Omul în căutarea sensului vieții

Aveam 17 ani când am ajuns pentru prima dată în fostul lagăr de concentrare de la Dachau. Eram în prima mea vizită într-o țară străină la niște prieteni de familie care locuiau la Munchen și știam că Dachau este tot în Bavaria, așa că am vrut să văd cu ochii mei primul astfel de loc construit de germani în 1933, cu mult înainte de începerea celui de-al Doilea Război Mondial. Toate taberele de muncă construite ulterior au avut ca model Dachau.

Dachau este singurul fost lagăr de concentrare în care am intrat vreodată și nu cred că aș mai avea stomac să repet experiența. Chiar dacă în urmă cu 15 ani, când am fost acolo, din lagăr mai rămăseseră închisoarea, crematoriul și o clădire administrativă, atmosfera încărcată a fost suficientă pentru mine. Barăcile în care stăteau oamenii au fost demolate, dar au fost păstrate fundațiile, ca aducere aminte. În cei 12 ani de funcționare, la Dachau au fost închiși peste 200.000 de mii de oameni, dintre care 291 au fost români.

auschwitz.jpg
Intrare în lagărul de la Auschwitz. Cuvintele ”Munca te eliberează” semnalau intrarea în infernul din care numai cei mai puternici au mai scăpat.

Cel care are un de ce pentru care să trăiască poate îndura aproape orice.

Cuvintele de mai sus îi aparțin filosofului Friedrich Nietzsche. Psihiatrul austriac de origine evreiască, Victor E. Frankl, îl citează în cartea sa ”Omul în căutarea sensului vieții”, o lucrare vândută de-a lungul timpului în peste 9 milioane de exemplare. De ce sunt importante aceste cuvinte? Pentru că ele conțin răspunsul la întrebarea: cum reușește să reziste un om în cele mai grele condiții ale vieții sale?

Victor E. Frankl a experimentat pe pielea lui răspunsul la această întrebare pentru că a fost închis timp de 3 ani în lagărele de la Auschwitz și de la Dachau în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. El descrie experiențele pe care le-a trăit acolo cu scopul de a explica de ce unii dintre deținuți au rezistat ororilor, iar alții nu. Cartea lui e mai mult decât o mărturie a acelor ani oribili. Anii de lagăr au stat la baza logoterapiei, o formă de analiză existențială, pe care Frankl a construit-o după ce războiul s-a terminat și căreia psihiatrul i-a dedicat toată viața sa, căci el a murit în 1997, la 94 de ani.

vik
Victor E. Frankl a fost închis 3 ani la Auschwitz și Dachau.

În lagăr, Victor E. Frankl și-a pierdut mama, tatăl și pe prima soție. Sora lui și cu el sunt singurii care au supraviețuit. ”Omul în căutarea sensului vieții” e o carte extraordinară pentru că ea reușește să ne facă să înțelegem cum forța spiritului ne ajută să supraviețuim uneori în cele mai întrunecate împrejurări. Cei mai mulți dintre noi avem norocul de-a nu fi trăit niciodată situații asemănătoare celor îndurate de Frankl. Însă, la un moment dat în viețile noastre, cu toții am trecut prin momente mai grele și foarte grele, pentru unii la limita supraviețuirii, poate, în care doar credința și puterea sufletului nostru ne-au făcut să ne dorim, și să reușim, să depășim situațiile dificile.

Victor E. Frankl a condus timp de 25 de ani Policlinica de Neurologie din Viena. Analiza existențială creată de el a ajuns să fie cunoscută drept cea de-a treia școală de psihoterapie. A fost și profesor asociat la Harvard, Stanford, Dallas și profesor de lototerapie la U.S. International University of San Diego.

057_Omul-sensul vietii_9-6_2.indd
Cartea a fost publicată în 1984. Meteor Press a editat-o în 2009, apoi a reeditat-o în 2013, ediția pe care am citit-o și eu.

Căci lumea se găsește într-o stare rea, dar aceasta va deveni încă și mai rea dacă fiecare dintre noi nu va da tot ce poate mai bun. Trebuie să fim vigilenți – vigilenți într-un dublu sens, căci:

  • de la Auschwitz știm de ce anume e capabil omul;

  • iar de la Hiroshima știm care e miza.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat asta: