La vot (guest post de Corina Murafa)

Ca niciodată, ceasul nu a sunat în dimineața alegerilor. Bine că îmi pregătisem pachețelul de cu seară: 3 sandviciuri, două batoane, două mere, o pară, nuci și stafide. Cafea nu am mai apucat să îmi fac. Abia dacă am reușit să mă spăl pe dinți. Am parcurs distanța Gara de Nord – Victoriei în patru minute, încălcând și câteva reguli de circulație.

Trebuia să mă întâlnesc cu Mihai și Ioana, reporterul, respectiv fotograful de la Vice, alături de care aveam să îmi petrec următoarele douăzeci de ore. Ca alți 3000 de tineri, ne înscrisesem ca observatori electorali, pentru prima dată în viață, în cadrul campaniei Fiecare Vot Contează. Îmi ridicasem acreditarea de observator de la ONG-ul Expert Forum cu două zile înainte, cu un gest aproape ritualic.

La 6:15 trebuia să fim la deschiderea urnelor în Colegiul Tudor Vianu, unde era arondat Mihai, ca să poată vota și el, și ca să putem monitoriza procesul. Am parcat mașina în fața colegiului la 6:14 și am alergat până în sala de sport. Nicio neregulă. Comisia bine pregătită, cu legea în mână, a sigilat urnele sub ochii noștri, a numărat materialele, a legitimat observatorii. Am notat toate observațiile în fișele tipizate pe care mi le tipărisem și în aplicația online pe care o descărcasem, cu emoții pentru că programatorii voluntari au muncit până în ultimul moment la ea, în noaptea de dinaintea votului. Deja începeau să vină televiziunile și nici nu se deschisese scrutinul. Eram în buricul târgului, nu ne așteptam la nereguli la acest nivel.

cori

Corina Murafa

Am fost emoționată când am întins doamnei președinte ecusonul de observator, fiindcă știam că misiunea mea e importantă. Să observ respectarea tuturor procedurilor legale, să sesizez orice abateri, verbal sau în scris, și să împing biroul electoral de secție să le remedieze la timp. Cu poliția dacă avea să fie cazul. În România au existat prea multe și triste cazuri de terfelire a celui mai fundamental drept democratic: cel de a alege și de a fi ales. Știam că e puțin probabil să mai întâlnim celebrele dube electorale, însă știam că alegătorii sunt în continuare intimidați de primarii care mișună în duminica alegerilor prin fața secțiilor de vot, că birourile electorale nu sunt imparțiale și bine instruite și că, la lăsarea întunericului și a oboselii, multe se pot întâmpla la numărătoarea voturilor.

După ce a votat Mihai, am fugit în cartierul Aviației, să votez și eu, apoi am traversat Bucureștiul până în Drumul Taberei, să voteze și Ioana. Eram simultan șofer, observator, și reporter la vot, pe propriul profil de Facebook. Mai presus de toate eram cetățean. Cetățean pentru care votul e sfânt și regulile sunt reguli.

Din Drumul Taberei, am deschis GPS-ul, am făcut zoom out și am zis „Domnești”. Era cea mai apropiată localitate în mediul rural pe care o aveam la îndemână și știam că trebuie să ne aplecăm vigilența asupra satelor. La Domnești am descoperit secția luându-ne după steagul de pe clădire și după numărul de mașini parcate. În următoarele zece ore aveam să facem același periplu prin alte opt sate, din Ilfov, Giurgiu și Dâmbovița. Am fost întâmpinați cu răceală. La propriu. Secția de vot era într-o fostă discotecă, unde disco ball-ul trona deasupra membrilor biroului, într-o sală prost luminată și neîncălzită. Era mai cald afară, în soarele de opt dimineața.

Vicepreședintele biroului ne-a dat de înțeles că nu suntem bineveniți, când, vâzându-mă că mă îndrept spre urne, să verific sigiliile, a urlat din partea cealaltă a ringului de dans: “Observatorii! Ia nu mișcați de unde v-am pus. Nu aveți voie să vă plimbați prin secție”. Frumoasă democrația, dar mai cu măsură. La prima secție abia ne-am făcut încălzirea. Ne-au atras atenția observatorii plătiți de la Fundația Millenium, mână-n mână cu membrii biroului, care la rândul lor s-au îmbrățisat conspirativ cu primarul, venit să verifice personal disciplina la fața locului. Am luat hotărârea să ne întoarcem la numărătoare în acea secție. Dacă-i bal, bal să fie!

Au urmat Țegheș, Dârvari, Bolintin-Deal, Mihai Vodă, Florești, Palanca, Poiana și iarăși Domnești. Am sesizat lipsa ștampilelor de pe masa de vot (erau la doamna președintă în geantă, să stea bine), afișaj electoral în fața secției, nefuncționarea tabletelor, și alte câteva mici nereguli. Ce e mai important însă, am iritat cu prezența noastră, am îndepărtat hoardele de intimidatori locali din fața secțiilor, am deranjat, am pus întrebări incomode, le-am reformulat o dată, de două și chiar de trei ori când oamenii se făceau că nu le înțeleg sensul. Ne-am făcut datoria.

La numărătoare, am dus la exasperare membrii biroului secției din Domnești. Dacă nu eram noi acolo, câteva zeci de voturi treceau lejer de la partidele nereprezentate în birou la partidele “care trebuiau să iasă”. Toți din birou erau rude, cumetri sau tovarăși. Dacă nu eram noi, terminam la 11 și mergeau acasă liniștiți. Au stat până la 1, au renumărat voturile pentru Senat, fiindcă pur și simplu nu am acceptat ca șapte voturi să dispară pe hârtie, ca să dea cheile de control și să se termine totul repede. Nu sub ochii mei. Pentru că fiecare vot contează.

Am ajuns acasa la 3:30, după ce l-am lăsat și pe Mihai, frânt, acasă la el. Mi-am luat o șaorma de la Gara de Nord. Soțul meu nu era acasă. A venit în zori. Ca expert electoral, fusese locțiitor desemnat de Autoritatea Electorală Permanentă să facă parte dintr-un birou din București. I-a ținut pe toți acolo până la cinci, să fie corelație perfectă între listele electorale, voturile anulate și voturile numărate.

Pentru că fiecare vot contează.

Conform Digi24, rezultatele parțiale arată astfel:

Rezultate parțiale validate Camera Deputaților:

PSD: 45,31%

PNL: 19,95%

USR: 8,92%

UDMR: 6,43%

ALDE: 5,62%

PMP: 5,29%

Rezultate parțiale validate Senat: 

PSD: 45,50%

PNL: 20,32%

USR: 8,97%

UDMR: 6,49%

ALDE: 6,01%

PMP: 5,59%

Citește și textul lui Mihai de la Vice aici.

Fotografia din deschiderea textului aparține radioconstanta.ro.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat asta: