58 de secunde

by Andreea Vasile

În 58 de secunde poți să pierzi o mamă și un frate. Anul acesta se împlinesc trei ani de când cei mai mulți dintre nepalezi au aflat, pe pielea lor, ce ușor e să pierzi, într-o clipă, TOT.

*

E 25 aprilie 2015, miezul zilei și Chime e pe motocicletă în centrul orașului Kathmandu, capitala Nepalului. A ajuns acolo când a început studiile universitare, management hotelier și turism. Dintr-o dată își pierde echilibrul și nu-și dă seama dacă face el ceva greșit fiindcă roțile merg aiurea pe asfaltul care pare că se clatină. În fața lui, alți oameni pe motoare au aceeași problemă. Dar și cei care se află în mașini ori cei care merg, pur și simplu, pe jos.

IMG_20180315_122751.jpg

Chime pe traseul de trekking Pool Hill

Cade cu tot cu motocicletă și-n mijlocul străzii, la fel ca el, cad și alții. În jur, oamenii ies din clădiri. Unii țipă, alții sunt prea speriați ca să mai spună ceva. Se strâng unii într-alții ca într-o mare îmbrățișare și așteaptă ca mișcarea pământului să se termine. Un lucru înțeleg rapid cu toții: e cutremur.

*

În Langtang, un sat aflat la 3800m altitudine, la nord de Kathmandu, mama și fratele cel mai mic al lui Chime sunt în casă când începe să se miște pământul. Ies repede din ea și, pentru o clipă, totul pare că se va termina cu bine. Însă o avalanșă, apoi o alunecare de pământ îi îngroapă scurt pe ei, pe alți localnici și pe turiștii care sunt acolo în acel moment. 80% dintre case sunt pierdute pentru totdeauna și satul devine, ca după strănutul scurt al unui uriaș, un morman de lemne, cărămizi și oameni morți. Se lasă tăcerea.

*

Telecomunicațiile sunt la pământ. Cutremurul cu o magnitudine de 7.8 pe scara Richter, declarat drept sever, a oprit totul în loc. Chime nu poate lua legătura cu nimeni din Langtang. În a treia zi primește însă un telefon. La capătul celălalt e tatăl lui și Chime se bucură să-i audă vocea. ”Plâng când îl aud, plâng de fericire,” spune el. ”Tot atunci aflu că mama și fratele meu mic nu mai sunt,” îmi povestește Chime.

*

În memoria mamei lui, Chime are pe mâna dreaptă un tatuaj cu ”I miss my mom.” E doar unul dintre cei care în numai 58 de secunde au pierdut oameni dragi și o casă. Peste 800.000 de oameni au rămas fără niciun adăpost, iar peste 200.000 au avut casele grav avariate. 9.000 de oameni au murit și peste 22.000 de mii au fost răniți. Într-o formă sau alta, peste 8 milioane de oameni au fost afectați de cutremur într-o țară cu un număr total de 28 de milioane de locuitori.

IMG_20180318_065347_897.jpg

În munții Himalaya

*

Am mers alături de Chime mare parte din traseul de trekking Poon Hill din munții Himalaya pentru că a fost unul dintre ghizii grupului nostru, iar eu omul care a rămas mereu ultima pe drum.

*

Am ajuns în Nepal între 8 și 20 martie datorită lui Rezan și programului Călătorie spirituală în Nepal. Călătorie spirituală în Nepal II va avea loc între 8 și 20 noiembrie și dacă te interesează o experiență similară, intră pe pagina de Facebook și află mai multe informații.

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: