23 august 1944

by Andreea Vasile

La 23 august 1944, armata română a întors armele împotriva Germaniei hitleriste în cel de-al Doilea Război Mondial. Curând, semnificaţia acestui act a fost însuşită de partidul comunist care a transformat această dată într-una despre măreţia propriilor conducători, mai întâi Gheorghe Gheorghiu Dej, apoi Nicolae Ceauşescu.

Pe 23 august 1944, România a schimbat frontul de luptă în cel de-al Doilea Război Mondial. Am dat frontul de est şi tovărăşia cu Germania nazistă pe frontul de vest şi Naţiunile Unite. Unii istorici spun că decizia României a grăbit finalul celui de-al Doilea Război Mondial, dar asta nu ne-a scutit de ura URSS care, până la 12 septembrie, când am semnat, oficial, alianţa cu Puterile Unite, ne-au tratat ca pe o ţară ocupată, ne-au omorât soldaţii, femeile şi copiii şi ne-au deportat. Payback time de când am luptat împotriva lor, la începutul războiului, prin “bunăvoinţa” lui Ion Antonescu.

*

Odată cu venirea Partidului Comunist la putere, actul de la 23 august 1944 a fost confiscat din punct de vedere simbolic pentru că ziua, devenită între timp zi naţională a României, a început să vorbească despre cât de mari sunt conducătorii statului şi despre faptele lor, închipuite, de vitejie. A făcut-o Gheorghiu Dej, a continuat-o Nicolae Ceauşescu.

*

Azi. bătrânii vorbesc despre războiul mondial când se gândesc la 23 august, maturii îţi aduc aminte de stat în soare şi defilări, iar cei tineri nu mai au niciun fel de raportare la această zi.

*

Luca Niculescu este unul dintre prezentatorii buletinului special de ştiri din această seară

La Digi 24 ne aducem aminte azi de 23 august 1944 din toate punctele de vedere. De la ora 21.00, Sanda Nicola moderează o dezbatere cu invitaţi din diferite domenii despre ziua de 23 august, între mistificare şi adevăr. Intervalul e presărat cu reportaje despre această zi: veterani care au luptat pe ambele fronturi, filme despre 23 august în cinematografia română, ba chiar un buletin special de ştiri care reaminteşte arestarea lui Ion Antonescu şi momentele care au alcătuit acest episod.

*

Eu am pregătit un material despre defilările de la 23 august. Am vorbit cu oameni obişnuiţi, cu cameramani care au filmat la acea vreme, cu profesori de artă, oameni de marketing, sociologi, dar şi figuri cunoscute ale timpului: Ştefan Andrei, fost ministru de externe în perioada comunistă, Ion Iliescu, fost preşedinte al României şi membru de partid comunist la acea vreme şi Corneliu Vadim Tudor, cunoscut drept “poet de curte” al regimului Ceauşescu. A fost o experienţă intensă, amplă şi despre ce-a însemnat documentarea unui astfel de reportaj o să vă povestesc într-un post viitor.

*

Pe tot parcursul zilei, în buletinele de știri, telespectatorii sunt invitați să facă un exercițiu de imaginație și să privească evenimentele istorice dintr-o nouă perspectivă.

Din studioul Digi24, Luca Niculescu va fi prezentatorul unui jurnal în regim de news alert, așa cum ar fi arătat el în seara zilei de 23 august 1944, dacă atunci ar fi existat televiziunea, transmis alb-negru. Cu transmisiuni în direct din punctele importante, ca o invitație de a ne recupera nu numai istoria, ci și clădirile în care această istorie a fost modelată.

Apoi, Sanda Nicola și invitații ei vor vorbi despre cum ziua de 23 august 1944 a căpătat interpretări diferite de-a lungul epocilor care au urmat.

*

Dacă nu sunteţi abonaţi RCS-RDS, puteţi urmări ediţia specială de 23 august 1944 pe net, la www.digi24.ro, începând cu orele 21.00.

3 comments

You may also like

3 comments

siminarb August 23, 2012 - 10:41 am

”Payback time din Primul Război Mondial când am luptat împotriva lor, prin “bunăvoinţa” lui Ion Antonescu.” ??? Nu, nu, nu. Este vorba tot de al doilea razboi mondial. Armata romana a luptat mai bine de trei ani impotriva aramatei sovietice, a patruns adanc in teritoriul URSS si a comis atrocitati si masacre de care astazi nu vorbeste nimeni. Sau aproape nimeni: despre masacrele de la Odessa si lagarele din Transnistria se poate citi aici, in raportul Elie Wiesel (http://www.inshr-ew.ro/raportul-wiesel).

Cred ca inainte de a vorbi despre ce ne-au facut rusii noua, e bine sa ne asumam propriile crime de razboi, atrocitati si masacre. Macar o data pe an, de 23 august, cand ne amintim de al doilea razboi mondial, o trauma inca nevindecata pentru toate popoarele europei.

Reply
Andreea August 23, 2012 - 10:45 am

asa e, ai dreptate, era al doilea razboi mondial. am modificat.

Reply
11MAX August 22, 2013 - 7:27 am

Probabil sunteti evrei, e ok.
Ungurii nu v-au făcut nimic, deci pot sa-si bata joc de romani in Romania, asa cum au facut cei din tabara de vara a Jobbik organizata pentru tinerii maghiari din Transilvania (EMI). Iredentismul si anti-romanismul au fost motto-ul acelor netrebnici.
Asta in timp ce statuile sau busturile Maresalului Ion Antonescu, un roman drept si un patriot adevarat, stau aruncate prin cine stie ce catacombe!! Asa cum Corneliu Zelea-Codreanu a fost aruncat la ghena istoriei pentru că si-a iubit prea mult tara şi a urat bolsevismul.
DE CE?! Pentru că asa a stabilit E. Wiesel si altii ca el?!
Sincer, as fi preferat sa aud dimineata la radio “Deutschland, Deutschland über alles”, decat să fiu facut, d.p.d.v. istoric, criminal in propria-mi tara!

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: