Ce să faci o zi în Craiova?

În centrul orașului Craiova există o pancartă pe care scrie ”Uniunea Europeană KM 0”. Râzi când vezi una ca asta, însă așa cum unii spun că teritoriul României este leagănul civilizației, bănuiesc că și Craiova poate spune despre sine că e kilometrul zero al Uniunii Europene, orice ar însemna asta.

Oricum ar fi, am ajuns în weekend-ul care a trecut pentru prima dată în acest oraș. S-a întâmplat să merg acolo la fel cum s-a întâmplat să ajung în ultimii doi ani în tot felul de locuri în care, la prima vedere, pare că n-ar fi nimic de văzut. Însă la fața locului ai multe surprize plăcute și-n Craiova situația a fost la fel.

Până la urmă e suficient să fii puțin curios, să-ți placă să te plimbi și, cel mai important, să vrei să te rupi de orașul în care trăiești zi de zi, măcar pentru o vreme, și să schimbi aerul. Cu siguranță o să descoperi lucruri interesante în alte locuri, oricât de mici și neînsemnate ar părea ele la prima vedere.

Hai să-ți zic ce-am făcut eu în Craiova într-o zi.

centrul istoric craiova

CENTRUL VECHI

Centrul istoric al Craiovei a fost renovat și acum arată grozav, cu mult mai bine decât centrul istoric din București, care, mai ales vara, e de nesuportat, mai degrabă un bâlci, decât un loc de plimbare, aducere aminte și relaxare. În schimb, centrul istoric al Craiovei respiră, spațiile sunt largi și generoase, cu restaurante și cafenele în care te poți opri. E un loc în care merită să mergi mai mult seara, că e mai animat. În timpul zilei bate vântul pe străzi, dar sentimentul ăsta îl ai în legătură cu tot orașul.

parc romanescu craiova

PARCUL NICOLAE ROMANESCU

Dacă îți plac plimbările lungi și foarte lungi, atunci parcul Romanescu e locul în care să mergi, fiindcă are 90 de hectare. Însă, în afara faptului că e foarte mare, e printre cele mai importante și frumoase parcuri naturale din Europa. A fost construit între 1901 și 1903 după planurile arhitectului francez Édouard Redont și la construcția lui a participat toată lumea: primăria cu fonduri publice, cetățenii cu bani din buzunarul propriu și instituții publice și private. Cu toții au pus umărul să aibă un parc impunător și frumos, ale cărui planuri au fost medaliate cu aur la Expoziția Universală de la Paris din 1900. Aici se găsesc Podul Suspendat, vechi și foarte frumos, de la 1901 (în foto), grădina zoologică, printre cele mai vechi din România și fostul hipodrom, construit în 1903, dar care nu mai funcționează din 2000. Cine a fost Nicolae Romanescu? Primarul Craiovei în timpul căruia s-a construit parcul.

cofetaria minerva

COFETĂRIA MINERVA

În Centrul Vechi al Craiovei, pe strada Mihail Kogălniceanu, există una dintre cele mai frumoase cofetării în care am intrat vreodată, Minerva. Ea a fost construită în 1903 și este una dintre clădirile emblematice ale Craiovei. Locul e, evident, unul de patrimoniu și de-a lungul timpului pe aici au trecut personalități internaționale și naționale ca președintele Franței, generalul Charles de Gaulle, sau actori cunoscuți ca Amza Pellea, Dorina Drăghici sau Ioana Radu. De fapt, cofertăria face parte dintr-un complex altădată mai amplu care conținea și restaurant, și cinematograf. În 1903, cofetăria în stil franțuzesc, avea un cofetar din Franța. În zilele noastre, cofetăria a fost redeschisă anul trecut, are laboratorele proprii încă funcționale în pivnițele clădirii, acolo unde au existat dintotdeauna, face prăjituri după rețete proprii, absolut delicioase, iar prețurile sunt foarte mici, între 6 și 13 lei o prăjitură.

teatru

TEATRUL NAȚIONAL MARIN SORESCU

Motivul pentru care am mers în weekend la Craiova a fost ca să văd spectacolul ”Autorul” în regia lui Bobi Pricop, care a montat și ”O întâmplare ciudată cu un câine la miezul nopții”, la TNB. Deși e un spectacol care se joacă de un an de zile, Autorul e, de fiecare dată, sold out. Cu toate că e foarte simplu pusă-n scenă, impactul e unul puternic și pentru a nu-ți strica surpriza în ceea ce o privește, îți recomand să mergi acolo și s-o vezi. Pot să-ți spun însă că e un spectacol care interoghează felul în care noi, oamenii, răspundem azi la problema violenței și la faptul că fiind înconjurați de ea peste tot, aproape că nici n-o mai sesizăm, nu ne mai sensibilizează, căci, din cauza supraexpunerii, devine un fapt banal, cotidian, la care ne uităm cu detașare.

