Ai timp?

by Andreea Vasile

“Nu cred că am timp”, o frază la fel de uzuală ca “Bună”

Recent, o prietenă ne spunea că a avut o dispută cu mama ei care nu înţelege cât de ocupată este. Mama, care locuieşte în alt oraş, o rugase pe fiică să îi aducă ceva din Bucureşti, ce trebuie luat dintr-un loc anume. Fiica i-a spus că nu ştie dacă poate să ajungă la locul cu pricina pentru că are multe de făcut. Mama s-a supărat.

*

“Nu am timp” sau “Lasă-mă să verific ce treabă am” a devenit o obişnuinţă. Chiar şi atunci când putem face ceva pentru cineva, spunem “nu am timp” cu certitudinea că celălalt va înţelege că dacă eşti ocupat, fireşte, n-ai timp, nu o să mai insiste. Dar avem, cu adevărat, atât de multă treabă, întotdeauna, încât să nu putem face un serviciu pentru un altul decât în urma unor programări?

*

Când vine vorba de relaţii de suflet, părinţi, prieteni, iubiţi, cred că trebuie să punem “nu avem timp”-ul în cui, cât de mult putem. Făceam recent referire la un interviu în care despre iubire se spunea, printre altele, că trebuie să-l odihnească pe celălalt. Adică, din iubire pentru un altul, să-l ajutăm să-i fie uşor într-o situaţie sau alta când o putem face. Relaţiile personale şi profesionale trebuie delimitate din punct de vedere al comportamentului şi nu rar, câteodată poate şi la mine, văd tendinţa de-a aduce replici şi atitudini de la locul de muncă în viaţa privată. Cel mai adesea atitudinile de genul ăsta au legătură cu rigoarea, în relaţiile personale adesea nejustificată pentru că ceasul elveţian ar trebui, poate, să se oprească în momentul în care ai traversat pragul casei.

*

Prietena noastră şi-a dat seama că trebuia să accepte serviciul cerut de mama, ceea ce ar fi scutit-o de irosirea energiei de-a da şi mai multe explicaţii acesteia în legătură cu treaba pe care o are sau cu nepăsarea de care era bănuită fiindcă nu vroia să o ajute.

În definitiv, părinţii, ca şi prietenii sau iubiţii, dar în mod clar mai mult decât oricine, nu vor întreba aproape niciodată de ce ai nevoie de un anumit serviciu: se vor da peste cap, ei ştiu cum, în tăcere şi neştiuţi de nimeni, să facă o rugăminte să se întâmple.

Ei au mereu timp să arate că te iubesc!

 

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: