UFO: întâlniri de gradul al treilea

Șase oameni care susțin că au fost luați de extratereștri sunt pregătiți să ne spună și nouă, celor care n-am avut șansa asta, ce a însemnat întâlnirea neobișnuită pentru ei și ce am putea învăța și noi din experiența lor. Cei șase vin din toată lumea, au vârste și ocupații diferite și nimic din felul lor de-a fi nu ne transmite faptul că într-o zi se vor întâlni cu extratereștrii.

Oamenii ăștia au fost găsiți de scriitorul rus Ivan Vyrypaev, care e personaj în spectacolul de teatru, dar despre încrengătura prin care el a ajuns să joace într-un fel în propria piesă o să vă vorbească mai bine Ion Caramitru, la final, când apare în pielea magnatului Viktor Rizenghevici, care l-a ajutat cu bani pe Vyrypaev să călătorească ici și colo și să facă interviurile cu oamenii care-au văzut UFO-uri.

main_raluca_aprodu
Raluca Aprodu

Căci ”UFO” e numele piesei pe care regizorul Bobi Pricop a transformat-o din nou în spectacol cu ajutorul tehnologiei și a instalațiilor de imagini și sunete, așa cum a făcut-o și-n ”O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopții”, care se va mai juca și stagiunea asta la TNB. Viziunea lui Bobi e motivul pentru care îmi place munca lui și care se reflectă în ce face: e interactiv, e amuzant, e meditativ.

Despre ce vorbesc oamenii care s-au întâlnit cu extratereștii? Culmea, nu despre cum erau ceilalți, ci despre cum erau ei în interacțiunea cu ceilalți. De fapt, extratereștrii nici nu prea apar în mărturisirile acestor oameni mai departe de faptul că și-au făcut simțită prezența. Cei la care ne referim popular ca la niște omuleți mici și verzi au mai degrabă abilitatea nu de a-i speria pe oameni, ci de a-i liniști.

main_Mihai_Calin
Mihai Călin

Fiecare dintre martorii acestor întâlniri vorbesc despre faptul că s-au simțit ușori, lucizi, încrezători, simpli. Ascultându-i, ai senzația că au experimentat un moment de iluminare. Chiar dacă noi nu ne-am întâlnit cu extratereștrii, privindu-i pe ei rezonăm cu faptul că la un moment dat în viețile noastre poate o situație, un om sau propria conștiință deșteptată ne-au făcut să ne simțim așa cum pe ei i-au făcut extratereștii să se simtă: compleți, înțelepți, clari, conciși, lămuriți.

Pe măsură ce mărturiile oamenilor din spectacol sunt spuse nouă, spectatorilor, înțelegem că extratereștrii sunt poate doar un motiv pentru ceva cu mult mai mare: acel moment în care realizăm cine suntem și de ce suntem aici, pe pământ. Ca și când, de fapt, acelor oameni ”luați” pe o navă, undeva, li s-a arătat, pentru prima dată, propriul suflet, lumina care îi animă și care transcende viața de zi cu zi și activitățile ei banale.

Medeea-Marinescu.-Promo2-2-e1505324085841
Medeea Marinescu

Dacă vă plac invitațiile la contemplare și felurile în care alți oameni văd viața și se înțeleg pe sine, atunci trebuie să vedeți ”UFO”, tradusă în limba română de Mașa Dinescu.

În spectacol fac mărturisirile Mihai Călin, Raluca Aprodu, Istvan Teglas, Ciprian Nicula, Ada Galeș și Medeea Marinescu. Scenografia e semnată de Paul Popescu și Mizdan de la Modulab. Muzica originală îi aparține lui Alexei Țurcan, iar conceptul video lui Paul Spike și Tudor Panduru de la Evil Twin Studio.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat asta: