55% dintre femei percep violenţa în familie ca pe ceva firesc

by Andreea Vasile

55% dintre femei percep violenţa în familie ca pe ceva firesc

Dacă îi vezi pe stradă, crezi că-s îndrăgostiţi. Se ţin de mână. La fel am crezut şi eu până mi-am dat căştile jos din urechi.

*

– Poate să treacă şi o săptămână, două, trei, chiar şi o lună fără să lovesc o femeie, începe el. Pentru mine e important ca femeia să mă respecte. Când merg pe stradă cu ea, să mă respecte. Când spun ceva, ca mine să fie. N-am nevoie de vreo tupeistă. Că atunci i-o dau.

*

În perioada 2004 – 2008, au fost înregistrate peste 47.000 cazuri de violenţă în familie la nivel naţional şi au fost raportate 677 de decese. Din totalul victimelor, 71,34% sunt femei. Din totalul victimelor bărbaţi, 72% sunt minori.

*

România are o legislaţie profund deficitară, care nu protejează victimele. Legea nr. 217/2003 pentru prevenirea si combaterea violenţei în familie s-a dovedit nefuncţională. Ordinul de protecţie este un instrument juridic necesar pentru siguranţa imediată a victimelor. Lipsa adăposturilor reprezintă un argument în plus pentru ca ordinul de protecţie să fie introdus.”

*

21 de organizaţii nonguvernamentale vor desfăşura un pichet de protest vineri, 25 noiembrie, in intervalul 16.00-18.00, in fata Parlamentului, Camera Deputatilor prin care vor cere îmbunătăţirea legii de prevenire şi combatere a violenţei în familie şi aplicarea corespunzatoare a acesteia.

Principalele revendicări sunt introducerea în lege a ordinului de protecţie a victimei şi a ordinului de restricţie pentru agresor, precum şi bugetarea corespunzătoare a adăposturilor. Ordinul de protecţie şi ordinul de restricţie sunt prevăzute în legislaţia majorităţii ţărilor Uniunii Europene. În Parlamentul României au fost depuse mai multe proiecte de lege care prevăd includerea ordinului de protecţie şi a ordinului de restricţie în legislaţia naţională, dar discutarea acestora în Parlament nu a adus un rezultat concret până în prezent.

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: