The Young Pope: credința ca o călătorie

Lenny Belardo (Jude Law) a fost abandonat de părinții hippioți în fața unui orfelinat catolic pe când avea vreo 7 ani. Motivul lor? Plecau la Veneția. Nu s-au mai întors după el niciodată. Așa a ajuns Lenny la concluzia că e mai ușor să-l iubești pe Dumnezeu decât să-i iubești pe oameni. Suferința din dragoste e de nesuportat și el nu poate să mai treacă încă o dată prin asta. Deși are 42 de ani și tocmai a devenit Papa Pius al XIII-lea la Vatican, Lenny e încă un băiețel abandonat în fața unui orfelinat catolic. Nu știe cum să se împace cu acel moment și, din cauza lui, a devenit un om rigid, fixist, principial, care nu face rabat de la ideile în care crede cu îndârjire. Pentru că astfel nu are parte de surprize.

”The Young Pope” e, la prima vedere, portretul unui tânăr ultra conservator, ultra politic, de neînduplecat. Un papă tânăr care ajuns în fruntea Vaticanului decide că prea multă libertate acordată de Biserică strică. Discursul liberal i-a atras pe oameni din nou să creadă în instituția asta care-l reprezintă pe Dumnezeu, dar niciunul dintre ei nu prea mai știe ce înseamnă, cu adevărat, să crezi în Dumnezeu. Biserica Catolică e mai degrabă o modă adoptată de mulți și asta nu-i place lui Papa Pius al XIII-lea.

pope-123

Când vine în fruntea Bisericii Catolice, tânărul papă știe clar cum trebuie reformată instituția: renunțarea la atitudinea progresistă a acesteia și reîntoarcerea la credințe specifice Evului Mediu. Mai bine puțini și credincioși cu adevărat decât mulți și atrași mai degrabă de factorul ”cool” al Bisericii. În primele săptămâni de la preluarea mandatului, Lenny are grijă să se impună ca acest personaj profund politic, fără sentimente, fără relații personale apropiate cu cei din jur, sceptic, dur, superior, gata să joace acest joc până la capăt, oricare ar fi consecințele.

law-keaton

Jude Law și Diane Keaton

Numai că, pe măsură ce acțiunea se construiește pas cu pas, ceea ce credeam la început despre Lenny nu mai stă atât de bine în picioare. Sunt mai multe momente în care e dispus să pună sub semnul întrebării principiile pe care le are pentru că interacțiunea cu ceilalți, dar și propriile îndoieli nu-i dau pace. Cea mai mare dintre ele este: cred sau nu cred în Dumnezeu? E o afirmație pe care o face de mai multe ori în serial și pe baza ei unii îl șantajează și se arată îngrijorați că papa e un necredincios.

diane-keaton-old-virgin

Diane Keaton și celebrul tricou în care apare de mai multe ori.

Însă tocmai asta e ceea ce-l face uman și, în cele din urmă, apropiat de noi toți pe Papa Pius al XIII-lea: acest du-te vino continuu în legătură cu propriile percepții pe care le explorează în permanență. Chiar dacă pornește în călătoria ca papă cu multe certitudini la care nu pare dispus să renunțe, pe măsură ce-l descoperim pe Lenny, vedem că ele reprezintă mai degrabă un mod de apărare. Vulnerabilitatea înseamnă capacitatea de-a renunța la ce crezi cu toată ființa ta, de a face noi descoperiri despre tine și prin tine, de a vedea lumea, poate, cu alți ochi. Vulnerabilitatea înseamnă durere și Lenny nu mai are chef de durere, deja a înmagazinat suficientă odată cu abandonul părinților și nu știe ce să facă cu ea, cum s-o lămurească.

”The Young Pope” este un serial pe care ți-l recomand din mai multe motive: e scris, produs și creat de regizorul mult aplaudat Paolo Sorrentino, imaginile sunt superbe, costumele îți taie răsuflarea, actorii sunt aleși pe sprânceană (Diane Keaton drept sora Mary, mama adoptivă și confidenta lui Lenny și Silvo Orlando în rolul cardinalului Voiello, secretar de stat al Vaticanului și omul uns cu toate alifiile sunt doar două dintre personajele pentru care merită să urmărești serialul), referințele culturale (e un moment în serial când Pius al XIII-lea decide cu șefa de marketing a Vaticanului că imaginea lui nu va fi pe toate gardurile, că oamenii doresc ceea ce nu pot vedea și avea și-n acest sens face trimitere către o serie de modele culturale care au avut succes, deși nimeni nu știe cine e-n spatele lor – JD Salinger, Banksy, Daft Punk sau Stanley Kubrick) și soundtrack-ul care-ți va cânta în minte non-stop, mie asta mi se întâmplă.

pope 3.jpg

Nu în ultimul rând, o să descoperi un serial în care se fumează mai mult decât în ”Mad Men” și eu așa ceva n-aș fi crezut posibil. Deci, atenție, dacă ești un fost fumător, înarmează-te cu bomboane mentolate și gumă de mestecat, o să-ți plouă în gură.

Sezonul 2 e deja în lucru.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat asta: