24 Hour Party People

by Andreea

pictureHacienda

Hacienda, locul in care muzica acid house si rave-ul si-au gasit gloria

Pe 4 iunie 1976, Sex Pistols sustinea primul sau concert. Asta se intampla la Manchester in fata unui public de doar 52 de oameni. Printre ei se afla si Tony Wilson, jurnalist la Granada Television si BBC, cel care a infiintat The Factory Records si clubul Hacienda, cel mai cunoscut club din lume in anii ’90, asa cum a fost catalogat de Newsweek. Tony Wilson este cel care a popularizat trupa the Sex Pistols si cel care a gasit si promovat Joy Division, iar mai tarziu, dupa moartea lui Ian Curtis, pe New Order. Emisiunea sa se numea “So it goes“.

Filmul “24 Hour Party People“, aparut in 2002 si regizat de Michael Winterbottom, prezinta perioada muzicala extraordinara a anilor ’80-’90, de la ridicarea trupei Sex Pistols, la aparitia Joy Division, moartea lui Ian Curtis, popularitatea lui New Order, nebunia care a fost Hacienda si, odata cu acest loc, miscarea acid house si rave.

Mi s-a parut foarte interesant faptul ca The Factory Records era un label cat se poate de liber. Wilson nu incheia contracte scrise cu trupele, acestea fiind libere sa plece si sa vina la el oricand. The Factory Records era un loc al creativitatii, al exprimarii libere si nimic din ceea ce trupele produceau sub acest label nu-i apartinea lui Wilson. Fireste, asta a dus si la o gramada de tepe financiare fiindca lipsa de obligatii ii facea pe membrii anumitor trupe sa fie neseriosi [ma rog, in majoritatea timpului erau si drogati, deci mai greu sa-ti tii promisiunile].

Nici Hacienda n-a dus-o mai bine financiar. Deschis in 1982, locul a rezistat pana in 1997 si s-a sustinut din profitul pe care il facea New Order din vanzarea albumelor. Alcoolul nu era foarte popular pentru ca majoritatea petrecaretilor intrau in atmosfera c-o pastila de ecstasy asa ca fara taxa de intrare si fara consumatie, profit pe club nu prea exista.

Tony Wilson a murit de cancer in 2007.

Filmul e un must pentru toti iubitorii de muzica.

Am si trecut pe langa Hacienda, doar ca nu stiam ca este Hacienda, insa data viitoare o sa am grija sa bifez locul. Am fost insa in alte doua locatii care apar in film. Primul este tot rockoteca. A doua este The Ritz – loc in care se tin concerte si care e pe aceeasi strada cu Hacienda. Cel mai misto este ca ambele sunt neschimbate. Arata exact ca-n film. Pana si mocheta e aceeasi. D-aia cred, inca o data, ca Manchester e un loc grozaaaav.

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: