A moguliza

by Andreea

Am crezut ca trece ziua si nu scriu despre politica, dar simt ca observatiile mele sunt binevenite chiar daca majoritatea care citeste blogul asta e oricum in asentimentul meu, deci, propriu-zis, nu luminez mintea nimanui.

Una dintre problemele acestei campanii prezidentiale, sau orice-a fost chestia asta de dinainte de alegeri, a fost lipsa unei dezbateri intre candidati. Adica toti laolalta, intr-un platou de televiziune, spunand electoratului ce au de gand sa faca cu tara si, in baza celor mai bune platforme electorale amestecate cu simpatia aferenta, alegatorul sa puna duminica stampila pe candidatul dorit. Dimineata parea ca si asta se va rezolva. TVR anunta dezbaterea in doua episoade. In primul aveau sa participe independentii si mai putin cunoscutii, iar in a al doilea, greii. Dezbaterea urma sa fie transmisa in direct si de Realitatea si Antena 3 cu conditia ca moderatorii sa fie cate unul de la fiecare dintre televiziuni. Si asta a fost inceputul sfarsitului.

Base a anuntat la pranz ca nu participa, ca mogulii au pus la cale treaba asta si stiti toata polologhia lui pe tema asta. Oprescu a refuzat si el invitatia. Crin a zis ca nu-si da timpii de antena pe care-i avea in seara asta la TVR unei dezbateri colective. Geoana, Vadim si Becali spusesera prezent. Si-n contextul asta, TVR a anulat dezbaterea.

Acum juma de ora, Base a iesit la sediul de campanie cu o declaratie in care a spus ca si Alexandru Sassu, presedintele TVR, e, mai nou, mogul. Fiindca asocierea cu moguli, la moguli da nastere. Ma rog, a fost o dizertatie despre cat de mult poti spune “mogul” si “mogulizare” in doar 10 minute. Asa fac oamenii cu obsesii. Cred in ele si le recita cu fiecare ocazie.

Oana Dobre spunea o chestie interesanta, anume ca toti se cred la casting. Candidatii nu se mai adreseaza electoratului, se adreseaza unii altora. Candidatii nu mai vorbesc despre noi cu noi, vorbesc despre ei intre ei. Ma gandesc cum dracului in tot staff-ul ala pe care fiecare dintre ei il are nu se gaseste niciunul care sa le traga doua palme si sa-i potoleasca cu genul asta de prezenta publica fara niciun beneficiu. Vorba aia, ocupa timpii de antena degeaba.

Am inteles, balacareala reciproca e un must in campanie, sa denigrezi inseamna sa inaintezi, cea mai buna aparare e atacul si alte scheme de acest gen pe care le consider oricum mizerii. Dar cand, in toata campania, asta e tot ce mai faci, cand, in toata campania, nu am auzit un singur cuvant despre vreun punct din platforma care conteaza pentru candidati si pentru care candidatii lupta, stiti, o credinta, ceva sa vad si eu ca omul ala isi doreste votul meu pentru ca vrea sa faca un bine in care crede, de ce ar trebui sa-i mai dau atentie?

Eu cred ca lumea nu e atat de proasta pe cat pare si ca, in curand, o va arata. Simona Tache indemna la o razmarita cu bate simbolice si reitera importanta fricii in raportul cetatean-ales alaturi de miscarile de strada. Poate toate astea se vor intampla.

0 comment

You may also like

0 comment

ion November 19, 2009 - 7:17 am

vorba lui gadea: “daca nu sunteti in stare sa va intelegeti sa vorbiti cum o sa fiti in stare sa va intelegeti sa guvernati” (sau ceva de genul asta; oricum, asta era ideea).

din ce-am inteles toti cazusera deacord sa fie o dezbatere in 4 (crin + traian + geoana + unguru’). doar ca intre timp au aparut in schema si vadim cu gigi. si de asta crin + traian + unguru’ au zis pas.

Reply
Andreea November 19, 2009 - 7:21 am

Da, asta a zis. Formula initiala era de 5 (cei numiti de tine si oprescu). Pe urma a zis Gigi si Vadim.

Oricum, pe langa faptul ca nu conteaza unde vorbesc, ci ce spun, si CTP a spus bine aseara ca TVR nu trebuia sa negocieze cu nicio alta televiziune dezbaterea si cu niciun partid. Trebuia sa anunte, din timp, ziua dezbaterii si sa-i invite pe candidati, pe toti 12, nu ca acum cand i-a impartit pe grupe valorice, a negociat prezenta cu ei. In fine, varza tot.

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: