Girl power: Fecioarele noastre grabnic ajutătoare

Septembrie înseamnă că a început o nouă statgiune la teatru. Și asta mă bucură enorm pentru că, așa cum știți, în ultimii doi ani de zile am văzut spectacole cât pentru toată viața. Aseară am luat-o de la capăt cu unul absolut minunat, în regia lui Răzvan Mazilu, ”Fecioarele noastre grabnic ajutătoare”,  cu traducere și adaptare după romanul ”Sopranele” de Alan Warner, făcută de Carmen Stanciu. Pentru mine a fost cel mai frumos spectacol de anul acesta alături de ”O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopții”, pe care l-am văzut la TNB. Îți spun acum de ce.

O gașcă de fete de la un liceu catolic dintr-un orășel din Scoția ajunge în Edinburgh cu ocazia unui concurs de muzică. Excursia asta înseamnă și ocazia ca ele să vadă cum e viața într-un oraș mare, în care ai o grămadă de oportunități și-n care, în același timp, poți intra într-o mulțime de belele, ceea ce ele se pregătesc să facă încă de pe drum. Spectacolul spune povestea tuturor și-a fiecăria pentru că aflăm atât despre relațiile dintre ele, cât și despre lumea interioară a fiecărei fete.

poza 1

Însă, mai departe de un spectacol grozav cu decoruri mișto, costume șui, mult dinamism, multă muzică și actrițe care pot să facă de toate – să joace mai multe roluri în același timp, să cânte, să danseze timp de peste două ore – Răzvan Mazilu reușește o chestie pe care a făcut-o și-n ”Mon Cabaret Noir” (îl poți revedea la Teatrelli pe 11 și 12 septembrie): dă puterea femeii și-o arată pe aceasta ca pe o ființă super sexuală, care se bucură de viață și care n-are de gând să dea nimănui socoteală pentru asta.

O fi vorba despre niște fete minore în spectacolul ăsta, dar mie ele mi-au adus aminte destul de mult de liceu, perioada în care, oricum ai da-o, nu voiam decât să experimentăm cât mai mult, din toate. Da, cu nuanțele de rigoare, experiența adolescenței a arătat diferit pentru fiecare, dar, în esență, distracția a stat în centrul acelor ani pentru majoritatea dintre noi. Ba chiar, privind acest spectacol, ajungi să te întrebi: la naiba, când am devenit cu toții așa plictisitori?

poza 4

Deși foarte tinere, fetele fac sex sau se gândesc la sex, beau fără măsură și zic lucrurilor pe nume. Departe de-a fi niște tipe decadente, Răzvan Mazilu reușește să le dea forța să își asume cine sunt fără rușine și asta mi s-a părut cea mai mișto parte din spectacol, că ni le arată energice, curioase, fără jenă, fără frică, pregătite să trăiască intens și dornice să fie cât se poate de vii. Atitudinea lor e ușor de acceptat de public pentru că, prin prisma propriei adolescențe, îți aduci aminte cum erai și tu atunci și, pe alocuri, parcă ai vrea să mai fi așa puțin. De ce? Păi, așa cum ni se spune și-n spectacol, sunt atâtea lucruri pe care am fi vrut să le facem, pe care nu le-am făcut și pe care, probabil, n-o să le mai facem niciodată.

În ochii lui Răzvan Mazilu, adolescența e, la fel ca la mulți artiști, poate singura etapă în care omul se arată crud, sincer, așa cum e el, fără artificii, fără să fie încă pervertit de lucrurile mici de zi cu zi, ci plin de vitalitate, rebel, nepăsător, ca și când viața e un parc de distracții în care programul locului și energia lui nu se termină niciodată.

poza 3

Cu siguranță, Răzvan e un feminist, care arată asta, încă o dată, din plin. El vrea ca femeile să fie mândre de ele, să aibă tupeu și mult curaj. Tot în ochii lui, bărbații cu care ele interacționează sunt mai degrabă caricaturi: de la felul în care vorbesc până la gesturile lor, ei trădează, prin opoziție cu femeile, lipsă de înțelegere, vulgaritate, prost gust și, de ce nu, prostie.

Spectacolul-concert ”Fecioarele noastre grabnic ajutătoare” poate fi văzut la teatrul Excelsior din București, unde se mai joacă pe 8 octombrie. Alina Petrică, Meda Topârceanu, Ioana Mărcoiu, Daniela Tocari, Oana Pușcatu și Ana Bianca Popescu sunt niște actrițe superbe, de care te vei îndrăgosti. Eu am făcut-o. Despre restul echipei care a luat parte la crearea acestui spectacol poți citi pe site-ul teatrului Excelsior.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat asta: