Afară, înăuntru. Înăuntru, afară

by Andreea Vasile

Există oare vreo corespondenţă între bunurile materiale pe care le avem şi nivelul de inteligenţă emoţională? Ceea ce avem înăuntrul nostru se reflectă şi în afara noastră? Sau, dimpotrivă, să nu ai în lumea materială arată că eşti gol şi la nivel spiritual?

Despre mine cred că am o inteligenţă emoţională peste medie, dar că la nivel de bunuri nu deţin tot ceea ce cred că m-ar face să mă simt confortabil. O casă n-am, dar banuiesc că la asta mă voi gândi când va veni timpul să am familia mea. O maşină nu am că nu mă pasionează. Iar dintre restul lucrurilor nu există să-mi doresc cu ardoare ceva şi să nu am. Pe bună dreptate v-aţi putea întreba de ce scriu toate astea dacă nu-mi doresc nimic dintre bunurile pe care, în aparenţă, oricine şi le doreşte?

Poate că nu-s cel mai bun exemplu, dar ideea de a scrie postul ăsta mi-a venit pe podul Băneasa, de dimineaţă, când mă uitam la fosta fabrică de bere Gambrinus. În minte i-am enumerat, rapid, pe toţi cei pe care îi ştiu şi care au în afară, dar n-au înăuntru şi care au înăuntru, dar n-au în afară. Hmmm! Dacă viaţa este şi despre a găsi un echilibru, oare cei care le au pe amândouă înseamnă că au atins acea balanţă care le-a adus, natural, bucurii şi materiale, şi spirituale? Oare cei care au înăuntru trebuie să înveţe să producă şi-n afară, iar cei care au în afară trebuie să înveţe să producă şi înăuntru? Şi care dintre avuţii e mai necesară astfel încât să transforme misiunea de-a o avea şi pe cealaltă într-una uşoară?

Când n-avem în afară, ni se zice sau ne zicem că ce e înăuntru e mai important, că fără linişte sufletească şi altele de felul ăsta, nimic din ce e afară nu contează. Când n-avem înăuntru, iar zicem că nu-i nimic, că putem masca lipsurile cu bucuria lucrurilor pe care banii le pot cumpăra.

Dar ce se întâmplă cu cei care nu au nimic nici în afară, nici înăuntru? Când nimic n-atrage nimic? Ce construieşti pe un teren gol?

0 comment

You may also like

0 comment

zmeu February 27, 2012 - 3:18 pm

cei care nu au nimic, nici in afara nici inauntru nu isi pun intrebari de genul asta. si eu cred ca avem mai mult inauntru decat avem in afara (deocamdata) pentru ca inca nu am gasit inca echilibrul dintre exterior si interior. stii ca uneori e bine sa fii simplu? fara intrebari. fara raspunsuri. “just taking life as it is”…

Reply
Marian Biclea February 27, 2012 - 7:19 pm

s-ar zice ca pe un teren gol poti construi orice, dar… ar fi unele piedici: zona, bunul simt, calitatea solului, spatiul verde… deci nu chiar orice e permis

Reply

Leave a Reply

%d bloggers like this: