La invitația AlecoAir, distribuitor de produse care îmbunătățesc calitatea aerului, vreau să-ți vorbesc azi despre aerul pe care îl respiri, atât afară, cât și înăuntru, și despre soluțiile pe care le ai la îndemână ca să ameliorezi calitatea lui.
Locuiesc într-un bloc din București, la etajul cinci, care este aproape de două parcuri mari – Floreasca și Herăstrău – și, în spatele lui, mai am un spațiu verde generos. Pot spune că sunt una dintre norocoșii care trăiește într-un cartier cu destul de multă verdeață.
Și, cu toate acestea, la fiecare două zile șterg praful în casă, pentru că îl pot vedea cu ochiul liber. Am fost uimită când am aflat că, în România, într-un apartament, se strâng anual 18 kilograme de praf. Aerul poluat a devenit o problemă și în interior, nu doar în exterior, iar calitatea lui continuă să se deterioreze. Uneori, aerul din interior poate fi de până la cinci ori mai poluat decât cel de afară, iar praful din casă este unul dintre cele mai importante surse.
Nu mai este nici o surpriză că toți suntem responsabili de această situație, că activitatea umană este una dintre cele mai importante surse de poluare. În anul 2016, Organizația Mondială a Sănătății scria că 92% din populația lumii respiră un aer poluat. Iar Bucureștiul este, de asemenea, una dintre cele mai poluate capitale din Europa, în care nu se remarcă nici o măsură concretă de ameliorare a situației. Nu este o observație personală, este o concluzie din 2017 a Agenției Europene de Mediu.

92% din populația lumii respiră un aer poluat
Poate că nu depinde de noi să implementăm politicile publice referitoare la mediu în România, însă partea bună este că nu suntem legați de mâini și de picioare și că avem și noi un cuvânt de spus în felul în care gestionăm spațiul personal sau în modul în care alegem să facem anumite lucruri în spațiul public când vine vorba de reducerea poluării.
În exterior, printre cele mai simple și imediate măsuri pe care le putem lua este să folosim mai puțin plastic, să reciclăm și să utilizăm transportul public în locul mașinii personale, mai ales în orașele mari, în care traficul este un spațiu sufocat și sufocant.
Ce putem să facem însă în casă? Pe lângă ștergerea prafului în mod regulat, curățarea perdelelor și covoarelor (specialiștii recomandă să facem acest lucru o dată pe săptămână, ceea ce, sincer, pentru o familie cu un program zi-lumină mi se pare imposibil) și curățarea mucegaiului, dacă există (tot specialiștii atrag atenția că mucegaiul se formează, în general, în spatele obiectelor masive din casă și, uneori, nu se poate vedea cu ochiul liber), folosirea unui purificator de aer care îndepărtează alergenii și particulele ultrafine din aer, a unui umidificator pentru combaterea aerului uscat sau, dimpotrivă, a unui dezumidificator dacă nivelul de umiditate din încăpere este peste 60% sunt soluții practice care ne ajută să avem un aer bun de respirat în propriile case.
Un aer bun de respirat în casă nu este un moft, ci o condiție pentru o viață sănătoasă. Calitatea aerului pe care îl respirăm este la fel de importantă ca restul alegerilor pe care le facem pentru un stil de viață sănătos precum alimentele pe care le consumăm sau mișcarea pe care o facem zilnic în sala de sport sau în aer liber. Aerul poluat din casă, la fel ca cel de afară, poate avea consecințe grave asupra sănătății, de la tuse și ochi înroșiți până la migrene, probleme cu memoria și chiar depresie. Și, ca să înțelegi că acestea nu sunt doar posibile scenarii, Societatea Română de Pneumologie estimează că numărul persoanelor care suferă azi de astm este de aproape 1.000.000, cam 6% din populația țării, un fapt, fără doar și poate, îngrijorător.

Aerul pe care îl inspirăm în casă poate să fie la fel de dăunător ca cel pe care îl inspirăm afară
De aceea, produsele de la AlecoAir pot face parte din planul de soluții practice pe care oricine le poate alege pentru propria locuință, pentru a avea o calitate ridicată a aerului pe care îl respiră. Un dezumidificator pentru încăperile cu umiditate ridicată înseamnă mai puține alergii, afecțiuni și infecții respiratorii și mucegai, în vreme ce un umidificator poate reduce efectele neplăcute ale unui aer uscat precum pielea uscată, iritațiile și eczemele ori degradarea mobilei, a zidăriei și a podelelor.
În timp ce scriam acest text mi-am dat seama cât de puțin m-am gândit și eu, până acum, la calitatea aerului pe care îl respir în casă. Mereu am crezut că principala problemă o reprezintă aerul poluat de afară și că doar acela este dăunător pentru mine. Pentru casa mea aș alege un umidificator pentru că am identificat că aerul aici este mai degrabă uscat și pielea mea sensibilă chiar reacționează la el, mai ales iarna, când este și mai frig, și atunci îmi apar iritații și eczeme pe mâini și brațe, care sunt mai expuse.
Chiar dacă azi avem de-a face cu multe contexte neplăcute și dăunătoare pentru o viață echilibrată și sănătoasă, avem și norocul tehnologiei care este de partea noastră. Adesea, grija constantă și investițiile minime în spațiile în care locuim sunt cele mai eficiente ”arme” pentru a fi în siguranță și confortabili. Și aici, ca în multe alte împrejurări, să previi este mai eficient și mai ieftin decât să tratezi.

Un aparat pentru purificarea aerului te poate ajuta să respiri un aer mai curat în casă
Fotografiile folosite în acest text aparțin AlecoAir și sunt utilizate cu acordul lor.