„Acolo e viața mea. Ce să fac, să uit?”

by Andreea Vasile

Sunt o babă comunistă” a lui Dan Lungu a fost cea mai tradusă carte a anului 2009: germana, franceză, maghiară, poloneză, spaniolă, italiană turcă. Zilele astea ecranizarea romanului, în regia lui Stere Gulea, este aproape de final.

Emilia, baba comunistă din romanul lui Dan Lungu, e acum în pielea actriței Luminița Gheorghiu. Stă, la masă, în fața mea și mănâncă ciorbă cu perișoare. E îmbrăcată într-un capot cu flori și pe cap poartă basma. În picioare are pantofi. Ăștia sunt ai ei, ai Luminiței. Restul e așa cum era, cu câteva minute înainte, într-una dintre scenele din film pe care abia le-a încheiat. E împovărată de gânduri și, din lingură, bea doar zeama. Perișoarele rămân neatinse, sunt lăsate deoparte pentru vreun câine pe care cineva îl va găsi p-acolo, prin satul Siliștea, de lângă Snagov unde se toarnă pelicula ”Sunt o babă comunistă”. La filmul ăsta nu s-a alăturat niciun patruped echipei de filmare care, chiar și așa, pune oase și ce-ar mai mânca vreun câine deoparte, în amintirea proiectelor în care, așa cum aveam să aflu, haite le deveneau prieteni în zilele de filmare.

Îmi place chipul Luminiței Gheorghiu. E cald, e brăzdat de riduri și-n spatele ochilor de-un albastru smarald, ca ai fetei din videoclipul lui Chris Isaak, Wicked Game se-ascund îngrijorări. Nu pot să zic ce-o preocupă pe femeia aceea frumoasă care, cu ani în urmă, juca în legendarul ”Moromeții”, regizat de același domn care se ocupă și de filmul ăsta, Stere Gulea. S-au reîntâlnit după mai bine de 25 de ani și Luminița Gheorghiu spune c-a avut emoții, că nu a vrut să dezamăgească regizorul, un om despre care toți spun că e ușor să lucreze cu el pentru că știe să explice foarte bine ce are în minte, ce așteaptă de la scenă și personaje. Echipa e completată de directorul de imagine, Vivi Vasile Drăgan, de asemenea o legendă a filmului românesc pentru că a stat în spatele unor producții ca ”Oameni și melci” (vine pe ecrane din 14 septembrie), ”Occident”, ”Filantropica”, ”Furia” și câte și mai câte.

*

Luminița Gheorghiu

Aș vrea să o întreb multe: despre Moromeții, despre actorie, despre cum e să fii o babă comunistă.

Acolo e viața mea … Ce să fac, să uit?, se-ntreabă, prin vocea ei, personajul Emilia, o bătrână care a trăit maturitatea în anii regimului sfârșit la 1989. Mă gândesc că e drept ce spune, că sunt multe lucruri la care noi, tinerii, ăștia de abia aveam 26 – 27 de ani renunțăm cu greu, ca și când avem răspunsuri și rezolvări la toate, ca și când nu mai e nimic de aflat, niciun compromis de făcut. Dărămite cu oameni care au trăit cumva și-acum toți le sar în cap că nu pot gândi altfel. Păi nu pot, asta e România, o țară în care generații de oameni, acum în vârstă, au cunoscut un fel de-a trăi, deh, e nostalgie, e ce-au știut, ce să facă acum, să se dea peste cap cu noua ordine mondială doar pentru că timpurile o cer? N-au cum, nici noi, cum ziceam, mai tinerii nu suntem mai ușor de înduplecat când ni se cere minte deschisă și înțelegere pentru toți…

Când termină de mâncat îndrăznesc să o întreb doar atât:

Pot să vă arunc farfuria la coș?

Se uită la mine cu ochii nesfârșiți și răspunde scurt:

Da, mulțumesc.

În pielea babei comuniste, Luminița Gheorghiu arată, din nou, ca asistenta medicală de pe ambulanță din ”Moartea domnului Lăzărescu”. Parcă ar sta, din nou, pe holul spitalelor, cu bolnavul pe targă și foi în mână, în așteptarea unui sens care nu mai vine.

Luminița Gheorghiu în ”Moartea domnului Lăzărescu”

*

Abia aștept să terminăm filmările, am obosit!, spune Luminița Gheorghiu.

Să fii altcineva nu-i deloc ușor. Dar nici să fii tu nu-i, adesea, simplu. Luminița Gheorghiu vorbește puțin. Are gânduri care nu-i dau pace.

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: