Trei săpămâni în Himalaya

Da, ar fi mișto să fie un text despre o viitoare călătorie de-a mea, dar nu e cazul de data asta. Totuși, cartea lui Marius Chivu, ”Trei săptămâni în Himalaya”, mă face să visez cu ochii deschiși că o aventură similară ar putea avea loc și-n viața mea, mai ales că vizita mea în India e încă recentă, deci proaspătă-n memorie, iar fanteziile mele în legătură cu țara asta sunt prezente în proporție de 100%. Un prilej bun să-mi alimentez vise viitoare care nu par deloc imposibile, ci, adesea, la doar o aruncătură de băț, așteptând un prilej favorabil pentru a se împlini.

povesti din sertar ro trei saptamani in himalaya.jpg
Cartea ”Trei săptămâni în Himalaya” a lui Marius Chivu te face să vrei să pleci și tu acolo chiar acum. Sursă foto: ioanabirdu.com

Am citit cartea în numai două zile pentru că n-o poți lăsa din mână. Felul în care e scrisă te ajută să faci și tu drumul alături de Marius, să simți ce simte el, să te sperie ce-l sperie pe el. Pe măsură ce urci către Thorung La (5400 m), cea mai înaltă trecătoare din lume, și tu, la fel ca el, rămâi fără aer, te doare capul și ai amețeli din cauza lipsei de oxigen. Eu am trăit alături de Marius bucata asta și-am înțeles-o perfect, căci starea similară mi-a fost familiară când am urcat, în urmă cu doi ani, pe Aiguille du Midi (3842 m), un vârf din masivul Mont Blanc, unde am ajuns cu telecabina. Pentru că am schimbat altitudinea brusc, am avut dureri mari de cap și greață.

marius-chivu-trei-saptamani-in-himalaya_03.jpg
Marius Chivu în Himalaya.

Ce face cartea familiară oricui o citește e faptul că Marius nu e alpinist și nici vreun sportiv amator, ci un om obișnuit care are ocazia să facă o ispravă neobișnuită. Se îndoiește la fiecare pas de abilitatea lui de-a duce excursia la capăt și, pe măsură ce momentul traversării lui Thorung La se apropie, se-ntreabă, ca oricare om care face o nebunie din simplă curiozitate sau neștiință, ce naiba caută el acolo? Prin ochii lui, cititorul vede, de asemenea, tot ce-a văzut el, căci descrierile sunt foarte alerte, astfel încât poți empatiza ușor cu sentimentul de învălmășală pe care l-a trăit și el în fața unei culturi noi și-a paradoxului nepalez, care e similar celui indian: cum poate o țară atât de săracă, cu oameni analfabeți și mizerie multă să fie în același timp fascinantă?

sayrouge.jpg
Marius Chivu. Foto: Ioana Bîrdu

Jurnalul de călătorie ”Trei săptămâni în Himalaya” a fost publicat de editura Humanitas. Tot la editura asta a ieșit și ”Trei săptămâni în Anzi” a lui Marius Chivu, carte pe care o am în plan în săptămânile următoare.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat asta: