Alegeri

by Andreea Vasile

Onoare, e ceva ce multă lume n-are, toți se calcă în picioare doar pentru-atâta lucru fără valoare

În ultimii 10 ani am schimbat lucrurile în care cred ca pe șosete. Nu îmi este rușine cu asta pentru că schimbările pe care le-am adoptat au fost, în general, pozitive și s-au referit la un fel mereu mai larg de a gândi lumea și oamenii. Dacă în liceu, ca majoritatea, lumea mea era formată din șabloane pe care le potriveam pe oameni și situații cu mulțumirea că le dau tuturor de cap, azi mi-e greu să pun punctul pe I și, de fapt, nici nu prea mai îmi vine. Recunosc că sunt deseori confuză în privința comportamentului oamenilor și dacă este să găsesc o constatntă în ce fac și ce spun este că … nu există o asemenea constantă, că mulți se poartă conjunctural, că e greu să identifici oameni pe care, în orice context i-ai pune, purtarea lor să fie dreaptă, responsabilă și asumată.

*

Date fiind cele de mai sus, la alegerile parlamentare de anul acesta nu m-am dus. Nu o spun cu mândrie și nici ca să subliniez vreo dezamăgire de vreun fel, nu am nicio așteptare de la viața politică, în general, și dacă în anii trecuți, poate pe când eram în facultate, legătură dintre cum trăiesc și cum ne aștern să trăim politicienii era mai puternică, azi nu mai observ vreo asociere între ce fac ei și ce fac eu. Poate că gândirea mea e simplistă și nu văd the big picture, însă nu am să caut acul în carul cu fân făcând apel la atitudini înțelepte ale unei clase politice ca un circ.

*

CTP a spus, mi se pare, că în România votezi cu cineva nu din convingere, ci ca să-i pedepsești pe ceilalți. Cumva, ceea ce a spus el, seamănă cu ce se întâmplă, zi de zi: facem alegeri nu pentru noi, ci ca să le arătăm noi celorlalți cu cine se pun și ce pățesc dacă se pun cu cine nu trebuie. E o societate în care suntem pedepsiți și ne place să pedepsim, deși motivele ca să ne credem, separat și împreună, grozavi sunt destul de puține.

*

The Independent a scris, cu referire la alegeri, că noua orânduire indică continuarea unui lupte mai degrabă personale între Băsescu și Ponta. Păi observația asta mi se pare cea mai bună ca să surprindă, cum am spus, ce se întâmplă în mod obișnuit la noi, că oameni cu poziție, dar nu numai, folosesc rolurile pe care le au ca să pedepsească legitim pe cei care nu li se supun și nu ca să construiască. E o societate a divergenței, a pârâtului, a lui ”nu sunt eu de vina, el e”, a dărâmatului numai pentru că se poate.

*

Devenit deputat, ceea ce nu e vreo mare surpriză, că doar a fost și mai sus, europarlamentar, Gigi Becali a spus, în noul rol:

Îi transmit domnului Băsescu şi îl rog din inima mea, din sufletul meu, să fie înţelept şi să facă pace, să termine cu comportamentul de mahala, de golan.

PP-DD, partidul lui Dan Diaconescu, a ieșit pe locul trei la alegeri. Iar UDMR, ca de obicei, va intra în coaliție cu câștigătorii.

jiji

Sfinții, la fel de intrigați că Becali se crede în rând cu ei

0 comment

You may also like

Leave a Reply

%d bloggers like this: