23 august 1944: Istoria furată

by Andreea Vasile

În urmă cu o lună jumătate am intrat, din nou, în atmosfera de campanie. De data asta cu ocazia lui 23 august 1944, o zi importantă pentru România pentru că în această zi ţara noastră a întors armele în al Doilea Război Mondial împotriva nemţilor şi s-a aliat cu sovieticii. În spatele acestei decizii stau multe alte evenimente şi figuri istorice şi pe toate le-am adunat în cele 20 de materiale care vor fi difuzate la Digi24 în perioada 19-23 august.

istorie

Cu ocazia acestei campanii, echipa care a lucrat la proiect, şi printre membrii căreia mă număr, a adus laolaltă imagini de arhivă şi oameni rari care au trăit evenimentele acelor ani, de la participarea în cel de-al Doilea Război Mondial şi până la închisorile comuniste în care unii dintre ei au fost închişi. Cazul recent al torţionarului Alexandru Vişinescu este una dintre consecinţele sovietizării României la 23 august 1944, pentru că devenirea comunistă a ţării noastre cam pe acolo începe.

carp

Mircea Carp a fost jurnalist la Vocea Americii şi Europa Liberă. După ce a luptat pe frontul de vest în al Doilea Război Mondial, Mircea Carp a fost condamnat la închisoare de către comunişti pentru “vina” de a nu se fi lăsat îndoctrinat de noua ordine sovietică. Când a ieşit, a fugit din ţară şi nu s-a mai oprit până în Statele Unite. Acolo a devenit crainic la Vocea Americii şi, după mai bine de 15 ani departe de ţară, a fost invitat să însoţească delegaţia lui Nixon la vizita în România în calitate de corespondent special. A făcut asta chiar dacă, aici, fusese condamnat la moarte în absenţă. Ulterior, a devenit director-asistent la Europa Liberă, de unde a ieşit la pensie în 1995. Ştefan şi cu mine am avut onoarea şi norocul să-l întâlnim pentru că era în vacanţă în România; locuieşte la Munchen. Cu dumnealui vă puteţi întâlni în materialele la care am lucrat: “Drama armatei române”, despre ofiţerii care au luptat pe ambele fronturi şi epurarea armatei după 23 august 1944 şi “Vin americanii”, despre mitul venirii americanilor şi influenţa unor radiouri ca Vocea Americii şi Europa Liberă în menţinerea acestei credinţe.

pandici

Vasile Pândici are 100 de ani şi a luptat pe ambele fronturi în al Doilea Război Mondial. A fost prizonier de război şi pe frontul de est, la ruşi, dar şi pe frontul de vest, la nemţi, după 23 august 1944. După terminarea războiului, a primit detenţie 10 ani de muncă silnică din partea comuniştilor pentru “vina” de a se fi lăsat luat prizonier la nemţi. În opinia ruşilor, el ar fi trebuit să se sinucidă pentru această ruşine. De altfel, la eliberarea din lagărul german, sovieticii i-au şi omorât pe conaţionalii care fuseseră luaţi prizonieri din raţiunea mai sus menţionată. În ciuda unei vieţi foarte grele, domnul Pândici spune că a supravieţuit pentru că a pictat, a dansat step şi şi-a văzut de ale lui. “Ultima noapte în Pompei” este un tablou la care încă lucrează. Au trecut peste 40 de ani de când l-a început.

*

Din 19 august, la Digi24, aveţi în fiecare zi, preţ de o săptămână, întâlnire cu istoria, aşa cum s-a întâmplat, dincolo de propagandă.

*

23 august 1944: Istoria furată” este o campanie coordonată de Toni Dohotariu, un om de televiziune a cărui pricepere cred că e greu de egalat. Dar despre ce-a însemnat lucrul la proiectul ăsta, vă voi povesti într-un post viitor.

 

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: