Afectiunea romanilor, un model pentru Occident

by Andreea

Despre Tom Andreassen am auzit pentru prima data de la Miruna care m-a sunat saptamana trecuta sa-mi spuna, pe scurt, ca a aflat despre povestea acestui norvegian, de profesie fotograf, indragostit de Romania care a venit, incepand cu 1994, de peste 140 de ori aici ca sa dezvolte diverse proiecte. Miruna mi-a dat numarul de telefon al Danei de la Prom’Art Creative care il cunoaste pe Tom de aproximativ 15 ani si asa am reusit sa-l intalnesc si eu astazi cand am luat pranzul impreuna.

In 1981, Tom a avut un grav accident de masina care l-a facut inapt sa muneasca timp de 3 ani. Pauza asta i-a inlesnit intalnirea cu fotografia, aceasta fiind una dintre meseriile nesolicitante fizic, dar care l-au facut sa realizeze ca, prin intermediul ei, mai precis prin cel al imaginii, poate ajuta oamenii. Povestea despre cum a ajuns, efectiv, sa faca fotografie si cum prin intermediul acesteia a ajuns in Romania, o voi pastra pentru paginile revistei cand voi publica un material, pe larg, despre lucrurile grozav de frumoase pe care Tom le face.

In 1994 cand a venit in Romania, printre altele, Tom, care in Norvegia lucra deja cu copii toxicomani si violenti, a primit task-ul de-a realiza un documentar despre copiii strazii. Tom nu a vrut sa filmeze pur si simplu un material despre acesti copii si, inainte de a trage pe camera filmul, a locuit cu copiii de la Gara de Nord in canal timp de o saptamana pentru a ii intelege mai bine. Pentru acesti copii a constuit mai tarziu, la Mogosoaia, un centru din donatii ale partenerilor norvegieni pe care i-a atras, de atunci, in diferite proiecte pe care le-a dezvoltat aici.

Pe langa ceea ce face in scop umanitar [proiectele sunt cu mult mai multe decat exemplul dat mai sus], Tom colaboreaza cu Prom’Art pentru a aduce diversi artisti romani in Norvegia, de la muzicieni, la artisti plastici, la mesteri populari. S-a hotarat sa faca asta cu atat mai mult cu cat, in ultimii ani, romanii au inceput sa aiba o imagine nefavorabila in Scandinavia dupa ce numarul infractiuniilor comise de acestia, a crescut. Considerand ca se creaza o imagine gresita a unui popor caruia Tom ii pastreaza un extraordinar respect si foarte multa dragoste, prezentarea artistilor romani pe scena norvegiana a venit firesc.

Ultimul proiect pe care il pregateste si a carui lansare va avea loc pe data de 12 aprilie in Bucuresti este un spectacol rock despre Dracula in care artisti norvegieni si romani recreaza mitul lui Vlad Tepes apeland la umorul negru. O alta informatie extraordinara este legata de Tom si Vali Sterian si nu cred sa mai fi citit despre asta in presa de la noi, motiv pentru care, din nou, pastrez stirea asta exclusivitate si va invit sa o cititi in paginile revistei pentru care scriu. La momentul la care informatia va fi data, va voi anunta.

Despre Tom ar fi fooooarte multe de spus. In final, cititi va rog un mai vechi interviu pe care acesta l-a dat pentru revista Formula AS.

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: