50 de ani de pilula contraceptiva

by Andreea

Anul asta s-au implinit 50 de ani de la aparitia, pe piata americana, a pilulei contraceptive. Aniversare care, paradoxal, tot in SUA, a avut loc in aceeasi zi cu Ziua Mamei, adica pe 9 mai. Mai precis, pe 9 mai 1960, Federatia Americana de Produse Farmaceutice aproba comercializarea pilulei contraceptive.

*

Insa, pana la pilula, femei si barbati deopotriva au incercat sa previna sarcinile in fel si chip. Unele dintre metodele alese, chiar daca par din timpuri primitive, cred ca, si-mi pare rau s-o spun, mai sunt folosite si azi. Sau poate ca varianta moderna a metodelor primitive, dar semn clar ca ne tragem din maimuta, e aceea a aspirinei stranse intre genunchi de catre femeie dupa ce face sex.

*

Amestecurile facute din ulei de masline, ginger, tabac erau adesea folosite ca metode de contraceptie prin aplicarea lor in jurul vaginului. Singurul efect se pare ca era acela de-a incetini inaintarea spermatozoidului in drumul sau catre ovulul-mama. Ginecologul grec din secolul al II-lea d.HR., Soranus, sugera femeilor sa sara inapoi de sapte ori dupa ce fac sex. Femeile din Europa erau, mai tarziu, incurajate sa invarta de patru ori o roata de moara la miezul noptii.

*

Stiati ca … prezervativul a fost creat, de fapt, de egipteni. Ma rog, un fel de prezervativ. Caciulita pentru penis nu avea rol contraceptiv, ci … ii proteja pe egipteni de intepaturile si muscaturile insectelor. Fair enough!

0 comment

You may also like

0 comment

Irina August 4, 2010 - 2:08 pm

Dacă mi-e îngăduit un comentariu, am impresia că ginger = ghimbir. Sau e alt ginger?

Reply
Andreea August 5, 2010 - 5:06 am

Nu, e ghimbirul. 🙂

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: