Aglomeraţia de la mare este motivată de serviciile tot mai bune

by Andreea Vasile

Două seri la rând am fost în Eforie Nord. M-am simţit ca la bâlci. Lume pestriţă, urâtă şi nervoasă – soţii buhăite şi nemulţumite, bărbaţi cu burţi mai mari decât geamandurile şi copii plânşi . Oameni urâţi şi la propriu, şi la figurat. Nici la capitolul distracţii situaţia nu a fost mai fericită: între berea la pet consumată pe faleză, cursele cu maşinuţe electrice în aşa zise parcuri de distracţii, terasele care seara sunt pline ochi şi-n care oamenii, din lipsă de altceva, stau cu orele în faţa farfuriei cu cartofi prăjiţi şi copane de pui înecate în ulei şi muzica tare care urlă din toate direcţiile, relaxarea este un obiectiv greu de atins sau chiar imposibil.

Situaţia nu-i ca la chinezi, dar nu suntem departe

*

În weekendul 4-5 august, Federaţia Patronatelor din Turism şi Servicii anunţa un grad de ocupare de 100% la Marea Neagră. În timpul săptămânii, procentul s-a menţinut la fel de ridicat, cu 98% grad de ocupare. Taximetristul care ne-a dus de la gara din Eforie Nord la cazarea din Agigea ne-a spus că oamenii, veniţi încă de vineri, stau în maşini pentru că nu au găsit loc, “bărbaţii aşteaptă la volan în timp ce femeile umblă prin cartiere”.

*

Ziarul Financiar explica, într-un articol, motivele pentru acest “succes”. De fapt, argumentele astea m-au amuzat suficient cât să scriu textul ăsta şi poate că fără experienţa din teren nu doar că i-aş fi crezut pe cuvânt, dar mai că mi-aş fi făcut bagajul să fug, pentru un sejur, în oricare dintre staţiunile mult lăudate. ZF enumera, citând din comunicatul FPTS:

Revenirea turiştilor români pe litoralul autohton se datorează eforturilor făcute de hotelieri şi de turoperatori de a oferi condiţii mai bune şi de a menţine preţurile la niveluri comparabile cu cele ale concurenţei străine. În plus, a început să funcţioneze şi în România un all inclusive de calitate care este foarte căutat de familii.

În plus, ZF mai scria că “litoralul românesc a convins pentru că plajele sunt curate, serviciile s-au îmbunătăţit, iar evenimentele mondene şi cele care încurajează turismul de distracţie sunt şi ele o atracţie pentru turişti.”

*

Pwhawhawhawha! Poate că în Mamaia evenimentele ca-n Saint Tropez şi viaţa de noapte sunt într-o fericită comuniune. Dar la Eforie Nord, Doru Octavian Dumitru încă e cap de afiş. Dacă glumele lui îl îngenunchează pe Eddie Izzard care, zilele trecute a avut spectacol în limba franceză în Edinburgh, Scoţia, nu ştiu, dar de când eram copil dacă nu era numele lui, erau cele ale lui Ţociu şi Palade sau Nae Lăzărescu şi Vasile Murariu. Situaţia e cam tot atât de amuzantă ca Biţu Fălticineanu care e regizor pentru spectacolele care se joacă la Teatrul de Revistă Constantin Tănase din Bucureşti (domnul a murit la începutul acestui an, la venerabila vârstă de 86 de ani, deci o grămadă de experienţă pe care, probabil, a investit-o în spectacolele de la Revistă unde, de asemenea, printre capetele de afiş erau ante numiţii actori).

*

Eu am avut doar două zile de experienţă clasică pe litoralul românesc, însă sunt oameni care vin acolo an de an. Ce-i atrage să revină când lumea asta e plină de destinaţii care echivalează la preţ cu ce-i pe la noi, zău că nu înţeleg! Însă pot să spun că între declaraţiile oficialităţilor şi realitate, distanţa este cam ca de aici în Asia.

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: