A fost sau n-a fost? Parchetul Militar sugerează că a fost lovitură de stat

by Andreea Vasile

De când Parchetul Militar a lăsat să se înțeleagă că în 1989 a fost lovitură de stat, nu revoluție, o mulțime de gânduri și întrebări îmi trec prin minte. Gândul recurent pe care-l am, și implicit întrebarea, e: cine a orchestrat șarada asta și i-a întors pe oameni unii împotriva celorlalți? Cine e responsabil de moartea atâtor nevinovați, oameni care au crezut că ieșirea lor în stradă va fi de bun augur și va rezolva ceva, neștiind că vor muri, de fapt, ca proștii?

Vai și-amar de familiile tuturor acestor oameni care au murit fără vreo vină și de zilele nenumărate în care s-au întrebat de ce ai lor au dispărut așa brusc, dar consolându-se că, poate, jertfa lor a avut vreun rost. Acum au aflat că jertfa n-a avut niciun rost, că revoluția a fost de fapt lovitură de stat, că a existat un plan, că nimic nu s-a întâmplat spontan, că cineva, nu se știe încă cine, fiindcă încă nu s-a aflat, sau poate nici nu se va mai afla, a pregătit tot acest scenariu astfel încât vechiul regim să cadă și să vină ăsta nou, așa zis democratic. Și dacă schimbarea asta era necesară fiindcă avea loc peste tot în Europa, de ce nu s-a putut face calm, fără împușcături, fără sânge, fără morți, așa cum s-a întâmplat și-n alte state ex-comuniste?

Declarațiile recente ale Parchetului Militar despre ce s-a întâmplat în acele zile din 1989 în România mă fac să trag o singură concluzie: totul e o minciună! De fapt, în afară că știm că atunci n-a fost o mișcare spontană care i-a adunat pe oameni laolaltă într-o așa zisă revoluție și că datorită lor s-a schimbat regimul, ci, dimpotrivă, o mână criminală a generat tot acest sfârșit sângeros al regimului comunist, habar n-avem CINE sunt factorii de decizie ai acelor zile, oamenii care au luat toate aceste decizii și au creat tot acest haos. Ce legătură au avut Iliescu sau Roman în această poveste și dacă vom afla vreodată adevărul din spatele FSN-ului, pe atunci o grupare creată cică ad-hoc ca să guverneze, vai, o țară greu încercată, aflată într-un aparent vid de putere?

Nu e prea târziu pentru adevăr, aproape 30 de ani mai târziu, e important să știm ce a fost atunci pentru liniștea noastră, dar mai ales pentru liniștea tuturor oamenilor care au fost atunci mințiți cu nerușinare și care unii dintre ei și-au pierdut copiii și părinții. Normal că mă trec fiori pe șira spinării când mă gândesc că atunci, în stradă, au fost tineri de vârsta mea care au crezut într-o lume mai bună. Să condamni pe cineva pentru că vrea mai bine sau pentru că e naiv să creadă în mai bine e probabil cea mai nasoală formă de cinism.

Adevărul ăsta contează azi enorm, la fel cum ar fi contat imediat după 1989 dacă lucrurile s-ar fi făcut cinstit, ceea ce n-a fost cazul, iar a spune că fosta clasă politică și-a schimbat după 1989 doar masca devenind aprigi luptători pentru democrație e o realitate scârboasă și dureroasă, dar asta a fost. Nu scriu cu împătimire, ură sau răutate, dar cred că oricine ar fi vinovații pentru ce-a fost atunci, chiar dacă unii nu mai sunt poate în viață, sunt de aflat și de numit. Cercul trebuie să se închidă, iar rana să înceapă, în cele din urmă, să se vindece!

7 comments

You may also like

7 comments

mariusmioc January 3, 2018 - 2:30 am

Nu există în comunicatul Parchetului cuvintele „lovitură de stat”. A prezenta, și încă cu ghilimele de citare, afirmația „a fost lovitură de stat” ca aparținînd Parchetului, este manipulare, de tipul celei care se face neîntrerupt de 28 de ani pe subiectul evenimentelor din 1989.
http://www.mpublic.ro/content/c_18-12-2017-11-12

Reply
Andreea January 3, 2018 - 9:41 am

Ok, de acord ca PM nu a spus literal asta. Voi scoate ghilimelele. Asta e insa concluzia. Care o alta ar putea fi in opinia ta?

Reply
Andreea January 8, 2018 - 8:54 am

Am citit. O să răspund pe scurt la observația care mi se pare cea mai importantă, anume faptul că răspunsul oamenilor a fost spontan: sunt de acord cu asta, cred că reacția lor a fost autentică, nu neg asta. Semnele de întrebare sunt în privința a tot restul. Am înțeles, din ce ai scris, că tu consideri că până PM nu numește ca atare despre ce a fost vorba, nu putem spune că a fost lovitură de stat, chiar dacă mențiunile sale din comunicat despre aspecte din acele zile ne-ar putea lăsa să credem totuși asta.

Reply
mariusmioc January 10, 2018 - 11:30 am

Poți să spui ce vrei, sîntem o țară liberă. Dar să nu pretinzi că Parchetul Militar e cel care a spus ce spui tu.

Reply
Andreea January 10, 2018 - 1:16 pm

da, sunt de acord. tocmai de aceea am corectat. multumesc pentru observatie.

Reply
mariusmioc January 10, 2018 - 11:38 am

La dezbaterile despre revoluția din 1989, stilul Digi 24 de jurnalism nu are nimic comun cu căutarea adevărului
https://mariusmioc.wordpress.com/2015/05/04/dezbatere-la-digi-24-cine-a-facut-revolutia-romana-kgb-ul-sau-securitatea/

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: