om oarecare, neștiut și neapreciatși, în plus, un alcoolic.

Cu toate că povestea pare una optimistă, a unui om care urmează să vadă, motivele de bucurie par să aparțină celor din jur, celor care deja văd și care cred că vederea este cea mai mare binecuvântare care există. Ei nu pot, și nici nu au cum, să se pună într-o situație în care n-au fost niciodată, cea a lui Molly, pentru care lumea a fost mereu în întuneric. Însă cred că știu fără îndoială ce este mai bine pentru ea.

open-molly

Piesa vorbește despre obsesia noastră pentru mai bine, despre credința fiecăruia dintre noi că experiența personală i-a arătat ce merge și ce nu și că ea poate fi extrapolată la orice alt om. Ceea ce noi, oamenii, nu pare că înțelegem e că fiecare om are percepția sa asupra vieții, nevoile lui, trăirile lui și că, oricât de anapoda ni s-ar părea nouă felul în care cineva alege să trăiască, și consecințele implicite, existența respectivă trebuie să aibă valoare și însemnătate numai pentru cel care o întrupează.

”Molly Sweeney” e o piesă scrisă de Brian Friel și inspirată de lucrarea neurologului Oliver Sacks, ”A vedea sau a nu vedea” (un om minunat, despre care am mai scris și care a murit recent, la New York). În română, textul a fost tradus de Violeta Popa. Regia piesei îi aparține Sânzianei Stoican.

 

Standard

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s