În plus, Teatrul Național din Craiova are anul ăsta o stagiune bogată în spectacole de teatru și, mai nou, de dans contemporan. Sunt spectacole provocatoare, iar la unele dintre ele am înțeles că lumea reacționează puternic și iese din sală. Evident, sunt curioasă să aflu ce e atât de impresionant încât să nu poți sta pe scaun până la final. Personal, voi merge anul ăsta și la alte spectacole la Craiova printre care ”Dacă am gândi cu voce tare” (r. Radu Afrim), ”Elefantul din cameră” (r. Dragoş Alexandru Muşoiu), ”Profu de religie” (r. Bobi Pricop) și ”Iluzii” (r. Bobi Pricop). De ce merită să mergi? Pentru că sunt spectacole care se montează doar pentru teatrul de aici, deci doar aici le poți vedea, la fel cum, aceiași regizori, sunt chemați să monteze, în exclusivitate, alte piese, la alte teatre din țară.

Pe viitor, când voi reveni în Craiova, o să vreau să vizitez mai pe îndelete orașul și să aflu mai multe despre monumentele istorice pentru că multe dintre casele superbe pe care le întâlnești pe orice stradă au povești impresionante pe care aș vrea să le cunosc.

Poza din deschidere aparține romaniansmartcity.ro.

10 gânduri despre „Ce să faci o zi în Craiova?

Adăugă-le pe ale tale

  1. Am dat intamplator peste acest articol si ma bucur 🙂 Ma bucur mai ales ca v-a placut orasul nostru. Cand citesc astfel de laude la Craiovei, imi dau singura o plama peste cap si-mi spun ca nu o sa mai carcotesc ba ca nu-mi place aia, ba ca nu imi place ailalta…:-) Well…. data viitoare va recomand sa vizitati si Muzeul de Arta (Palatul Jean Mihail) si Muzeul Olteniei. Merita vazute!
    Zi minunata!

  2. Pe indicator Uniunea Europeana 0 KM. A fost amplasat pt a marca aderarea, si sensul ar fi ceva de genul „Uniunea Europeana este aici”. La fel s-au montat si in alte orase, va Ploiesti si Braila. Acum, dupa 10 ani, cred ca ar fi momentul sa sa renunte la ele

  3. Va multumesc pentru acest articol! Eu inchiriez in Craiova in regim hotelier o garsoniera…cand le-am povestit prietenilor mei ca am avut clienti din toata lumea…S.U.A, Australia, Isralel…Brazilia ,Argentina…la inceput le-a fost greu sa creada pana am invitat cativa sa vina in oras..da in centrul vechi! Majoritatea pleaca cu amintiri frumoase..placuti impresionati de acest oras. Stiu chiar si straini care aleg sa traiasca aici pe durate mai mari de timp pt o viata simpla si necomplicata…😊

  4. Ma bucur cand vad ca cineva asterne pe-o pagina cuvinte frumoase despre orasul in care m-am nascut si traiesc . Mai sunt multe lucruri si locuri frumoase care asteapta sa fie descoperite si experimentate in acest oras . Sper sa reveniti cu aceeasi placere si interes !
    Ma-nclin in fata oamenilor care inca vad si apeciaza frumosul dincolo de-o mare de stereotipuri !

  5. Mă bucur ca ti-a plăcut orașul nostru. Îți mai recomand la următoarea vizita gradina botanica ( mai ales primavara), muzeele Craiovei și nu în ultimul rand noul stadion Ion Oblemenco. Dacă prinzi și un meci, chiar dacă nu ești microbista, după, vei deveni.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Blog la WordPress.com.

SUS ↑

%d blogeri au apreciat asta: