A murit Colonelul

by Andreea Vasile

Am scris cinci texte despre vecinii mei, cei cu care am crescut, din blocul părinţilor mei. Când am căutat cu funcţia SEARCH a blogului pe aceia despre care am scris cel mai mult, Colonelul a ieşit câştigător, căci numele lui apare menţionat în fiecare dintre cele cinci texte.

Pe scurt, pentru cine nu îl cunoaşte, Colonelul a fost poliţist, a locuit cu doamna Dânciulescu, o femeie înaltă, masivă şi roşcată şi a lau doi câini de pe stradă pe care, atunci când nu îi ţinea în curtea blocului, îi ţinea pe scara blocului, la ultimul etaj unde locuia. Din acest motiv, între etajele 2 şi 3, el a construit gratii, de la sine putere, astfel încât patrupezii să nu se-aventureze prin clădire.

gratii

Gratiile construite de Colonel

*

Gratii

Era ora 14 si tocmai ieseam din casa cand in scara blocului ma intalnesc cu doamna Rosianu, vecina de la etajul trei, care se chinuia cu trei plase cu cumparaturi si care niciodata nu ma lasa sa o ajut pentru ca zice ca trebuie sa plec odihnita la birou.

Povestea lui Lady

Cand Colonelul a venit in ziua aceea acasa cu Lady, nevasta lui, neluata cu acte, s-a bucurat nespus de noua membra. Cateaua, extrem de civilizata si iubitoare, s-a adaptat imediat in noua familie si credea ca si-a gasit, iar, locul cand mama-soacra s-a impotrivit venirii ei spunand ca lasa par si ca pute.

Când dna. Dânciulescu n-a mai vorbit cu dna. Roşianu

Intr-o zi, doamna Rosianu, pe cand se intorcea de la piata, se intersecteaza cu mine pe strada si imi povesteste ca doamna Danciulescu, care altfel pare o femeie destul de normala, nu a mai vorbit cu ea cateva luni bune. Cica, intr-o seara, doamna Danciulescu si Colonelul s-au dus la doamna Rosianu in vizita.

A murit doamna Dânciulescu

Azi a fost inmormantarea. Coloneul s-a imbatat si, cand a venit in curtea din spatele blocului, a inceput sa-l strige pe domnul Ianches. Domnul Ianches, 75 de ani, cu sotia decedata si cu fiul plecat de ani buni in SUA, a iesit la balcon. Colonelul se simtea filosof. “Gata, a plecat. Dupa atatia ani, tot ce-a luat cu ea de pe lumea asta au fost niste scanduri si niste flori”.

*

În urmă cu o săptămână, Colonelul l-a sunat pe tata şi l-a rugat să vină până la el.

-M-am dus, spune tata. Adriana (femeia cu care a locuit ani buni în blocul nostru) leşinase. Colonelul, pe care nu l-am recunoscut, ba chiar îmi venea să-l întreb cine e şi ce caută acolo, arăta foarte slăbit. Mi-a zis: Mor la 54 de ani, Dane.

Tata a aproximat că ar mai avea de trăit câteva luni, dar aseară, Colonelul a murit. Avea cancer la colon.

Căţeluşa Lady a murit în urmă cu o lună.

Doamna Adriana e, de-acum, singură cuc.

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: