Un documentar care merită văzut despre atentatul terorist de la Maratonul de la Boston din 2013

Pe 15 aprilie 2013, celebrul Maraton de la Boston (a 117-a ediție) a fost zguduit, la propriu și la figurat, de 2 bombe care au explodat la distanță de numai câteva secunde una de cealaltă în apropierea liniei de sosire a competiției. 4 oameni au murit atunci, printre care și un băiat de numai 8 ani, iar peste 250 de oameni au fost răniți, unii dintre ei rămânând cu infirmități permanente, asemănătoare celor cu care se întorc soldații din teatrele de război atunci când vreo bombă le explodează prin preajmă.

La 3 ani de la eveniment, HBO în colaborare cu cotidianul The Boston Globe au lansat documentarul ”Marathon: The Patriots Day Bombing”. Astfel, pe 21 noiembrie 2016, cetățenii Statelor Unite ale Americii au putut să înțeleagă mai bine ce a însemnat acest atac pentru câteva familii care au avut de suferit în mod direct de pe urma lui, fie pentru că au rămas fără picioare, fie pentru că au pierdut copii, fie pentru că au documentat povestea, de la momentul exploziei până la condamnarea la moartea a unuia dintre atacatori, de numai 19 ani la vremea aceea, singurul care a și fost prins în viață, pentru că fratele lui a fost omorât într-o ambuscadă a poliției.

Documentarul de 117 minute este foarte emoționat și foarte bine realizat din înregistrări ale celor care au fost acolo în acea zi de 15 aprilie și filmări directe cu familiile urmărite ca personaje pe o perioadă mare de timp, căci, pe măsură ce acțiunea se desfășoară, vedem ce înseamnă o astfel de recuperare fizică și emoțională și cum fac oamenii față stresului posttraumatic după un asemenea eveniment.

Regizorii Ricki Stern și Annie Sundberg au făcut din punctul meu de vedere o treabă extraodinară pentru că au reușit să redea atât povestea complexă din punctul de vedere al emoțiilor pe care le au personajelor, cât și povestea mai tehnică spusă de agenți FBI, jurnaliști, psihologi și care încearcă să pătrundă în mintea unor oameni care sunt în stare să comită astfel de fapte.

rick

Jessica Kensky și Patrick Downes, când s-au revăzut la spital pentru prima dată după atac. Ei au fost internați în spitale diferite.

Personajele principale din documentar sunt Jessica Kensky și Patrick Downes, proaspăt căsătoriți, amândoi prezenți ca spectatori la maraton în 2013, când ea și-a pierdut ambele picioare (pe al doilea îl amputează în mod conștient la aproape un an de la eveniment pentru că îi provoca dureri imense), iar el și-a pierdut un picior. Apoi le avem pe Celeste Corcoran și Sydney Corcoran, mamă și fiică, unde mama și-a pierdut ambele picioare, iar fiica a avut artera femurală perforată, însă, din fericire, a scăpat fără niciun membru amputat. Apoi mai sunt Paul și JP, doi frați, care în urma atacului au rămas fiecare fără un picior.

patrick

În 2015, Patrick Downes a participat la Maratonul de la Boston la cursa de 5 km dedicată persoanelor cu dizabilități. A fost prima cursă la care a participat după atacul din 2013. Soția lui l-a așteptat la linia de sosire.

Toate poveștile sunt impresionante, dar cred că în mod particular am fost atinsă de cea a lui Jessica Kensky și Patrick Downes și recuperarea pe care ei o fac la Walter Reed Army Medical Center, alături de veterani tineri de război, unii dintre ei cu niște sechele de neimaginat, aproape că nu îți vine să crezi că de bunăvoie oamenii pot să plece în locuri din care se întorc în viață, dar măcelăriți. M-am întrebat de mai multe ori care este rostul unor asemenea lupte, cum poți să mai trăiești după ce mergi în astfel de locuri din care, uneori, revii schingiuit.

Eu am văzut documentarul pe HBOGO, că ți-am zis că am cont, și probabil contul ăsta e una din cele mai bune investiții pe care le poți face fiindcă ai atâtea lucruri interesante de văzut acolo.

P.S. Protezele din prima poză care deschide acest articol sunt ale lui Celeste Corcoran, iar imaginea aceasta încheie documentarul.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat asta: